Foto: Ovacije na svetskoj premijeri opere Vladimir i Kosara

Svetska premijera opere Vladimir i Kosara, novosadskog kompozitora i libretiste Stevana Divjakovića, održana je sinoć na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, a u okviru programa Seobe. Ovo spektakularno delo, priča o Vladimiru i Kosari, jedno je od najstarijih predanja i ljubavnih priča na Balkanu.

U godini kada je Novi Sad ponosni nosilac titule Evropske prestonice kulture, najstariji teatar u zemlji s tradicijom dugom čak 161. godinu, Srpsko narodno pozorište, operom Vladimir i Kosara napravio je iskorak u regionalnoj operskoj sceni. Novosadska publika je prethodne večeri stojećim ovacijama pozdravila vrsne umetnike opere, čiji je autor jedan od najpoznatijih savremenih kompozitora klasične muzike i libretista, Novosađanin Stevan Divjaković, dobitnik ovogodišnje Februarske nagrade na Dan grada Novog Sada. 

Glavni protagonisti opere su Stevan Karanac u ulozi Vladimira, Darija Olajoš Čizmić u ulozi Kosare, Vasa Stajkić i ulozi Samuila, Branislav Stankov u ulozi Vladislava, Nikola Basta u ulozi Radovana, Maja Andrić kao Mara, kao i horski pevači i baletski igrači, i, naravno, orkestar pod dirigentskom palicom maestra Diana Čobanova iz Bugarske. Režiju ove ljubavne priče stare više od 10 vekova, koja se prepričava ali i nadahnjuje mnoge pisce, pesnike i druge umetnike, potpisuje priznati Aleksandar Nikolić.

Naredno izvođenje opere Vladimir i Kosara zakazano je za večeras u 19 časova, a sledećeg meseca ćete imati priliku da predstavu pogledate u dva termina – 9. i 27. aprila. U nastavku vam prenosimo delić atmosfere sa premijere, te vas pozivamo da pogledate ovu opetru i saznate kako su u 10. veku izgledali ljubav, vlast, rat i pokajanje.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci