Tesla će osvetliti Podgrađe za Doček

Još svega tri dana ostalo je do Dočeka Nove godine, kada će se Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, baroknog dragulja Novog Sada, preobraziti u gradić svetlosti i energije, u okviru Tesline svetlosne galerije, čiji je partner kompanija NIS. Sijajući novim sjajem u Novoj godini, Podgrađe će biti naš svetionik kulture na Dunavu. Svetlosne instalacije, vizuelni efekti i performansi, kao i saradnja multimedijalnih umetnika i muzičara stvoriće potpuno novi ambijent. Očekujte neočekivano i obavezno se u povorci nakon predstave Tesla izumetnik uputite ka Podgrađu, gde vas u okviru ovog svetlosnog spektakla očekuje sjajan muzički program. Doček je u Podgrađu!

Teslina svetlosna galerija

Program Dočeka inspirisan je velikanom nauke, Nikolom Teslom, kao prvim počasnim građaninom Novog Sada, na ulasku u godinu u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Tokom 31. decembra najpre će kod mosta Duga biti premijerno izveden deo predstave Tesla izumetnik, u režiji Nebojše Bradića i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, koja će uključiti publiku, formirajući povorku koja će svojim prolaskom, buditi i simbolički osvetliti most Duga, do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde počinje Teslina svetlosna galerija, koja traje do 1. januara, a čiji je partner kompanija NIS. U okviru Tesline svetlosne galerije, pored multimedijalnih umetnika, posebnom audio-vizuelnom doživljaju doprineće nastupi domaćih i evropskih muzičara, koji će sada biti potpuno drugačiji, zahvaljujući svetlosnim instalacijama. Sve ovo ne bi bilo moguće bez ogromne zasluge ovog genijalnog naučnika, koji je pre 130 godina doneo struju u Novi Sad.

 

Susret nauke i umetnosti

Teslina svetlosna galerija predstaviće umetničke radove uz više od 100 rasvetnih uređaja postavljenih konceptualno duž mosta Duga i više od 30 lasera na Beogradskoj kapiji, uz posebnu tehniku koja će premijerno biti korišćena za lasersko iscrtavanje na Petrovaradinskoj tvrđavi i 13 profesionalnih projektora na šest lokacija u Podgrađu. 

Kroz dizajn svetla i videa multimedijalnog umetnika dr Petka Tančeva iz Bugarske, muzičku kompoziciju Miroslava Novakova i scenski pokret, čija je autorka Staša Kukić, svečano otvaranje Tesline svetlosne galerije prikazaće različite aspekte Teslinog života, njegovog odnosa prema svetu, ali i načina na koji je taj svet nepovratno promenio.

Prilikom kraćeg razgovora, uoči Dočeka, sa nagrađivanim umetnikom dr Petkom Tančevim koji nam dolazi iz Plovdiva, nekadašnje Evropske prestonice kulture, saznali smo koliko je zahtevno, a ujedno uzbudljivo na ovaj način interpretirati priču o Tesli.

Radite na svečanom otvaranju Tesla – svetlosna galerija. Šta planirate za tu svečanost i na koji način će Petrovaradinska tvrđava kroz razne svetlosne instalacije biti pretvorena u potpuno novi ambijent?

Zajedno sa timom Tesla – svetlosna galerija prošli smo kroz dug kreativni proces koji je imao za cilj da odredi umetničku intervenciju i njen ukupni efekat u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Za nas su polazišta bili jedinstveni duh ovog kraja, njegovi postojeći arhitektonski elementi, i naravno, bogato i inspirativno nasleđe života i rada Nikole Tesle. Razgovarali smo o mnogim idejama i došli do projekta za ceremoniju otvaranja koji kombinuje nekoliko svetlosnih i projekcijskih mapiranja instalacija, nastupa uživo i audio kompozicija. Sve ove komponente koegzistiraju zajedno na besprekoran način, tako da verujemo da će publici doneti zanimljivo i lepo iskustvo.

Koliko je zahtevno, ali i inspirativno raditi na mestu kao što je Petrovaradinska tvrđava?

Svaki prostor je jedinstven na svoj način, ali rekao bih da je ovaj projekat izazov i radost u isto vreme. Naravno, ceo tim je uložio mnogo truda u ovo, ali mislim da nas je sve ujedinila zajednička svrha – da stvorimo nešto smisleno, da svojim umetničkim alatima ispričamo priču o Tesli i da kombinujemo naša raznovrsna umetnička iskustva. Kada je u pitanju moj vizuelni rad, moj opšti pristup je bio da umetnički interpretiram priču o Tesli i njegovom odnosu prema svetlosti. Trudio sam se da se držim podalje od doslovnog ilustrovanja, već da radim na suštini, i da stvorim prostor za publiku u kome mogu da budu inspirisani, kao što sam ja bio.

Na koji način ova sinergija vizuelnih i multimedijalnih umetnika i muzičara koji će nastupati u okviru Tesla svetlosna galerija doprinosi potpuno novom audio-vizuelnom doživljaju performansa, ali i podiže kvalitet vizuelne i izvođačke umetnosti uopšte?

U ovom multidisciplinarnom projektu, nekoliko umetničkih elemenata postoji kao celina i verujemo da to donosi mnogo dodatne vrednosti u smislu kvaliteta i iskustva. Dramaturgija Povorke otvaranja prošla je kroz složen proces realizacije, u kojem smo svi sinhronizovali svoje alate, ali i uneli različita gledišta u projekat. Dakle, sve komponente projekta se mogu sagledati zajedno, ali istovremeno, u određenim delovima ceremonije, svaka od njih ima prednost nad ostalima. Mislim da je to ne samo intrigantnije za publiku, već i obeležava duh našeg modernog doba i naše budućnosti – gde umetničke zajednice rade zajedno, gde granice ne postoje i gde se svako umetničko delo odlikuje svojom promenljivom i višestrukom žanrovskom prirodom.

Šta će, po Vašem mišljenju, izdvojiti Teslinu svetlosnu galeriju kao jedinstven umetnički koncept? Koliko se sličnih projekata realizuje u Evropi?

Kada su u pitanju festivali svetlosti i projekcije, postoji mnogo sličnih projekata koji se dešavaju i na drugim mestima širom Evrope, ali, naravno, svaki od njih je jedinstven po svom karakteru. Za mene je rad u ovoj sredini i na ovoj temi veoma dragocena prilika. S jedne strane spaja različite prostore – sve od Varadinskog mosta, preko Beogradske ulice, do Kapije gde će biti kulminacija povorke. A s druge strane, posvećena je Teslinom životu i njegovom odnosu prema svetlosti. Ove teme su velike i takođe nam pomažu da vidimo svoje mesto u kosmosu i da razmišljamo o svojoj budućnosti kao što je to činio Tesla. Tako da se zaista radujem što ću doprineti sopstvenim izražajnim alatima i iskustvom. I osećam da ću biti više nego srećan što imam čak nekoliko ovakvih projekata u svom životu jer je tako inspirativno vraćati se ovim temama iznova i iznova. I da se inspirišem Novim Sadom i Teslinom genijalošću. U samom konceptu ovog projekta, nauka se susreće sa umetnošću, i drago mi je da se to dešava upravo u Novom Sadu, gradu u kome se zaista oseća veza sa Teslom koji je na isti način vezan za svoje korene.

Sinergija umetnosti

Pored Petka Tančeva, Novi Sad  i Podgrađe će „osvetliti“ još dva evropska multimedijalna umetnika, dr Alberto Novelo iz Italije i Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, čiji će rad biti svetlosni performans Trzaj u krajoliku. Marušić veruje da će publika biti zadovoljna njihovim svetlosnim performansom iako ističe da je rad na otvorenom usred zime uvek zahevan. „Uz ovakvu podršku mislim da ni tu neće biti nikakvih problema. Festivali svjetla su u poslednjih 10-15 godina od malih festivala prerasli u mainstream događaje u Evropi“, izjavio je ovaj umetnik, koji je, inače, dobitnik nagrade Praškog kvadrijenala 2019. godine. Njegove instalacije su fokusirane na pozorište, performanse i audio-vizuelne forme, dok su Novelovi radovi predstavljeni u muzejima u Parizu, Madridu, Rimu, ali i na brojnim evropskim muzičkim manifestacijama poput Amsterdam Dance Event, Bijenala u Veneciji i drugih.

Zajedno sa evropskim umetnicima, na vizuelnom identitetu Tesline svetlosne galerije, radi dr Milica Stojšić uz studente Scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, povezujući tako lokalnu i evropsku scenu, uz jedinstveno iskustvo za mlade, novosadske umetnike koji imaju priliku da budu deo jednog od najvećih događaja u gradu.

„Kada sam pre dve godine pozvana da budem umetnička direktorka Dočeka, prva stvar koju sam shvatila je da mi treba da se bavimo ne samo koncertima već događajima. Iako Doček obuhvata koncerte, scenski dizajn svakog od tih događaja jednako je važan kao i muzičari koji u sklopu njih nastupaju. U tom smislu, vidim da Teslina svetlosna galerija na najbolji mogući način nastavlja ovu liniju promišljanja Dočeka, i da, crpeći inspiraciju iz Teslinih ideja i vizija, ali i autentičnog ambijenta Podgrađa, gradi novi prostor događaja“, rekla je Stojšić.

Foto: NSEPK

Povezani članci