Doček u Podgrađu uveo je Novi Sad u godinu titule EPK

Doček 2022. godine okupio je značajne umetnike domaće i evropske scene, kao i mnogobrojne posetice koji su oduševljeno pratili program Evropske prestonice kulture, koja je, zvanično sinoć, zakoračila u uzbudljivu godinu titule koja je pred nama. Prenosimo vam kako je izgledao Doček u Novom Sadu i želimo srećnu novu 2022.

Novosađani i njihovi gosti sinoć su, u okviru Dočeka, osvetlili svoj grad, simbolično spojili dve obale Dunava i zajedno sa umetnicima doprineli kreiranju jedinstvenog audio-vizuelnog i svetlosnog sveta stvorenog u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, baroknom dragulju grada, obnovljenom nakon tri veka. Predstavu Tesla izumetnik, reditelja Nebojše Bradića, izvedenu na jednom kraju mosta Duga i svojevrsnu Teslinu svetlosnu galeriju u Podgrađu, povezali su upravo sugrađani, turisti, umetnici i performeri, povorkom koja je simbolički predstavila krilaticu projekta Evropske prestonice kulture koja glasi „Za nove mostove”.

Otvaranje Tesline svetlosne galerije, čiji je partner kompanija NIS, bilo je jedinstvena umetnička igra svetlosti, pokreta i zvukova kroz različite audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući 3D projekcije, što je ostvareno kroz povezivanje evropskih, regionalnih i domaćih, renomiranih i mladih umetnika – dr Alberto Novelo, Ivan Marušić Klif, dr Petko Tančev, dr Milica Stojšić, koreografkinja Staša Kukić, kompozitor Miroslav Novakov, studenti Scenskog dizajna, kao i Nipplepeople, Đorđe Miljenović, Noise Destruction, Kanda Kodža i Nebojša, Elektro Guzzi, DJ Dark Angel. Pogledajte fotografije u nastavku.

Repriza Dočeka na Keju i u Podgrađu

Dr Alberto Novelo i Ivan Marušić Klif, prvog dana 2022. godine udružuju svoje umetničke snage, tačno u 17 časova, kada će Petrovaradinska tvrđava postati platno na kojem će slikati svetlosnim snopovima i laserima, formirajući nesvakidašnju digitalnu projekciju za publiku koja će moći da uživa u pogledu sa Keja, kod Spomenika žrtvama racije.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave i večeras će biti mesto posebnog audio-vizuelnog događaja, pa ćemo tako na bini kod Beogradske kapije, u 21 čas, uploviti u upečatljivu kombinaciju muzičkih žanrova, koju nam donosi Minilinija, sjajna sinergija članova poznatih beogradskih bendova, dok će u 23 sata scenu preuzeti austrijski elektro duo Kruder i Dorfmajster. Ulaz je slobodan.

Vidimo se na reprizi Dočeka, a potom nastavljamo odbrojavanje do svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture 13. januara u 20.22h i umetničke proslave Zeniteum :: 2022, kod Banovine, koju ćete imati priliku da vidite jednom. Toplo vam preporučujemo da ovaj spektakl ne propustite!

Foto: Vladimir Veličković, Marko Pudić

Povezani članci