Seobe: Koja velika imena svetske muzičke scene dolaze u Novi Sad?

Specifičan geostrateški položaj Novog Sada učinio ga je evropskim prostorom kretanja. Njegov seobni identitet ogleda se i u multikulturalnosti i bogatstvu različitih kultura, a kroz mnogobrojne programe u okviru programskog luka Seobe Evropske prestonice kulture, biće predstavljena suštinska vrednost naših večnih lutanja i međusobnih prožimanja.

Poseban deo Seoba čini izuzetno bogat muzički program koji u Novi Sad dovodi neka od velikih imena domaće, regionalne, evropske i svetske scene. U mnoštvu raznolikih muzičkih žanrova, za svakog će se naći ponešto. Dobro proučite repertoar, izaberite, isplanirajte, i, u duhu Seoba, otisnite se na muzičko putovanje, jer nakon programske celine Raskršće, čekaju nas još tri u okviru programa Seobe, pa prođite MigrArtom, a usudite se i na Seobe duša, i to Karavanom.

MigrArt

Migrart (15. 2 – 3. 3) je umetnička vizija migracija kao neodvojivog dela evropskog identiteta, a sprema nam sledeće nastupe:

Muzički mostovi povezaće umetnike iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, koji će nastupiti u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beočinu i Irigu u periodu od 17. do 20. februara. Raspored koncerata pronađite ovde.

ROctet, holandski gudački oktet, dolazi u Gradsku koncertnu dvoranu 24. februara u 20 sati i sviraće nam dela Afanasjeva, Mićansa i Mendelsona.

U okviru projekta Muzičke (i)migracije i Bahova novosadska staza, očekuju nas dva koncerta. Pasiju po Mateju Johana Sebastijana Baha slušaćemo 2. marta u 20 sati u Sinagogi, a koncert pod nazivom Čovek sav od muzike biće održan u koncertnoj sali Muzičke škole Isidor Bajić, a termin će biti naknadno saopšten, kao i informacije o ulaznicama za oba koncerta.

U Gradskoj koncertnoj dvorani predstaviće nam se 2K+ ansambl koji će 2. marta u 20 sati izvesti dela savremene klasične muzike.

Seobe duša

Seobe duša (3. 3 – 17. 3) govore o uticaju egzistencijalnih i duhovnih migracija na pojedince. Ova programska celina vodi nas na jedinstveni savremeni paviljon književnosti na Novosadskom sajmu, koji će tematizovati ulogu knjige u životu Novog Sada, u dodiru sa drugim umetnostima, među kojima je i muzika:

Prvog dana u Hali 1 Novosadskog Sajma nastupiće japanski muzičar Miyavi, majstor na gitari, producent i glumac, a njegov nastup gledaćemo 3. marta u 20 sati.

Čuveni internacionalni Barcelona Gipsy balKan Orchestra održaće koncert 6. marta sa početkom u 20 sati.

Koncert koji spaja savremeni ples Kaori Ito i tradicionalnu muziku ansambla Bogdan Ranković & Etnoforija iz Novog Sada biće održan 8. marta u 20 sati, takođe na Sajmu.

Marokanski world music band Chalaban spaja elemente tradicionalne marokanske muzike sa romskim i balkanskim zvucima, a slušačemo ih 9. marta u 20 sati.

Bilja Krstić i Bistrik orkestar nastupiće 10. marta u 20 sati.

Müller & Makaroff (Gotan Project) predstavljaju Antropoceno, program koji nam 12. marta u 20 sati donosi kombinaciju elektronske i dens muzike sa prepoznatljivim argentinskim melosom.

Original Enigma Voices i Camerata Novi Sad nastupiće 13. marta u 20 sati.

Lokacija svih koncerata u okviru Seoba duša je Hala 1 Novosadskog sajma, a ulaznice možete kupiti putem Gigstix-a.

Partner programa Seobe duša je Novosadski sajam, a podršku su pružili i Globos osiguranje i Dijamant.

Karavan

Karavan (17. 3 – 20. 3) će nas otisnuti na jedinstveno gastronomsko putovanje Evropom, a magiju mnoštva ukusa upotpuniće isto tako raznolikom muzikom:

U okviru projekta Muzika gospela – izraz nade: putovanje preko kontinenata, kroz kulturu i vreme, možete uživati u koncertu u Kulturnoj stanici Bukovac 17. marta u 19.30 sati.

Gastro seobe istražuju internacionalni duh zajedništva u spoju hrane i muzike i donose nam nastupe bendova iz različitih delova Evrope:

The Sidth (Italija) / 17. mart / 19.30 / Kulturna stanica Svilara

Sväng Harmonica Quartet (Finska) / 18. mart / 19.30 / Kulturna stanica Mlin

Jovan Pavlović and Svartlamon Hardkor (Norveška) / 18. mart / 19.30 / Kulturna stanica Barka

Light in Babylon (Turska) / 19. mart / 19.30 / Kulturna stanica Rumenka

Libercuatro (Srbija) / 19. mart / 19.30 / Kulturna stanica Eđšeg

Shortparis (Rusija) / 20. mart / 19.30 / SKC Fabrika

Seobe nam donose još velikih imena, pa ćemo tako slušati Vasila Hadžimanova koji sa bendom i solistima Martom Hadžimanov (vokal) i Rastkom Obradovićem (saksofon), nastupa 18. februara u Gradskoj koncertnoj dvorani. Ulaznice možete kupiti putem Gigstix-a.

Fantastični Božo Vrećo prirediće nam još jedan koncert za pamćenje 15. marta u Gradskoj koncertnoj dvorani, u dva termina, u 18 i u 20.30 sati. Ulaznice uskoro u prodaji.

Na koncertu pod nazivom Koridori nastupiće Camerata Novi Sad sa marimbistom Nebojšom Jovanom Živkovićem u Gradskoj koncertnoj dvorani 28. februara u 20 sati (ulaznice), a 19. marta u istom terminu, Kamerati će se pridružiti čelistkinja Ksenija Janković na koncertu pod nazivom Empatija, takođe u Gradskoj koncertnoj dvorani.

Autorka: Zorana Bokan

Foto: Promo/EPK

Povezani članci