Muzička uvertira za Kaleidoskop kulture

Četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture, od 1. do 4. septembra u prostoru obnovljenog Distrikta, jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata na nekadašnjem Velikom Limanu, obeležiće lepeza žanrovski raznolikih muzičkih događaja. Upravo će ovi nastupi biti svojevrsni kaleidoskop kulture u malom, tačnije uvertira za pet nedelja umetnosti koje će promovisati kulturu zajedništva.

Novi Sad odavno je afrimisan kao grad kulture i grad muzike, a sada u svetlu titule Evropske prestonice kulture okuplja mnogobrojne velikane umetnosti, te nakon uzbudljivih programskih lukova od početka 2022. godine, sledi nam Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend-brend, koji se ovoga puta održava po peti put. Septembar započnimo na muzički način, u Distriktu, nekadašnjem industrijskom novosadskom kvartu na Limanu, sada sinonimu za nov prostor kulture i dešavanja u gradu. Mi vam predstavljamo bogat muzički program i nastupe vrhunskih izvođača koje ne treba propustiti. Evo koja muzička imena dolaze u Evropsku prestonicu kulture, da zajednički otvorimo #5 Kaleidoskop kulutre.

#1 dan otvaranja

Prvo veče otvaranja Kaleidoskopa kulture obeležiće nekoliko koncerata, a najpre nastup mladog novosadskog di-džeja Filipa Grujića, koji će zagrejati atmosferu u Distriktu već od 19 časova. Njegov set zapažen je na Exit festivalu 2018. godine, a sigurno ćete i vi rado zaplesati uz disko muziku 80-ih i rnb zvuk u gradu kaleidoskopu.

DJ Filip Grujić

A kako je Evropska prestonica kulture obnavljanjem Distrikta doprinela da i Francuski institut dobije svoje nove prostorije u novom kvartu kulture, imaćemo jedinstvenu priliku da u okviru otvaranja izložbe fancuskih savremenih slikara uživamo i u koncertu francuske muzike benda KLO klo, takođe s početkom u 19 časova. Ovaj bend čini pet novosadskih muzičkih virtuoza Vanja Manić-Matić – vokal, Lazar Novkov – harmonika, Predrag Đurić – akustična gitara, Ervin Malina – kontrabas i Ištvan Čik – perkusije, koji će iskoristiti priliku da nas zabave na francuski način i podele svoju ljubav prema muzici kroz raznoliko žanrovsko izvođenje.

Iste večeri od 21 čas, na muzičkoj sceni 2 u Distriktu, novosadsku publiku zabavljaće Vladimir Samardžić Trio i bubnjar Vladimir Kostadinović . Vladimir Samardžić je jedan od najuticajnijih basista u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije koji sarađuje sa velikim brojem orkestara solista Srbije i regiona, kao i sa svetski priznatim džez i world music imenima, među kojima su Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov, u čijem zajedničkom nastupu smo ovog leta takođe uživali u Distriktu. Nastupom na otvaranju Kaleidoskopa kulture, Vladimir Samardžić, Marco Antonio da Costa, Andreja Krstić i Vladimir Konstandinović, pružiće novosadskoj publici veče za pamćenje uz predstavljanje novog albuma Catching the Wind. Ne propustite!

A od 22 časa na muzičkoj sceni 1, Evropska prestonica kulture ugostiće legendarnog kompozitora i izvođača Borisa Kovača na koncertu njegovog najnovijeg projekta New Ritual Quartet. Posle 20 albuma pod svojim imenom i više od 600 koncerata u 25 zemalja, Boris Kovač je muzičko ime čiji nastup prosto ne želite da propustite! Više informacija o programu nastupa pronađite ovde.

Muzičku scenu u Distriktu će prvo veče uzdrmati i beogradski sastav VROOM, koji će nastupiti od 23 časa. Bend koji iza sebe ima pet albuma i brojne nagrade, ali i više od 150 održanih nastupa u čak 13 zemalja, predstaviće se ovom prilikom novosadskoj publici. VROOM je prepoznatljiv po komponovanju muzike za pozorišne predstave, u kojima nekad sviraju uživo, a sada dolaze u Evropsku prestonicu kulture da svojim nastupom uveličaju i zatvore prvo veče Kaleidoskopa kulture.

VROOM

Nekadašnji Quarter u Distriktu sada je objekat Proizvodnja, koji će takođe u okviru otvaranja Kaleidokopa kulture ugostiti brojne izvođače. Showcase je muzički program koji će se uporedo održavati ova četiri dana, te vas prvo veče pozivamo da ispratite nastupe sastava Turbo Trans Turisti u 20 časova, bend 21. vek u 21 čas i Zauvar u 22 časa. Više informacija o bendovima pročitajte na ovoj stranici.

#2 dan otvaranja

Koncerti savremene perkusionističke umetničke muzike na našim prostorima su prava retkost i izazivaju veliku pažnju i oduševljenje publike. Jedan od takvih nastupa, druge večeri otvaranja Kalediskopa kulture biće koncert Darka Karlečika 2. septembra od 20.30 časova u Distriktu. Upoznajmo Novo lice udaraljki na koncertu na kom će biti predstavljeni i melodijski i ritmički instrumenti porodice udaraljki, sa akcentom na Marimbu. Mladi umetnik Darko Karlečik isusni je perkusionista i viši stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koji je svoju karijeru bogatio zajedničkim nastupima sa ansamblima poput Camerata Academica, zatim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i drugim.

Iste večeri očekuje nas fuzija džeza i balkanskih ritmova na koncert-performansu renomiranog novosadskog benda Dragon’s Fuel, koji će nastupiti u 21.30 časova u okviru otvaranja. A nakon ovog spoja žanrova vodimo vas na miks haus, disko, tehno i nu-disko muzike. Na glavnoj bini u Distriktu, druge večeri otvaranja slušaćemo bend Hercules and Love Affair, muzički projekat američkog di-džeja, pevača, kompozitora i producenta Endija Batlera, kojim će se predstaviti novosadskoj publici od 23.30 časova. Bend koji ove godine proslavlja punoletstvo, iza sebe ima pet albuma, a numere sa poslednjeg In Amber, objavljenog ove godine, imaćemo po prvi put priliku da uživo čujemo u Evropskoj prestonici kulture.

Hercules and Love Affair

Finski kvartet Apocalyptica nastupiće 2. septembra u 22 časa u Distriktu, a ovaj koncert vam takođe toplo preporučujemo. Ovaj sastav je na sebe skrenuo pažnju unikatnim spojem heavy metala i klasike, čime je utemeljio pravac cello metal, a osnovan je 1993. godine, i iza sebe ima već nekoliko sjajnih albuma čije pesme će svirati u Evropskoj prestonici kulture.

Novosadski DJ Zekiri nastupiće takođe druge večeri otvaranja i to na muzičkoj sceni 2 od 23 časa, a predstavnika pariske underground scene, producenta i DJ Traumera slušamo od ponoći. Njegov hipnotizirajući minimal house zvuk transformisaće Distrikt a slušaćemo ga od ponoći. U njegovoj muzici možete čuti udaraljke iz Indije, gudače i duvačke instrumente sa Bliskog istoka i duboke panafričke ritmove spojene sa bogatom istorijom hausa i tehna iz Evrope i Amerike. Ovaj predvodnik francuske elektronske scene, publici je poznat po tvrđem zvuku, dok se u njegovom opusu može pronaći sve, od minimala i microhouse-a do medoličnih deep house ritmova.

DJ Traumer

Showcase 2 takođe će obeležiti i drugo veče muzičkog programa u Proizvodnji (bivši Quarter), te nas očekuju nastupi bendova Yugo bleja (warm up) od 21 do 21.30, Nataleé od 21.30 do 22.10, Manivi od 22.20 do 23.00, Retrospektiva i A.N.D.R. od 23.10 do 23.50 i SevdahBABY od 24.00 do 01.00.

#3 dan otvaranja

Kaleidoskop kulture treće večeri od 22 časa na glavnoj bini otvaramo koncertom hrvatskog synth-pop tria Pocket Palma, koji čine sve popularniji Luka Vidović, Anja Papa i Bruno Žabek. Bilo da pevaju na engleskom jeziku, kako su sa svoja dva albuma započeli karijeru, ili pak hrvatskom, na kom su objavili još dva albuma među kojima je noviji Atomi, ovi mladi momci nesumnjivo su utemeljili svoj muzički put te se radujemo što ćemo ih uživo čuti u prestonici kulture. Kasnije, od 23 časa glavnu binu u Distriktu preuzima engleski alternativni rok bend Republica, koji je svoju popularnost stekao tokom devedesetih godina, a najistaknutiji hit im je Ready to Go. Na sceni su gotovo 30 godina, a sada dolaze u Novi Sad da sviraju ovdašnjoj publici. Ljubitelji švedskog dua Carbon Based Lifeforms, slušaće psytrans u Limanskom parku od 22 časa, takođe u okviru otvaranja Kaleidoskopa kulture. Uz CBL će treće večeri otvaranja nastupiti i poznati domaći di-džej Brka od 19 časova do 21.45, a nakon njega Burnstone Fireshow od 21.45 do 22 časa i od ponoći Tapan.

Pocket Palma

Već od 23 časa, iste večeri, doživećemo jedan žanrovski zaokret slušajući Tidal Pull, kroz pravac big indie. Ovaj hrvatski bend „peva na hrvatskom, a svira na engleskom“, a pesme sa albuma prvenca, objavljenog u junu ove godine,  Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini – slušaćemo po prvi put uživo u Evropskoj prestonici kulture. Na drugoj bini u Distriktu, takođe u 23 časa, nastupiće i bend Short Reports u okviru otvaranja Kaleidoskopa kulture. Relativno mlad bend koji čine gitaristkinja Nikoleta Feher i bubnjar Nemanja Velimirović, upoznaće nas sa pesmama ovog rock dua, koje govore o nekim univerzalnim temama o kojima malo ko voli da priča. Slušaćemo i hitove s njihovog albuma Cats VS Dogs, koji su izdali u novembru prošle godine, a interesantno je da je upravo Short Reports svojim nastupom na Remix festivalu predstavio Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture u luksemburškom gradu Ešu, koji je ove godine takođe EPK.

Short Reports

Udar dobre energije očekujemo i u Proizvodnji (bivši Quarter), gde će u okviru muzičkog programa Showcase 3 nastupiti Jana Vuković u 21 časIva Lorens u 22 časaGalatheia & Ata u 23 časa i Tam u 24 časa. Preporučujemo!

#4 dan otvaranja

Kaleidoskop kulture i četvrte večeri otvara nekoliko muzičkih imena, te je poslednji dan, između ostalog, na sceni 1 rezervisan i za nastup dvojca LP Duo. Ovom prilikom imaćemo jedinstvenu priliku da slušamo originalne autorske kompoziije nastale u okviru umetničko-naučnog projekta Beyond Quantum Music, koje će ovaj dvojac izvesti na inovativnim instrumentima – Duality hibridnim klavirima. Zaintrigirani? Ne propustite Kaleidoskop kulture i koncert dvojca Sonje i Andrije koji će nastupiti simbolično s početkom u 20.22. časa u Distriktu na muzičkoj sceni 1. Saznajte kako zvuče kvantni kompjuteri, pomeranje atoma i genetskog koda pod plaštom već prepoznatljivog muzičkog jezika.

LP Duo

Na muzičkoj sceni 2, iste večeri nastupa DJ Killo Killo od 20 časova, Novosađanina Vojislava Maleševa koji je ujedno pevač u operskom horu SNP-a. Osnivač je benda Killo Killo banda, 2007. godine, sastava koji ga uspešno prati ritmovima sa visoko energetskom fuzijom funk, reggae i dancehall vibracija.

Četvrti dan otvaranja na sceni 2 obeležiće i nastupi Electro Matine od 15 časova, zatim DJ Vukašin Vojvodić od 18 časova, Prisoners of Surprise u 21 čas, kao i Fusion Jazz od 22h.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Marina Marić

Foto: Promo/EPK

Povezani članci