Seobe: programska celina Migrart donosi uzbudljive kulturne događaje

Programski luk Seobe, koji kroz mnogobrojne umetničke događaje predstavlja multikulturalni Novi Sad kao evropski prostor kretanja, podeljen je u četiri programske celine. Druga od ovih celina je MigrArt, koja traje tokom druge polovine februara (15.2 – 3.3), a centralni događaji biće koncerti i izložbe afirmisanih umetnika i novih nada evropske umetničke scene, koji se bave temom migracija, kao neodvojivim delom evropskog identiteta Novog Sada. 
Predstavljamo vam nekoliko događaja iz bogatog programa koji možete pratiti na našem sajtu, a koji nam prikazuju pojam migracija iz novih uglova i pričaju priče koje nismo do sada čuli. Izdvajamo za vas nekoliko upečatljivih koncerata i izložbi koje vam preporučujemo da posetite u narednom periodu. Počinje Migrart.

Koncert The best of Novi Sad

Kada: 17. februar

Gde: Sinagoga

Nakon dva uspešno održana koncerta Vojvođanskog simfonijskog orkestra i muzičkih virtuoza koji prolaze ili su prošli kroz proces migracije, 17. oktobra nas očekuje treći koncert iz ciklusa The best of Novi Sad.  Orkestar će se još jednom predstaviti zajedno sa dva interpretatora –  poznatim violinistom Robertom Lakatošem i uglednom pijanistkinjom Ritom Kinkom. Na repertoaru će biti Koncert za klavir i orkestar u fis-molu, op. 20 Aleksandra Skrjabina Koncert za violinu i orkestar br. 1 u fis-molu, op. 14 Henrika Vjenjavskog. Ceo program će biti zaokružen Balkanskom svitom Stevana Divjakovića, uglednog novosadskog kompozitora i Poemom ekstaze (Simfonija br. 4) A.  Skrjabina, koja predstavlja jedno od najuspešnijih dela kompozitorovog zrelog stvaralačkog perioda. Orkestar će voditi šef dirigent, maestro Aleksandar Marković, talentovani umetnik koji od zvuka stvara izuzetnu muziku.

Koncert Vasil Hadžimanov band 

Kada: 18. februar

Gde: Gradska koncertna dvorana

Gosti na ovom koncertu biće vokal Marta Hadžimanov i saksofonista Rastko Obradović. Vasilove ideje o mešavini balkanskih tradicionalnih narodnih ritmova i melodija sa zapadnim, modernim muzičkim stilovima (jazz, funk, world music…) u autorskoj muzici predstavljaju sasvim autentičan i nov pristup fjužn i džez muzici. Te ideje su ga podstakle da osnuje ovaj bend davne 1995. godine, kada su po prvi put snimili svoju muziku i počeli da nastupaju uživo. 

Izložba Migracije u umetnosi, umetnost migracija

Kada: 18. februar

Gde: Galerija Matice srpske

Ovo je jedinstvena izložba koju vam preporučujemo da posetite jer će slike u Novi Sad doputovati iz velikih nacionalnih i evropskih galerija i muzeja. Galerija Matice srpske, jedne od vodećih nacionalnih ustanova kulture, prepoznala je potrebu da sagleda fenomen migracija, kako sa pozicije savremene umetnosti, tako i iz ugla umetnosti prošlosti i to na lokalnom i globalnom nivou. Imaćete priliku da vidite dela El Greka, Elizabet Viže Lebren, čuvenu Seobu Srba Paje Jovanovića i dr. Izložba će biti postavljena do 30. aprila.

Izložba Migracije u 21. veku

Kada: 19. februar

Gde: Trg Slobode

Na izložbi će kroz 58 fotografija biti prikazano 28 foto-reportaža trenutno najznačajnijih svetskih foto-reportera iz celog sveta na temu migracija, a koja je rezultat saradnje sa svetski poznatom fondacijom World press photo. Građanima Novog Sada će se predstaviti najaktuelniji materijal iz bogate arhive World Press Photo, nastao u periodu posle 2000. godine, posebno pripremljen za ovu priliku. Imaćemo priliku da pogledamo  radove Australijanca Vorena Ričardsona (Warren Richardson), dobitnika nagrade „The World Press Photo of the Year 2016” za fotografiju izbeglica na granici Srbije i Mađarske. Posetioci će moći da vide fotografije koje ističu detalje na slici izbeglica u Angoli Roberta Knota, preko poetske vizije snova afričkih migranata u Italiji Alise Martinove, do upečatljive fotografije migranata koji su nagomilani na malom čamcu Masima Sestinija.

Koncert ROctet

Kada: 24. februar

Gde: Gradska koncertna dvorana

Oktet gudača ROctet održaće koncert u Gradskoj koncertnoj dvorani, a publika će moći da čuje dela N. Afanasjeva, K. Mićansa i F. Mendelsona. ROctet je oktet gudača iz Holandije koji je nastao 2016. godine, a ovaj energični ansambl održao je mnoge blistave koncerte u raznim serijama koncerata i nastupao uživo na radiju i TV-u. Njihov debitantski CD Housewarming izdala je izdavačka kuća Challenge Records International. Ovaj CD je dobio zapaženu pažnju vodećih holandskih medija. Ne propustite ovaj koncert u jednom od novih mesta za koncerte klasične muzike u Novom Sadu!

Autroka: Lorjana Bosin

Foto: Srđan Doroški, promo/EPK

Povezani članci