Oskar turizma Zlatna jabuka pripao Novom Sadu

U godini titule kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture , od Međunarodne organizacije turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET, stiglo je najviše priznanje Zlatna jabuka. Nagrada je ustanovljena 1970. godine, dodeljuje se jednom godišnje određenoj organizaciji, državi, gradu ili osobi, kao priznanje za vrhunske napore u promovisanju i podizanju nivo razvoja turizma, a ove godine pripala je Novom Sadu.

„Zbog svoje istorije, vaš grad zaslužuje titulu, jer je oduvek dom mnogim nacijama i bio je prestonica kulture, ne samo u Srbiji, već i u bivšoj Jugoslaviji. Impresionirani smo radošću života Novosađana, a to znači da je politička i ekonomska situacija u gradu veoma dobra. Naša organizacija je osnovana pre 68 godina, tada su je činile tri zemlje, a sada smo zastupljeni u celom svetu i promovišemo turizam, i to onaj koji može biti profitabilan i doprinosi boljem životu“, izjavio je prilikom dodele Tižani Hadad, predsednik Svetske federacije turističkih novinara i pisaca.

Da je multikulturalni Novi Sad, grad koji svoje bogato istorijsko i kulturno nasleđe ljubomorno čuva i ponosno neguje, potvrđuju i inostrani turisti koji ga zaista izdvajaju na mapi Evrope. Čak i statistike donose odlične vesti kojima se svi možemo ponositi: Novi Sad je ostvario najbolji promet u poslednje dve decenije, a beleži konstantan rast broja noćenja i turističkih dolazaka, iz meseca u mesec, što dodatno ističe njegovu popularnost sada i pod svetlom titule EPK.

Novi Sad je, dakle, oduvek važio za grad u kome se kultura neguje i u kome je upravo ona način života. Od trenutka kada je ovaj grad poneo titulu Evropska prestonica kulture mnogo toga se promenilo. Titula je donela novu umetničku energiju i nove ideje, istakla je kulturnu scenu, a upravo je to kvalitet grada koji mnogi prepoznaju i zbog čega rado dolaze ili se vraćaju u Novi Sad.

Novi Sad posećuju turisti iz celog sveta, tako da imamo goste iz Velike Britanije, Francuske, Turske, Indije, SAD-a, Albanije, Katra, Bahreina, Libana, Iraka, Gruzije, Indonezije, Filipina, Japana, Urugvaja, Brazila, Argentine, dok podaci pokazuju da  Evropsku prestonicu kulture najčešće posećuju turisti iz Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije, Hrvatske, Slovenije i Nemačke.

Sve ovo ne treba da čudi ako uzmemo u obzir da brojni svetski online magazine i dnevni listovi, u poslednje vreme sve češće pominju Novi Sad na svojim listama destinacija koje ove godine vredi posetiti.

Jedan od njih je i britanski list Independent, koji je uvrstio Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture među deset destinacija koje treba posetiti ove godine. Tako se Novi Sad našao na listi najuzbudljivijih krajeva sveta, pored Maldiva, austrijskih planina, Kanade, Indije i drugih. U tekstu pomenutog lista ističe se bogat kulturni sadržaj Novog Sada i više od 1500 događaja koji će se, sveukupno, održati do kraja godine. Novi sad se još našao na spiskovima medija kao što su Evening Standard, Conde Nast Traveller, BBC, o kojima smo već pisali na našem sajtu.

Novi Sad je dokazao da ima mnogo toga da ponudi i da je zasluženo poneo titulu Evropske prestonice kulture. Prelepa arhitektura, bogato istorijsko nasleđe i kultura samo su neki od razloga da posetite Novi Sad, te nam ostaje da se nadamo još boljim rezultatima u predstojećim mesecima i godinama.

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Filip Petronijević

Povezani članci