Preporuke za vikend aktivnosti u Novom Sadu

Ukoliko vam manjka ideja kako da vikend provedete u Novom Sadu, bacite pogled na naše predloge. Uvek za vas imamo spreman odgovor na pitanje kuda otići, a kako će Novi Sad u godini titule Evropske prestonice kulture vrveti od dešavanja, redovno ih beležite u tefter. Šetnja, aktivnosti ili događaji… sigurno ćete naći ponešto za sebe već ovog vikenda!

Izložba Vreme i vaseljena

Ova spektakularna izložba, kako autori navode, „svojevrsno je putovanje od tame do svetlosti, haosa do kosmosa, kroz multimedijalni spoj digitalnog i analognog umetničkog izraza“. Bićete u prilici da budete sprovedeni putem razvoja civilizacije, s vrhuncem u otvaranju koda Milutina Milankovića. Izložbu možete posetiti u Studiju M tokom cele godine titule Evropske prestonice kulture. O kupovini ulaznica i radnom vremenu izložbe, kao i detaljnije o samoj izložbi, informišite se na našem sajtu, i obavezno je posetite. Foto galeriju sa svečanog otvaranja možete pročitati ovde, kao i intervju sa jednom od autora – dr Dušanom Jovovićem.

Hiking ture po Fruškoj

Ljubiteljima prirode predlažemo lagane hiking ture po Frušoj gori, koje su idealne za rekrativce. Uživaćete u lepoti prirode i zimskoj čaroliji, a budući da su namenjene i deci – idealan su predlog za porodično druženje vikendom. Pored planinarenja, Fruška gora nudi i mnoga kulturno-istorijska blaga, koja vam toplo preporučujemo da vidite.

Ponovo radi bazen!

Zatvoreni bazen na Spensu otvoren je ovog meseca nakon više od godinu dana otkako je ustanovljeno da je rekonstrukcija loša. Zbog trenutne epidemiološke situacije, po smeni je dozvoljeno da na bazenu boravi do 200 kupača. Ulaz je do aprila besplatan, svaki kupač može da podigne jednu ulaznicu, a tačan raspored smena možete naći na sajtu Spensa.

Klizanje je za sve

Izdvojite sat i po za sebe s prijateljima, partnerom ili decom i stanite na klizaljke! Jedna od omiljenih zimskih aktivnosti i ove godine dostupna je u Ledenoj dvorani Spensa. Odvija se u nekoliko smena svakog dana, a cena ulaznice je 200 dinara za odrasle i 150 za decu do 12 godina. Pre nego što se toplo obučete i spremite za toplu čokoladu posle klizanja, tačan raspored smena, kao i eventualni izostanak smena za građanstvo u slučaju hokejaške utakmice, proverite na sajtu Spensa.

Izložbe o Novom Sadu

Novi Sad 1. februara slavi Dan grada Novog Sada, i tada će se otvoriti dve velike izložbe posvećene njegovoj istoriji. Ukoliko ne stignete da ih posetite baš tog dana, predlažemo vam da ih obiđete vikendom. Prva je Akcenti – Novi Sad u okviru programskog luka Seobe Evropske prestonice kulture, i to u Zbirci strane umetnosti. Ova izložba predstaviće identitet Novog Sada simbolično izdvojen u 22 akcenta, odnosno 22 godine iz njegove istorije. Više o izložbi pročitajte u intervjuu sa direktorkom Muzeja Grada Novog Sada, Vesnom Iković. Pored ove izložbe, na Dan Grada će biti otvorena i izložba Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine, kojom će biti predstavljena tri najvrednija eksponata Muzeja Vojvodine, jedinog muzeja na svetu koji čuva tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka. O ovoj izložbi smo takođe porazgovarali i sa direktorkom Muzeja Vojvodine, Tijanom Stanković Pešterac, čiji intervju takođe možete pročitati na našem sajtu.

Izložba Novi Sad – moderni grad

Još jedna izložba u okviru programskog luka Seobe biće otvorena od 12. do 26. februara, a to je Novi Sad – moderni grad, te vam savetujemo da je posetite na otvaranju, u subotu 12. februara. Cilj izložbe je da do sada neprikazanim arhivskim snimcima izgradnje grada objasni sve ključne procese koji su kreirali modernost Novog Sada. Izložba će biti otvorena na prvom spratu Spensa, u holu br. 8 (ulaz iz Radničke ulice). Ako stignete da u tefter upišete baš otvaranje, znajte da će u prva 24 časa po otvaranju moći da pogledate i izložbu s dodatnim sadržajem i na neočekivan način doživite prostor Spensa. Saznajte više o Novom Sadu tokom poslednjih 70 godina i njegovim društvenim kretanjima i preobražajima urbanog prostora!

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci