Photo: Standing ovations at the world premiere of the opera ‘Vladimir and Kosara’

The world premiere of the opera ‘Vladimir and Kosara’ by the Novi Sad composer and librettist Stevan Divjaković opened last night on the big stage of the Serbian National Theatre. This spectacular piece, the story of Vladimir and Kosara, depicts one of the oldest legends and love stories in the Balkans.

U godini kada je Novi Sad ponosni nosilac titule Evropske prestonice kulture, najstariji teatar u zemlji s tradicijom dugom čak 161. godinu, Srpsko narodno pozorište, operom Vladimir i Kosara napravio je iskorak u regionalnoj operskoj sceni. Novosadska publika je prethodne večeri stojećim ovacijama pozdravila vrsne umetnike opere, čiji je autor jedan od najpoznatijih savremenih kompozitora klasične muzike i libretista, Novosađanin Stevan Divjaković, dobitnik ovogodišnje Februarske nagrade na Dan grada Novog Sada. 

Glavni protagonisti opere su Stevan Karanac u ulozi Vladimira, Darija Olajoš Čizmić u ulozi Kosare, Vasa Stajkić i ulozi Samuila, Branislav Stankov u ulozi Vladislava, Nikola Basta u ulozi Radovana, Maja Andrić kao Mara, kao i horski pevači i baletski igrači, i, naravno, orkestar pod dirigentskom palicom maestra Diana Čobanova iz Bugarske. Režiju ove ljubavne priče stare više od 10 vekova, koja se prepričava ali i nadahnjuje mnoge pisce, pesnike i druge umetnike, potpisuje priznati Aleksandar Nikolić.

Naredno izvođenje opere Vladimir i Kosara zakazano je za večeras u 19 časova, a sledećeg meseca ćete imati priliku da predstavu pogledate u dva termina – 9. i 27. aprila. U nastavku vam prenosimo delić atmosfere sa premijere, te vas pozivamo da pogledate ovu opetru i saznate kako su u 10. veku izgledali ljubav, vlast, rat i pokajanje.

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci