Januar u Novom Sadu: događaji koje ne treba propustiti

Dok lagano sumirate utiske sa Dočeka, koji je okupio mnogobrojne posetioce predstave Tesla izumetnik i audio-vizuelnog doživljaja u Podgrađu – Tesla svetlosna galerija, vreme je da se lagano zagrevamo za sjajan program otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara. Preostalo je tačno 10 dana do trenutka kada će Novi Sad ispisati novu stranicu istorije neponovljivim i svečanim otvaranjem godine titule. Budite sa nama, jer ćete imati jedinstvenu priliku da budete svedoci Početka Novog. Sada. Evo šta nas očekuje u januaru u Novom Sadu i koje događaje ne treba da propustite.

Warm up festival

Pozitivnu energiju s Dočeka nastavljamo sjajnim muzičkim nastupima na Festivalu u javnim prostorimaWarm Up, koji će se održati 12. januara na više lokacija u gradu, kao uvertira svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture. Lokalni umetnici i bendovi svojim nastupima će najaviti početak godine titule, koja zvanično počinje 13. januara, a kroz muziku i zagrejati Novosađane i druge goste za ono što ih očekuje u narednim danima. U okviru Warm Up-a, koncerte će održati Gift, Love Hunters, UV, Dragon’s Fuel, Šinobusi, Zbogom Brus Li, Stefan i akustični gadovi, Killo Killo Banda, Klo Klo, Atheist Rap, Plavi ptičić, i Josip A Lisac. Više o programu pronađite u kalendaru događaja.

Svečano otvaranje EPK

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture 13. januara, biće predstava Zeniteum :: 2022, koja će se održati kod Banovine, simbolično u 20.22h. Ovaj događaj stvoriće dramsku, muzičko i plesno-akrobatsku simfoniju spajajući nauku i umetnost, i na taj način, univerzalnim matematičkim jezikom, poneće nas kroz vasionu i vekove. Na taj put vodiće nas Mileva Marić Ajnštajn i Milutin Milanković. Autor ovog spektakla je slovenački avangardni reditelj Dragan Živadinov. Ovaj neponovljiv događaj će imati priliku da vidite samo jednom, te vas pozivamo da zajedno proslavimo  7530. godinu u Evropskoj prestonici kulture!

U okviru Dočeka 7530, 13. januara očekuje nas izložba Vreme i vaseljena u Studiju M. Zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa od kosmosa, a uokvirena likom i delom Milutina Milankovića, ova izložba će se baviti odnosom čoveka, vremena i nauke. Sa jednim od autora, dr Dušanom Jovovićem, nedavno smo razgovarali o tematici izložbe ali i njenom značaju za Novi Sad, posetioce i Novosađane, građane Evropske prestonice kulture.

Ko nastupa na Dočeku Srpske Nove?

Predstava svečanog otvaranja nastaviće se koncertima na više od dvadeset lokacija širom grada. Neka od imena čiji će nastupi zabavljati Novosadsku publiku jesu Karminjo, Nuvel Vag, Rudimental, Morčiba, Josipa Lisac, Damir Urban, Bilja Krstić i Bistrik, Van Gog, ali i najbolji svetski klarinetista Andreas Otensamer. Program je osmišljen tako da prati svačiji ukus, te ako još niste nabavili ulaznice za ove događaje, požurite na sajt Gigstix. Događaji će biti organizovani u skladu sa epidemiološkim uslovima i merama koje budu aktuelne u trenutku održavanja događaja. Na događajima će biti neophodno nošenje maski i držanje distance. Ukoliko dođe do promena zvaničnih mera kriznog štaba, sve informacije ćete pronaći na sajtu Doček

Na slavu su svi pozvani

Nakon 13. januara i odličnog programa svečanog otvaranja, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture obeležiće i svoju slavu, Svetog Vasilija Velikog, pa vas 14. i 15. januara čeka (pro)slava. Čitava mreža kulturnih stanica biće pretvorena u slavski dom i Novi Sad će tako, kao dobar domaćin, otvoriti vrata svim gostima slaveći tradiciju i podsetiti nas zašto je srpska porodična slava upisana u registar nematerijlnog kulturnog nasleđa Uneska. Program će upotpuniti crkveni horovi, slavski obredi, bogata trpeza i posebno odabran muzički repertoar koji će predstaviti raznoliko tamburaško nasleđe svih naroda Vojvodine. Uz to, očekuje vas i izložba Pavela Surovog, svetski poznatog grafičkog dizajnera i fotografa iz Kisača, čiji rad smo vam nedavno predstavili u intervjuu za Visit Novi Sad. Izložbom će biti predstavljene narodne nošnje iz Vojvodine, ali i cele Srbije, slaveći i na taj način interkulturalnost.

Januar na pozorišnim daskama

Jedno od novih ostvarenja u Srpskom narodnom pozorištu, a čiji ste deo možda pogledali i na dočeku Nove godine, jeste predstava Tesla izumetnik. Rađenja je po motivima knjige Vladimira PištalaTesla, portret među maskama, ova drama nije biografska rekonstrukcija jednog života, već priča koja se uspostavlja kao paradigma slike savremenog sveta. Predstava će biti premijerno izvedena 22. januara, glavnu ulogu Tesle tumači glumac Marko Marković, a režiju potpisuje Nebojša Bradić. Naša januarska preporuka je i Kros Opera, čija je premijera zakazana za 20. januar. Projekat, koji je podržala Kreativna Evropa, objedinjuje tri operska pozorišta iz tri grada pobratima (Modene, Linca i Novog Sada). Kros Opera u tri čina suočava nas sa stvarnošću i životnim pričama migranata na putu preko Evrope.

Autorka: Marina Marić

Foto: Promo, Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci