Doček: Umetnička proslava koju morate doživeti

Iako zima zvanično počinje tek za nekoliko dana, u vazduhu se već uveliko oseti praznična atmosfera, a Doček je sve bliži. Do svečanog otvaranja godine titule EPK ostalo je manje od mesec dana. Na radost svih građana i gostiju, Novi Sad sprema bogat kulturni program na različitim lokacijama, slaveći na taj način dvojno otvaranje Evropske prestonice kulture.

Ulazeći u godinu kada će Novi Sad poneti najprestižniju evropsku titulu, naš grad nastavlja da slavi dve nove godine – Doček 2022. godine, 31. decembra i Doček 7530, 13. januara, a sa njima i vrednosti različitosti kroz spoj tradicije i savremenog izraza. Ova jedinstvena i neponovljiva umetnička proslava spojiće ne samo dve Nove godine, dva računanja vremena, već i dva pisma, dve umetnosti, ali i dva programska koncepta – Energiju i Vreme, čija će naučna perspektiva biti predstavljena kroz različite umetničke prakse.

Mi smo za vas izdvojili događaje koje treba da upišete u svoje kalendare i uđete u 2022. godinu na najbolji mogući način.

Predstava Tesla, izumetnik

31. decembar, 20.22h, kod mosta Duga

Novi Sad – Evropska prestonica kulture u saradnji sa najstarijim pozorištem u Srbiji, Srpskim narodnim pozorištem, priprema malo drugačiju proslavu 31. decembra, napuštajući ustaljeni koncept koncertnih događaja. Svi oni koji se nađu u Novom Sadu, imaće priliku da Novu godinu dočekaju uz predstavu Tesla, izumetnik u 20.22 sata na Bulevaru Mihajla Pupina, kod mosta Duga. Predstava je rađena prema romanu Vladimira Pištala Tesla, portret među maskama, za koji je autor dobio prestižnu NIN-ovu nagradu.

„Tesla stvarnost otkriva intuicijom; on je gledao dalje i dublje od svojih savremenika, pa je na taj način postao i naš savremenik“, rekao je reditelj Nebojša Bradić, a intervju sa njim o ovoj zanimljivoj predstavi pročitajte ovde.

Teslina svetlosna galerija

31. 12. 2021 – 2. 1. 2022, Podgrađe

Nakon predstave u slavu vanvremenskog genija Nikole Tesle, inače prvog počasnog građanina Novog Sada, pridružite se velikoj povorci koja će duž mosta Duga spojiti dve obale i preobraziti uobičajeni doživljaj grada pretvarajući most, stara zdanja u Podgrađu tvrđave i Beogradsku kapiju u svetlosnu galeriju na otvorenom, i to tačno 130 godina nakon što je i sam Tesla prošao ovim putem, a Novi Sad dobio električno osvetljenje. Ova izložba biće prava monumentalna igra svetlosti, pokreta i zvukova, i povezaće delo velikog naučnika sa savremenim umetničkim izrazom.

Ovaj jedinstveni svetlosni spektakl nastavlja se nastupima sjajnih bendova poput Nipplepeople, Noise Destruction, Kanda, Kodža i Nebojša, ali i mnogih drugih. Ulaz je slobodan, a program 31. decembra i 1. januara pogledajte ovde.

Izložba Vreme i vaseljena

13. januar, Studio M

U okviru Dočeka 7530, 13. januara očekuje nas izložba Vreme i vaseljena u Studiju M. Zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa od kosmosa, a uokvirena likom i delom Milutina Milankovića, ova izložba će se baviti odnosom čoveka, vremena i nauke. Kao ideja vodilja, poslužila je Milankovićeva knjiga Kroz vasionu i vekove, jedno od najbolje napisanih naučno-popularnih dela, pa će tako sama izložba biti jedna vrsta interaktivnog multimedijalnog vodiča kroz kreativne opsesije velikog naučnika.

„Istražujemo moguće relacije vremena i čoveka, umetničkim radom, interkacijom sa posetiocima kroz različite umetničke forme i nove tehnologije“, rekao nam je jedan od autora izložbe, dr Dušan Jovović u razgovoru koji smo nedavno vodili sa njim.

Zeniteum :: 2022 – svečano otvaranje Evropske prestonice kulture

13. januar, 20.22h, Banovina

Novi Sad će zvanično poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture 13. januara 2022. godine, a centralni događaj biće upravo predstava svečanog otvaranja Zeniteum :: 2022 . Ovaj događaj stvoriće dramsku, muzičko i plesno-akrobatsku simfoniju spajajući nauku i umetnost, i na taj način, univerzalnim matematičkim jezikom, poneće nas u nepoznato – kroz vasionu i vekove. Na taj put vodiće nas Mileva Marić Ajnštajn i Milutin Milanković, a naziv ovog slavlja potiče od zenitizma, avangardnog pokreta koji je, na čelu sa njegovim tvorcem Ljubomirom Micićem, oblikovao evropsku umetnost između dva svetska rata.

U 20.22 sata, 13. januara, zgrada Banovine otisnuće nas u vasionu reinterpretirajući istoriju Novog Sada u ključu postgravitacijskog i avangardnog scenskog izraza. Brodolika Brašovanova građevina, simbol modernističke arhitekture, zaploviće do biblijskog „potopa“ posredstvom naučnog i umetničkog nasleđa vezanog za Novi Sad, a muzički deo predstave, kao omaž našoj poznatoj kompozitorki Ljubici Marić, umetnički je rad kompozitorke Dragane Jovanović, specijalno za predstavu Zeniteum :: 2022. Autor ovog spektakla je slovenački pozorišni reditelj i tvorac postgravitacijske umetnosti, Dragan Živadinov, asistentkinja režije je Maja Grgić, dramaturg je Svetislav Jovanov, dok je scenografkinja i kostimografkinja Dunja Župančič.

Ne propustite ovaj neponovljiv događaj i proslavimo zajedno 7530. godinu u Evropskoj prestonici kulture!

Vreme je za proslavu!

Predstava svečanog otvaranja nastaviće se koncertima na više od dvadeset lokacija širom grada. Pozorišta, različite institucije, crkve, kulturni centri i kulturne stanice ugostiće domaće, regionalne i svetske muzičare poput Karminjo, Nuvel Vag, Rudimentala, Morčibe, Josipe Lisac, Damira Urbana, Bilje Krstić i Bistrika, Van Goga, ali i najboljeg svetskog klarinetiste Andreasa Otensamera. Biće za svakog po nešto, pa će vas dobra muzika definitivno ogrejati u hladnim januarskim danima. Više o programu i prodaji ulaznica, koja počinje 20. decembra, pronaći ćete na sajtu Doček.

Na slavu se ne zove, na slavu su svi pozvani

Nakon 13. januara, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture obeležiće i svoju slavu, Svetog Vasilija Velikog, pa vas 14. i 15. januara čeka poseban program. Čitava mreža kulturnih stanica biće pretvorena u slavski dom i Novi Sad će tako, kao dobar domaćin, otvoriti vrata svim gostima slaveći tradiciju kao neizostavan deo kulture, i podsetiti nas zašto je srpska porodična slava upisana u registar nematerijlnog kulturnog nasleđa Uneska.

Program će upotpuniti crkveni horovi, slavski obredi, bogata trpeza i posebno odabran muzički repertoar koji će predstaviti raznoliko tamburaško nasleđe svih naroda Vojvodine. Uz to, očekuje vas i izložba Pavela Surovog, svetski poznatog grafičkog dizajnera iz Kisača, na kojoj će biti predstavljene različite narodne nošnje iz Vojvodine, ali i cele Srbije, slaveći i na taj način interkulturalnost.

Uzbudljiva hronologija Novog Sada

Naš grad je jedno od velikih raskršća Evrope i nalazi se na podneblju koje je u kontinuitetu nastanjeno više od 7 milenijuma, pa će ta Uzbudljiva hronologija Novog Sada biti ispisana na Pozorišnom trgu 13. januara. Ova izložba predstaviće naš grad pričajući ga kroz vreme, nauka i umetnost progovoriće zajedno, a grad će o svojim savremenostima pričati kroz svaki trenutak svoje istorije, od stare ere do 2022. godine. Istražite Novi Sad na jedan sasvim drugačiji način, šetajući Pozorišnim trgom!

Ne propustite poseban, jedinstven i raznolik program koji će stvoriti neponovljivu atmosferu, a sa njom i uvertiru za uzbudljivu godinu titule. Dočekajmo Doček zajedno!

Autorka: Zorana Bokan

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković, Marko Pudić

Povezani članci