Sajam kao paviljon književnosti i muzike

U okviru programske celine Seobe duša, koja će se kao deo Seoba održati od 3.do 13. marta na Novosadskom sajmu, bićemo u prilici da posetimo savremeni paviljon književnosti Novi Sad kroz knjigu, ali i da prisustvujemo koncertima sjajnih svetskih izvođača unikatnog zvuka, koji će ispuniti Sajam drugačijom, kulturno umetničkom energijom. Neke od ovih izvođača će posetioci sada po prvi put čuti i to u Evropskoj prestonici kulture.

Jedan od Novosadskih toponima

Ne postoji ni mladi ni stari Novosađanin koji ne zna za Sajam, jedan od novosadskih toponima i sininoma za okupljanja i poslovne susrete međunarodnih izlagača iz različitih oblasti. U avgustu davne 1923. godine priređena je Prva novosadska izložba, koja se u stvari smatra prvom zvaničnom od kako Sajam postoji. Trideset pet godina nakon osnivanja, Novosadski sajam postaje član Unije međunarodnih sajmova. Od sajmova automobila i turizma, do mode i knjiga, ovo su samo su neke od manifestacija koje se danas organizuju tokom godine. Dakle, Sajam već gotovo čitav vek okuplja Novosađane i posetioce našeg grada u velikom broju, a sada će njegov prostor biti transformisan na postpuno nov način, kao paviljon književnosti i muzike.

Šta nas očekuje na Sajmu?

Izložba Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu, čiji je nosilac Gradska biblioteka, predstavlja centralni događaj programske celine Seobe duša, a biće otvorena od 3. marta u Auli Novosadskog sajma. Povezana je sa Međunarodnim sajmom knjiga u Novom Sadu, te ćete imati priliku da kupite knjige po povoljnijim cenama. Istog dana će biti održana promocija istoimene ilustrovane monografije o istoriji knjige u Novom Sadu. Doživite grad Zmaja, Kostića, Vidakovića i Tišme na do sada neviđenoj izložbi Novi Sad kroz knjigu. Sve do 13. marta, moći ćete da posetite Novosadski sajam od 10 do 20 časova.

Ovo je jedinstven događaj ovog tipa na Balkanu zato što posetioci od samog stupanja u prostor postaju deo Seoba duša, svojevrsnog lavirinta iskustva čitanja. Ne propustite da vidite digitalizovane artefakte putem kojih ćete osetiti književni život Novog Sada – kroz stare razglednice, anegdote, rukopise i retke portrete.

Tokom trajanja izložbe, Evropska prestonica kulture će ugostiti neke od najčitanijih regionalnih pisaca, koje ćete imati priliku uživo da upoznate te vam savetujemo da ne propustite, i u svoje planere upišete ove datume:

Rumena Bužarovska, 3. mart od 18 do 19 sati

Milica Vučković, 5. mart od 19 do 20 sati

Miljenko Jergović, 6. mart od 17 do 18.30 sati

Damir Karakaš, 7.mart od 18 do 19 sati

Kristian Novak, 9. mart od 18 do 19 sati

Darko Cvijetić, 9. mart od 19 do 20 sati.

U okviru Sajma knjiga, publici će se predstaviti i dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.

Muzički program u okviru Seoba duša

Tokom deset dana trajanja programa Seoba duša, imaćemo priliku da čujemo neka od najvećih imena world music scene. Program se održava u Hali 1 Novosadskog sajma, a ulaznice za koncerte možete kupiti na prodajnim mestima ili sajtu Gigstix. Požurite kako biste na vreme obezbedili svoje mesto.

Miyavi, sve popularniji japanski gitarista, kantautor, glumac i producent koji se ističe svojim nekonvencijalnim načinom sviranja muzike, održaće koncert 3. marta u 20 časova. Ne propustite veliku zvezdu Japana koja će po prvi put nastupiti u Srbiji.

Čuveni internacionalni bend Barcelona Gipsy balKan Orchestra nastupiće 6. marta u 20 časova,  a prepoznatljivi su jer u izvođenjima spajaju džez, romsku, klezmer i druge vrste muzike, a uticaje crpe iz tonova Istočne Evrope, Južne Amerike, Španije i Bliskog istoka, od večnog klasika Severne Makedonije „More Sokol Pie“ do sicilijanskog folklora u „Cu Ti Lu Dissi“.

Koncert koji spaja savremeni ples Kaori Ito, dobitnice ordena u rangu viteza, i tradicionalnu muziku ansambla Bogdan Ranković & Etnoforija imaćemo priliku da čujemo na Dan žena, 8. marta u 20 časova, takođe u Hali 1 Novosadskog sajma.

Chalaban bend nastupiće  9. marta. Ovaj bend je u Budimpešti osnovao marokanski muzičar Said Tichiti 1999. godine. Veoma su aktivni na svetskoj muzičkoj sceni u centralnoj i istočnoj Evropi i predstavljaju originalno otvaranje marokanske muzike muzičkim tradicijama srednje Evrope, balkanskih i ciganskih stilova.

Bilju Krstić i Bistrik orkestar slušaćemo 10. marta u 20 časova, u Hali 2 Novosadskog sajma, dok će članovi čuvenog sastava Gotan Project, pionira u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku, kroz muzički projekat Antropoceno nastupiti 12. marta u 20 časova.

Jedinstvena grupa Original Enigma Voices održaće koncert sa novosadskim ansamblom Camerata Academica Novi Sad, koji prvi put nastupaju zajedno i donose neverovatnu kombinaciju ambijentalne muzike, elektronike i klasike. Koncert će biti održan 13. marta u 20 časova.

Ne propustite jedinstveni paviljon umetnosti na Novosadskom sajmu, koji je partner programa Seobe duša, dok su podršku pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO. Vidimo se na Sajmu!

Autorka: Lorjana Bosin
Foto: Marko Pudić

Povezani članci