Kultura vas zove ovog vikenda

Proleće je već ušetalo u naš grad, te vas pozivamo da sa prijateljima ili porodicom napravite „kulturni đir“ po Novom Sadu i posetite neke od događaja koje vam vikend pred nama donosi. Nemojte propusiti izložbe, koncerte ili predstave koje će vas zabaviti i kulturno obogatiti. Kalendar s bogatim umetničkim sadržajem vas čeka na našem sajtu, a mi vam izdvajamo samo neke od događaja koje predlažemo u narednim danima.

Izložbe

Ukoliko do sada u šetnji Trgom Slobode niste pogledali izložbu na otvorenom Migracije u 21. veku, imate priliku to da uradite još dva dana. Pogledajte radove Australijanca Vorena Ričardsona koji je dobio nagradu The World Press Photo of the Year 2016 za fotografiju na kojoj se nalaze izbeglice na granici Srbije i Mađarske. Ove fotografije su nastale u periodu posle 2000. godine iz bogate arhive World Press Photo. Kada ste već u centru grada, ne propustite ni da prošetate do Muzeja Vojvodine i pogledate izložbu rimskih šlemova Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije, do današnje Vojvodine, a obavezno svratite i u Zbirku strane umetnosti, u Dunavskoj ulici, gde vas očekuje postavka Akcenti – Novi Sad. Obe izložbe traju do 30. aprila. Nakon predaha u nekoj od novosadskih poslastičarnica, zaputite se i u Studio M, gde vas očekuje Vreme i vaseljena, te pođite na svojevrsno putovanje od tame do svetlosti, haosa do kosmosa, kroz multimedijalni spoj digitalnog i analognog umetničkog izraza. Uokvirena pričom o trajanju, ova izložba vodi nas putem razvoja civilizacije, a kulminira u otvaranju koda Milutina Milankovića otkrivajući tajnu utkanu u samo vreme. Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je dr Dušan Jovović. Izložba je otvorena tokom cele godine, od utorka do subote u periodu od 12 do 20 časova. Iskoristite lepo vreme i da se prošetate po Limanskom parku i posetite izložbu na otvorenom MigrArt, koja je postavljena na Subinom platou. Izložba umetničkih zastava na temu migracija, postavljena je na 49 jarbola visine osam metara, a neki od umetnika čiji su radovi izloženi dolaze iz bivših, sadašnjih i budućih Evropskih prestonica kulture. Pročitajte intervju sa tri od sedam umetnika sa kojima smo nedavno imali priliku da porazgovaramo.

Predstave

Petak: U Srpskom narodnom pozorištu nemojte propusiti premijeru predstave Lutka sa kreveta 21, koja se održava 25. marta sa početkom u 20.30 časova. Ova predstava otvara teme o kojima se čak i danas ne govori dovoljno. Drama reditelja Đorđa Lebovića postala je gotovo arhetipski model tragedije zločina koji nije dokazan, a što je njavažnije otvorila je problem žene u logoru.

Subota: Mališane povedite u Pozorište Mladih na predstavu Kos i lisica, koja počinje u 11 časova ili posle podne u 18 časova na predstavu Veštica dobrila , ali u dečje pozorište Teatrilo.

Nedelja: Ljubitelji mjuzikla će imati prilike da pogledaju čuveni mjuzikl Kosa koji se već dugo igra u Pozorištu mladih, a izvođenje u nedelju zakazano je za 19 časova. Ne propustite!

Koncerti

Subota: Klasična muzika je uvek u modi, a Novosađani će imati priliku da uživaju u jednom takvom nastupu u subotu 26. marta , kada će se u Sinagogi održati Koncert Vojvođanskog Simfonijskog Orkestra sa početkom u 20 časova. Tada će kao solista nastupiti Aleksandar Madžrar, jedan od naših najvažnijh pijanista. Slušaćete i Simfoniju br 9. pod nazovom „Velika” Franca Šuberta.

Radionice za decu

Subota: Vikend je kao stvoren za maštarije i kreativnost, te vam predlažemo da iskoristite subotnje prepodne i odvedete decu na radionicu Čarobni svet Šagalovih slika u Galeriju Matice srpske, koja počinje u 11 časova. Ova radionica je posvećena upoznavanju sa francuskim umetnicima i njihovim putovanjima. Zbog ograničenog broja mesta učešće deteta treba prijaviti putem ovog linka.

Autorka: Lorjana Bosin

Foto: Jelena Ivanović, Marko Pudić, EPK/Promo

Povezani članci