Sudar kultura u kulturnim stanicama

Novi centri za kulturu koji lokalnom stanovništvu približavaju umetnost i pružaju mogućnost da ona dođe do pojedinca i svakog kutka grada, jesu kulturne stanice. U njima su nekada bili industrijski pogoni i rekreativni centri, a njihovi zidovi bili su svedoci istorije grada i događaja koji su uticali na njegov razvoj… Zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture, ova nova mesta za kulturu na čak sedam lokacija u gradu su obnovljena i savršeno su se uklopila u ritam grada koji neguje svoju bogatu kulturno-istorijsku baštinu. Udahnula su novi život kulturnoj sceni Novog Sada i njegovim kvartovima.

Kulturne stanice širom Novog Sada tokom naredna četiri dana biće svedoci mešanja evropske umetnosti i vrhunske gastronomije. Očekuje nas jedinstveno putovanje evropskim regionima kroz ukuse i muziku – Karavan. U okviru programskog luka Seobe, svakog dana u dve kulturne stanice imaćete priliku da uživate u gastro specijalitetima severne, zapadne, istočne ili južne Evrope, ali i da slušate neke od najaktuelnijih predstavnika world music scene. Meni inspirisan nacionalnim kuhinjama Evrope kreirao je talentovani Filip Milovanović, šef kuhinje restorana Loft, sa kojim smo nedavno porazgovarali ovim povodom.

Pozivamo vas da nam se pridružite, te da se zajedno otisnemo na ovo gastro-muzičko putovanje, a predstavljamo vam i svaku od sedam kulturnih stanica koje će u narednim danima biti epicentar ukusa i tradicionalnog zvuka.

Kulturna stanica Svilara

Gde se nalazi: Đorđa Rajkovića 6b

Obnovljena fabrika u kojoj se pre gotovo dva veka bojila svila, danas je pretvorena u Kulturnu stanicu Svilara. Nalazi se u najstarijem novosadskom kvartu – Almaškom kraju – i danas je mesto gde se okupljaju umetnici, kreativci i sugrađani koji žele, a imaju priliku da se uključe u kulturne aktivnosti grada. Od kada je renovirana i 2018. godine dobila novu namenu, Svilara je ugostila na stotine umetnika i posetilaca u okviru velikog broja različitih događaja, uključujujući dramske predstave i savremene performanse, koncerte, radionice, tribine i dečje programe. Prepoznaćete je po karakterističnom dimnjaku.

Karavan u Svilari (17. 3): Ne propustite da uživate u gastronomiji zapadne Evrope već od 18 časova u KS Svilara. Probajte francuske kroasane, nemačke kobasice, ali i tortu od sira, drugačiju od one na koju ste navikli. Razmazite svoja čula neodoljivim ukusima i prepustite se sjajnom muzičkom programu. Za vas će nastupiti italijanski sastav The Sith, koji u svojim izvođenjima kombinuje keltsku muziku sa elektronskim zvukom. Njihov nastup počinje u 19.30 časova.

Kulturna stanica Bukovac

Gde se nalazi: Karađorđeva 76

Ukoliko želite da pobegnete od gradske vreve i uživate u kulturnim sadržajima, idealno mesto u kom ćete naći utočište jeste Kulturna stanica Bukovac. Nalazi se na obroncima Fruške gore, na svega desetak kilometara od Novog Sada, a predstavlja neverovatan spoj tradicije i kulture. U okviru ove stanice je i kulturno-umetničko društvo sa razvijenom međunarodnom saradnjom, koje nosi ime čuvene pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje, čija se rodna kuća nalazi u centru Bukovca. Kulturna stanica Bukovac smeštena je u zgradu nekadašnjeg Doma kulture, odakle su zadržani stari projektori, zahvaljujući kojima se ovde održavaju projekcije filmova sa originalnih filmskih traka. KS Bukovac je prirodom i zelenilom, te je idealna lokacija za održavanje kulturno umetničkih sadržaja na otvorenom. U blizini je i čuveni park za ekstremne sportove, koji je Bukovac već učinio prepoznatljivim u adrenalinskoj zajednici.

Karavan u Bukovcu (17. 3): Istovremeno sa programom koji se održava u Svilari, Kulturna stanica Bukovac biće mesto susreta francuske i nemačke kuhinje, odnosno vrhunskih specijaliteta koje vredi probati. Ukusna jela biće poslužena već od 18 časova, a muzički program i u ovoj kulturnoj stanici počinje u 19. 30 časova. U Bukovcu će vam se predstaviti prvi srpski gospel hor, koji svoj rad zasniva na delima duhovne i gospel muzike. Ne propustite jedinstveni Merry Gospel Choir.

Kulturna stanica Barka

Gde se nalazi: Čenejska 54

Jedna je od najmlađih kulturnih stanica u gradu, otvorena tek 2020. godine, ali je za kratko vreme rada uspela da šarmira i osvoji ljubitelje umetnosti i stanovnike Slane bare, Vidovdanskog naselja i Klise. Obogativši svakodnevnicu građana bojama umetnosti, Barka je uspela da, zahvaljujući funkcionalnosti prostora i primamljivim kulturnim programom, predstavi bogato kulturno nasleđe grada.

Karavan u Barci (18. 3): Radnu nedelju završite opuštajući se u ovoj kulturnoj stanici, jer od 18 časova, već pomenuti šef kuhinje restorana Loft Filip Milovanović, zajedno sa svojim timom za vas priprema specijalitete severne Evrope. Prosto morate probati tradicionalna, neodoljiva danska peciva, zatim klasično englesko pečenje, ali i švedsku tortu s bademima. U Barci će vas od 19. 30 časova zabavljati norveški bend Svartlamon Hardkor i Jovan Pavlović. Ne propustite!

Kulturna stanica Mlin

Gde se nalazi: Radnička 20

Tokom 20. veka, kada je industrijski razvoj Novog Sada cvetao, radnički kraj vrveo je od fabrika i stambenih zgrada u kojima su živeli radnici sa svojim porodicama. Njihova značajna uloga ogledala se u industrijalitaciji grada, te su nesumnjivo ostavili značajan trag. U ulici koja i sama nosi naziv Radnička, na mestu stare fabrike u kojoj se proizvodila testenina, obnovljena je još jedna kulturna stanica, kao mesto za razvoj kulturne scene grada. Program KS Mlin usmeren je, prvenstveno na događaje namenjene najmlađima, te ćete baš ovde imati priliku da sa decom uživate u dramskim, plesnim, likovnim i drugim kreativnim radionicama.

Karavan u Mlinu (18. 3): Specijaliteti severne Evrope služiće se od 18 časova i u ovoj kulturnoj stanici, istovremeno kao u KS Barka, dok će gastro užitke upotpuniti muzika finskog kvarteta koji je harmonikom osvojio svet. Ne propustite Sväng Harmonica Quartet.

Kulturna stanica Eđšeg

Gde se nalazi: Antona Čehova 4

Eđšeg je nesumnjivo jedno od najlepših zdanja na Grbavici izgrađeno 1890. godine, povodom 100. rođendana Streljačkog društva, a koje je projektovao čuveni mađarski arhitekta Đerđ Molnar. Nekada je Eđšeg bio mesto okupljanja i susreta na balovima, a upravo tu je održana i prva zanatsko-industrijska izložba, preteča današnjeg Novosadskog sajma. Nakon Drugog svetskog rata Eđšeg je napušten, nakon čega je ovo nekada velelepno zdanje počelo rapidno da propada. Zahvaljujući obnovi, koju je iniciralo lokalno stanovništvo, od 2012. godine u Eđšegu se ponovo održavaju kulturni događaji, performansi i drugi kreativni sadržaji. Izvanredna akustika ovog zdanja pruža dodatnu magiju svim koncertima koji se ovde održavaju.

Karavan u Eđšegu (19. 3): U okviru programa Seobe, Eđšeg će se u subotu u 18 časova pretvoriti u mesto susreta turske i grčke kuhinje, a imaćete jedinstvenu priliku da probate tradicionalni grčki burito, grčku salatu, pitu sa feta sirom, ali i tursku baklava kakvu do sada niste jeli. Zvuci Tango ansambla Libercuatro, koji će nastupiti od 19. 30 časova, preneće vam magiju ovog plesa, te vam savetujemo da u svoj kalendar ubeležite ovaj događaj.

Kulturna stanica Rumenka

Gde se nalazi: Oslobođenja br. 26

Rumenka se izdvaja svojim bogatim kulturnim nasleđem , koje potiče iz 18. veka. Obnovljena Kulturna stanica Rumenka nastavila je rad istoimenog kulturnog centra, koji je ranije bio centar očuvanja tradicije i viševekovnog kulturnog identiteta. Danas se ovde takođe kroz umetnički program predstavlja stvaralaštvo mladih umetnika, posebno amatera, ali se promoviše i multikulturalnost. U KS Rumenka imate priliku da pratite raznovrsni kulturni program koji uključuje književne večeri, izložbe, filmske projekcije , koncerti, radionice i dr.

Karavan u Rumenci (19. 3): Osim gastronomije južne Evrope, koja će uključiti već pomenute grčke i turske specijalitete, KS Rumenka će od 19. 30 časova ugostiti i fantastičan bend Light in Babylon, koji u svojim izvođenjima spaja tursku, francusku, izraelsku, iransku i englesku kulturu. Pročitajte intervju sa jedinom damom u ovom multikulturalnom bendu, sa kojom smo nedavno porazgovarali.

Kulturna stanica Liman

Gde se nalazi: Bulevar despota Stefana, Kreativni distrikt

Kulturna stanica koja se nalazi u nekadašnjem novosadskom kraju čiji je naziv bio Veliki Liman, obnovljena je i danas u njoj umetnici stvaraju i izlažu svoja dela, ali i razmenjuju ideje i povezuju se za kulturnom zajednicom, jačajući novosadsku umetničku scenu. Tokom 20. veka, ovaj kraj bio je industrijska zona, a potom su se u fabričke barake useljavale zanatlije i umetnici, stvarajući tako jedinstvenu umetničku četvrt. Kompleks nekadašnje fabrike Petar Drapšin sada je obnovljen u Kulturnu stanicu Liman koja će vas ugostiti i ovog vikenda na Karavanu gastro-muzičkih užitaka.

Karavan u KS Liman (20. 3): Gastronomija istočne Evrope čeka vas u ovoj kulturnoj stanici, te vam savetujemo da je posetite od 18 časova jer ćete imati priliku da, možda prvi put probate tradicionalnu gruzijsku supu s govedinom, kao i rumunski kolač plăcintă cu mere, koji je zapravo slatka pita s jabukom i cimetom.  Prepustite se čaroliji istočnjačkih ukusa i neka vas ona povede i do SKCNS Fabrika, gde ćete od 19. 30 časova uživati u koncertu mladog bugarskog benda Kerana & Kosmonavtite, a od 21 čas i u nastupu grupe Jeremy?. Ne propustite!

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović, promo/EPK

Povezani članci