Transformacija arhitektonskog nasleđa čini grad živopisnijim (VIDEO)

Nedelja arhitekture, prva od pet koje će obeležiti jubilarni Kaleidoskop kulture i to u godini titule Evropske prestonice kulture, okupila je eminentne stručnjake iz oblasti arhitekture i urbanizma na konferenciji Legati arhitekture. Ovom prilikom je Distrikt, novi centar kulture i umetničkog stvaralaštva, bio u fokusu zbivanja, jer je upravo na mestu nekadašnje industrijske zone grada predstavljena metodologija koju je Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture koristila prilikom prenamene starih prostora u nove prostore za „proizvodnju“ kulture. Tokom nedelje arhitekture, stručnjaci su diskutovali o zaštiti, obnovi, razvoju i autentičnosti, kao novim praksama u oblasti arhitekture, koje bi mogle da se primenjuju i nakon godine titule. Imali smo priliku da čujemo iskustva gostiju iz zemlje i inostranstva koju su u gradovima iz kojih dolaze radili i rade na sličnim projektima.

Novi Sad je ovom prilikom posetio Žordi Pardo, menadžer kulturnih projekata iz Barselone i nezavisni ekspert Evropske komisije za izbor evropskih prestonica kulture, zatim Eva Risio, predstavnica Friche la Belle de Mai iz Marseja, koja je u Francuskoj radila na adaptaciji prostora sličnog Distriktu početkom devedesetih godina, kao i predstavnik Faro mreže dr Angel Portoles. Faro mreža Saveta Evrope okuplja i povezuje organizacije lokalnih zajednica koje kulturno nasleđe aktivno koriste kao potencijal za razvoj svojih sredina.

Prilikom njihove posete, iskoristili smo priliku da kratko porazgovaramo o značaju obnove i zaštite arhitektonskog nasleđa, a otkrili su nam kako oni doživljavaju Novi Sad, te koliki je njegov potencijal za razvoj u budućnosti.

Žordi Pardo smatra da je titula Evropske prestonica kulture odlična prilika za unapređenje, i razvoj kulture u projektu urbanog grada, obezbeđujući bolje pozicioniranje u Evropi i čvršće odnose sa drugim evropskim gradovima.

Adaptacija industrijskog nasleđa grada kakav je Novi Sad, posebno sada u godini titule EPK, od velike je važnosti, smatra Eva Risio, koja je takođe bila učesnik ove velike, višednevne konferencije, te ističe da treba konstantno razvijati strategije za budućnost arhitekture koju želimo da ostavimo sugrađanima, ali i narednim generacijama. 

Novi Sad zaista ima bogato kulturno nasleđe i veoma zanimljivu istorijsku priču, a ono što ga izdvaja su multinacionalnost i multikulturalnost. Upravo je zbog toga prošle godine najstariji gradski kraj, Almaški kraj, dobio članstvo u Faro mreži Saveta Evrope. S tim u vezi, ovom prilikom je govorio i dr Anhel Portoles Goriz.

Nakon nedelje arhitektire u Evropskoj prestonici kulture, usledila je nedelja izvođačke umetnosti (10 – 16.9), a Kaleidoskop kulture obeležiće i nedelja književnosti (17 – 23. 9), nedelja vizuelne umetnosti (24 – 29. 9) i kao finale ovog programskog luka – nedelja primenjene umetnosti (30. 9 – 7. 10).

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste Banka SrbijaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Autori: Marina Marić i Feđa Putnik

Foto: Marko Pudić

Povezani članci