Korzo: zvezda klasične muzike Julijan Rahlin 10. septembra u Novom Sadu

Peti Korzo po redu, u okviru Kaleidoskopa kulture, ove godine predstavlja svetsku senzaciju klasične muzike, Julijana Rahlina, koji će nastupiti sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Markovića, 10. septembra na Bulevaru Mihajla Pupina od 20.22 časa. Na repertoaru će se naći Bramsov Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77, a uživaćemo i u čuvenoj Betovenovoj simfoniji br. 5 (Simfonija sudbine).

Sada već tradicionalni koncert klasične muzike pod vedrim nebom, koji se održava na nekadašnjem novosadskom šetalištu, pretvara najfrekventniju gradsku saobraćajnicu u koncertni prostor, te premešta ovu vrstu umetnosti na otvoreno i čini je dostupnom svima. U toku jedne večeri, zaustavlja se saobraćaj oko prepoznatljive bine, na kojoj nastupaju velika domaća i strana imena klasične muzike.

Nakon Stefana Milenkovića, Rite Kinke, LP Dua, Roberta Lakatoša i drugih, ovoga puta slušamo Julijana Rahlina, trenutno jednog od najaktuelnijih izvođača ozbiljne muzike, specifičnog po stilu i svestranosti koji su ga učinili superstarom klasike.

Rahlin obogaćuje muzičku scenu već tri decenije

Impozantna biografija mladog austrijskog violiniste, violiste i dirigenta litvanskog porekla beleži i mnoge zanimljvosti u karijeri, saradnje i nastupe širom sveta. Tako je, svirajući na Dubrovačkim letnjim igrama 2000. godine, Rahlin bio oduševljen akustikom Kneževog dvora, te odlučio da osnuje svoj festival koji se realizuje od 2001. godine na tom mestu, pod nazivom Julijan Rahlin i prijatelji. I zaista, festival okuplja brojne Rahlinove prijatelje i zvezde poput Džona Malkoviča i Rodžera Mura, koji su doprineli da Rahlinov festival dobije i humoristični karakter. Sarađivao je i sa Žerarom Depardjeom, a pojavio se i u nekoliko filmova i sarađivao sa video-umetnicima. Prepoznatljiv po elegantnom i dinamičnom stilu izvođenja, mladi Rahlin je postao jedan od vodećih muzičara svoje generacije, o čemu svedoči i njegova neobično duga karijera koja je traje tri decenije.

Nastupao je sa Čikaškim simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, filharmonijama iz Liverpula, Helsinkija, Ruskim nacionalnim orkestrom i brojnim drugim, dok su mu se na bini Kolarčeve zadužbine jednom prilikom pridružile i majka pijanistkinja i supruga Sara Mekelrevi, violinstkinja. Važio je za čudo od deteta kada je, kao 13-godišnjak, započeo svoju karijeru, a školujući se na bečkom konzervatorijumu stigao je i do mesta najmlađeg soliste Bečke filharmonije.

Korzo #5 koji obećava

Korzo ove godine udružuje Rahlina sa našim renomiranim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, i to na čelu sa Aleksandrom Markovićem, svetskim dirigentom koji se od prošle godine nalazi na poziciji šefa dirigenta VSO. Markovićevu karijeru obeležilo je mesto direktora Opere North u Lidsu, a onda i dirigentski nastupi sa Simfonijskim orkestrom Španskog radija i televizije, potom sa Drezdenskom, Štutgartskom, Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom, kao i sa Bečkim kamernim orkestrom, Litvanskim nacionalnim orkestrom i nizom drugih ansambala. Pre Markovića, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, koji važi za jedan od najprestižnijih i najnagriđvanijih domaćih orkestra, dirigovali su Emil Tabakov, Mladen Tarbuk, Lior Šambadal i drugi, dok su nastupali sa solistima poput Ivana Pogorelića, Aleksandra Tasića, Laure Levai Askin i brojnim drugim velikanima. Zanimljivo je da je VSO već sarađivao sa Julijanom Rahlinom, koji se tom prilikom našao u ulozi dirigenta ispred orkestra, a ove godine ćemo imati priliku da ih čujemo u Novom Sadu i u jednoj drugačijoj postavci sa Rahlinom kao solistom.

Klasika dostupna svima

Korzo je kao koncert klasične muzike pomerio granice ove vrste događaja i približio ovu vrstu umetnosti svim sugrađanima i posetiocima grada. Događaj tradicionalno okuplja hiljade ljudi u publici i uspostavlja nove navike u kulturnom životu grada, čime potvrđuje i ideju čitavog Kaleidoskopa kulture – o tome da je moguće ostvariti kulturu zajedništva i učiniti da u svakom delu grada naši sugrađani postanu publika. Podsećamo, Evropska prestonica kulture je, zahvaljujući Kaleidoskopu kulture i Dočeku, legatskim projektima, dobio nagradu za najbolji evropski trend brend u kulturi. Zato, ako već niste, informišite se o događajima koji nas očekuju već od 1. septembra i budite deo evropskog epicentra kulture.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Leona Pap

Foto: Jelena Ivanović, Evgeny Evtiukhov, Todd Rosenberg

Povezani članci