Tarja Turunen: Muzika je moj pokretač, a umetnička sloboda – najveći uspeh

Zvezda simfonijske rok scene i gotik vila Tarja Turunen, stiže u Evropsku prestonicu kulture u kojoj će nastupiti 4. juna u 23 časa okviru programa Heroine i prvog festivala Vila koji će biti održan od 3. do 5. juna u srcu najstarijeg nacionalnog parka Fruške Gore, Vrdniku. Ova fenomenalna finska umetnica nestvarne boje glasa, uspešno spaja operu i metal, a poznata je kao bivši vokal benda Nightwish sa kojim je skupljala zlatne i platinaste diskografske nagrade u nekoliko zemalja. Jedinstvena kombinacija metal muzike sa Tarjinim sopranskim vokalom iznedrila je novi žanr, koji je brzo postigao popularnost i inspirisao mnoge druge metal bendove i izvođače. Protekle dve decenije ova kraljica metala uspešno gradi solo karijeru i sama piše pesme, a sada po drugi put dolazi u Novi Sad da svoju umetnost predstavi publici u Vrdniku.

Uoči nastupa, a tokom njenih intenzivnih priprema za ovaj koncert, iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa umetnicom o nastupu koji priprema, pevanju, heroinama današnjice, ali i autobiografskoj knjizi Singing in my blood koju je objavila prošle godine.

Do sada ste već nastupali u Novom Sadu u okviru festivala Exit. Po čemu pamtite našu publiku i kakvu energiju i repertoar mogu da očekuju vaši fanovi u Evropskoj prestonici kulture?

Taj nastup na Exit festivalu, kao i svi u Srbiji, za mene su bili pravo zadovoljstvo. Pre svega zbog tople dobrodošlice koju nam je priredila srpska publika i njihove ljubavi. Uvek je sjajno pevati za vas! Ovog puta set lista biće mešavina roka i emocija, kao što je to uglavnom i slučaj na mojim koncertima. Sviraćemo neke pesme koje možda već očekujete da ću vam pevati, dok će neke da predstave sadašnju mene kao umetnicu, ali garantujem vam da ćete se dobro provesti i biti zadovoljni. Stvarno sam srećna što se vraćam u Srbiju, što ću videti moje predivne fanove i što ćemo se ponovo povezati putem moje muzike.

U Novom Sadu ćete nastupati u okviru programa Heroina, koji se bave ženskim aktivizmom i stvaralaštvom, ali i promocijom žena u kulturi i umetnosti. Ko su za vas heroine 21. veka i koje žene su vam bili uzori kada ste započinjali karijeru?

Moje sadašnje heroine su sve snažne, neustrašive žene koje se ne plaše da koriste svoj glas javno ili u umetnosti, kako bi dovele do promene u ovom svetu. Na primer, ima još mnogo posla kada je reč o ostvarivanju jednakih prava za žene. Kada sam bila baš mala, moja mama me je uvek gurala napred i govorila mi da verujem u svoje snove. Ona je bila snažna dama i uistinu moj najveći uzor do sada. Stvarno sam imala sreće što su me sjajne žene podučavale pevanju i davale mi savete tokom moje karijere; one nisu samo verovale u mene, već su me i bezuslovno podržavale.

Više od dve decenije spajate klasičnu muziku i metal, različite žanrove koji u vašoj izvedbi zvuče kao neodoljiva celina, ali ujedno zahtevaju kombinovanje različitih glasova. Takođe, čini se da ne postoji toliko zahtevna pesma koju Tarja Turunen ne može da izvede. Kako se pripremate pred svaki nastup i da li svakodnevno “trenirate” svoj glas?

Trenirana sam kao lirski sopran, što znači da mom glasu treba nege. Moram da održavam dobru pevačku i fizičku kondiciju, tako što konstantno treniram i svoj glas i svoje telo. Pogotovo za nastupe klasične muzike. Moram dosta da vežbam unapred kako bih bila spremna kada dođe vreme, da bez problema izvučem visoke tonove. Ali za rok nastupe, moram da budem sigurna da će moje telo moći da podnese koncerte koji su stvarno fizički zahtevni, a da pritom ne naškodim svom glasu. U suštini, navikla sam se na zdrav život, zato što sam umetnica koja nastupa. Zbog toga sam morala da žrtvujem neke stvari, kako bih održala zdrav način života.

U knjizi Singing in my blood, koju ste objavili prošle godine, pisali ste o svojim muzičkim počecima nakon razlaza sa bendom Nightwish, koji je obeležio deo vaše muzičke karijere. Tada ste napravili zaokret i počeli sami da stvarate i pišete muziku. Čini se da je za to bila potrebna velika hrabrost i energija jedne prave heroine. Kako danas posmatrate svoje početke i na koje uspehe ste najponosniji?

Veoma je važno promeniti pravac u kojem idete u životu, ako osećate da je pogrešan za vas. To uvek uključuje rizik, ali najčešće bude vredno toga, ako vas čini srećnim. Verujem u progresivni način života, i do dan danas stalno želim da učim nove stvari. Promene koje sam izvršila i pravci koje sam birala su za mene bili odlični. Istinski sam zadovoljna svojom odlukom da nastavim da stvaram muziku sama, nakon duge karijere s bendom. U to vreme, nisam videla drugi put za sebe. Muzika je moj život, pokretač, moja prva ljubav i usrećuje me svaki dan. Smatram da je moj najveći uspeh što imam umetničku slobodu. Bukvalno mi niko ne govori šta i kako treba da radim. Sve što vidite da radim je onakvo kakvo je, jer sam ja tako odlučila. Postoji samo jedna ja.

Kakvi su vaši planovi za ovu godinu i da li vaša publika može da se raduje novim pesmama ili možda čak i novom albumu?

Što se tiče turneje, prebukirana sam ove godine, jer smo dosta nastupa i turneju morali da odložimo zbog korone. U svakom slučaju, možete da očekujete mnoštvo nove muzike od mene tokom ove i narednih godina. Outlanders, moj elektronski projekat, nastaviće da objavljuje nove pesme na svaka dva meseca tokom ove godine, takođe uskoro stiže i kompilacija mojih najvećih hitova, a pored toga istovremeno radim na dva albuma, od kojih će jedan biti tvrdi rok. Tako da, kao i uvek, svašta se dešava odjednom!

Partner programa Heroine je Erste banka.

Autorka: Marina Marić

Foto: Tim Tronckoe

Povezani članci