5 razloga da posetite otvaranje petog Kaleidoskopa kulture

Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, jedinstveni Kaleidoskop kulture, trajaće od 1. septembra do 7. oktobra, a veliko četvorodnevno otvaranje propratiće pregršt zanimljivih događaja koji će obnovljeni Distrikt na Limanu transformisati u centar umetničkog stvaralaštva. Manifestacija koja već petu godinu zaredom oduševljava novosadsku publiku, sada će dostići svoj vrhunac i to u godini titule Evropske prestonice kulture, a mi vam donosimo pet razloga da posetite Distrikt i spektakularno otvaranje Kaleidoskopa kulture na kojem ćete tokom četiri dana imati priliku da upoznate fenomenalne umetnike koji će obojiti Novi Sad najrazličitijim nijansama umetnost stvarajući pravi mozaik kulture.

Atmosfera s prošlogodišnjeg otvaranja Kaleidoskopa kulture

#1 Više od 100 događaja u samo četiri dana

Kaleidoskop kulture, projekat koji će i nakon godine titule EPK ostati Novom Sadu kao trajni legat, ove godine imaće svoje grandiozno otvaranje #5 u Distriktu, a tokom četiri dana uživaćemo u neverovatnih 105 događaja. Upoznaćemo gotovo 400 umetnika iz 38 zemalja, te verujemo da će posetom Distriktu, svi posetioci pronaći program za sebe, od brojnih izložbi i koncerata, do filmskih projekcija, predstava i plesnih performansa. Hajde da zajedno ispišemo novu stranicu Kaleidoskopa kulture promovišući kulturu zajedništva!

#2 Sudar različitih umetnosti u Distriktu

Otvaranje Kaleidoskopa kulture očekuje nas od 1. do 4. septembra na prostoru koji baštini 100 godina dugu istoriju industrijskog nasleđa na 11 hiljada kvadrata. Distrikt, novosadski centar kulture i umetničkog stvaralaštva dokaz je da je raznolikost utkana u osnove Novog Sada, grada koji se razvijao na krilima industrijalizacije, a sada će ovaj prostor dobiti novu dimenziju. U to ćemo se uveriti na četvorodnevnom otvaranju. Kao što je Kaleidoskop kulture jedan od produkcijski najizazovnijih projekata EPK, tako je i obnovljeni Distrikt jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata Novog Sada kao Evropske prestonice kulture. U tome leži snaga ovog obnovljenog prostora koji više nije samo prostor za održavanje kulturnih događaja, već je i renovirani dom i kutak za brojne lokalne umetnike, ali i kulturne organizacije, koje čine važan deo novosadske umetničke scene. Otvarajući vrata industrijskog nasleđa Distrikta, vidimo kako je nekadašnji zvuk mašina i alata ove, nekada industrijske zone grada, zamenio kreativni pogon savremenog stvaralaštva. A kako je tekao razvojni put od nekadašnje industrijske Kineske četvrti do današnjeg Distrikta, novog zaštitnog znaka novosadske umetničke scene, saznajte ovde.

#3 Kultura pokreta

Kultura zajedništva, moto ove manifestacije koju simboliše i otvaranje Kaleidoskopa kulture, dobija svoju afirmaciju upravo održavanjem jednog modernog sleta, koji otvara pitanje šta za nas danas znači zajedništvo. Šta je SLET nekada značio za Jugoslaviju i koliko je masovan bio ovaj događaj, pročitajte u ovom tekstu na našem sajtu, a ne propustite da pogledate koreografsku predstavu Nasuprot vetru  odgovor na slet koja će se izvoditi od 1. do 3. septembra od 19 časova u Distriktu, kao deo otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture. Nasuprot vetru – odgovor na slet daje svoj pokušaj otkrivanja kako se to opet pleše i kako se ostvaruje zajedništvo kroz nekadašnji simbol jedinstva, na koje smo i sami davno zaboravili. Pripreme za ovaj događaj na otvaranju Kaleidoskopa kulture trajale su više od pola godine, sa ukupno 580 mladih Novosađana i Novosađanki, uz četiri koreografa i četiri rediteljke, dok će finalno izvođenje predstaviti 110 mladih uz podršku glumačkog ansambla Pozorišta mladih.

A nove plesne tendencije na evropskoj umetničkoj sceni imaćemo priliku da vidimo i na šestom izdanju međunarodnog Festivala savremenog plesa Tanz Platz , koji će se održavati tokom četvorodnevnog otvaranja u SKCNS Fabrika. Ljubitelji plesa, upoznajmo kako to igraju umetnici iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila i Srbije, među kojima je japanski etablirani koreograf Satoshi Kudo koji će nas oduševiti svojim performansom! Vidimo se u Distriktu!

#4 Doživite muzički kaleidoskop u malom

Nastupi za pamćenje obojiće i ovogodišnje otvaranje Kaleidoskopa kulture, a u Distriktu nas očekuje prava jedna lepeza žanrovski raznolikih koncerata. A koja muzička imena dolaze u Evropsku prestonicu kulture, da zajednički otvorimo #5 Kaleidoskop kulutre, saznajte u ovom tekstu i – pravac Distrikt na udar dobre energije i kvalitetnog zvuka.

#5 Vizuelna umetnost ušuškana u svaki kutak Distrikta

U okviru 105 događaja koji će obeležiti otvaranje Kaleidoskopa kulture u Distriktu, očekuje nas i više od 20 izložbi i instalacija koji će biti utkani u svaki kutak Distrikta, te vas pozivamo da napravite i jedan kulturni đir po nekadašnjoj kineskoj četvrti grada i upijete svoju dozu vizuelne umetnosti o kojoj će se pričati i nakon otvaranja Kaleidoskopa kulture. Na fasadi Fabrike, na ulasku u Distrikt, dočekaće vas jedna od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi Autokorekt, delo umetničkog kolektiva Karkatag, dobitnika prestižne nagrade The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust.

Više od 25 najznačajnijih novomedijskih umetnika Srbije, predvođenih velikim imenima poput Vladimira Lalića i Gorana Despotovskog, predstaviće se svojim radovima u obnovljenim prostorima Distrikta. Izložbu scenskog dizajna takođe ne treba propustiti, jer ćete kroz njih upoznati takozvane nevidljive ljude pozorišta, majstore zanata u pozadini, koji za svoj rad ne dobijaju aplauze, a bez čijih ruku i dela pozorišta, scene i kostima ne bi bilo. Kompletnu listu svih izložbi, osim u našem kalendaru, možete ispratiti i u ovom tekstu na sajtu Kaleidoskopa kulture, a ono što Visit izdvaja za vas jeste i konferencija Umetnost igre, koju nikako ne treba da propustite.

Pozivamo vas da zajedno uronimo u svet umetnosti u igrama, da zavirimo iza piksela svega onoga što svet gejminga čini toliko opčinjavajućim. Jer gejming nije samo igra kojom ispunjavamo vreme. Gejming je aktivna umetnost. Upoznajmo ovom prilikom i kustoskinju ovog programa dr Tijanu Prodanović, astrofizičarku i poznata Tiktok zvezdu.

Budite sa nama četiri dana u Distriktu! Vidimo se!

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Marina Marić

Foto: Filip Petronijević, Vladimir Veličković, Promo/EPK

Povezani članci