FOTO: Otvorena izložba remek-dela Save Šumanovića u Novom Sadu

Jedinstvena izložba u Evropskoj prestonici kulture, Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata, koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara, otvorena je na Trgu galerija, čime je počela nedelja vizuelne umetnosti u okviru aktuelnog Кaleidoskopa kulture.

Ova sveobuhvatna izložba remek-dela velikana srpskog slikarstva, pod svetla reflektora stavila je tri galerije od nacionalnog značaja – Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske, gde će biti dve izložbene postavke, kao i Galeriju likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galeriju slika „Sava Šumanović” u Šidu, gde se nalazi treća izložbena postavka.

Kako bi se stvorila celovita slika o Šumanovićevim realizmima između dva svetska rata i njihovim relacijama sa savremenim evropskim tokovima, uspostavljena je saradnja sa muzejima i institucijama iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske, čijom su ljubaznošću ustupljena dela za izlaganje, dragocene fotografije i arhivski materijal. Na taj način, publika dobija nesvakidašnju priliku da se u okviru jedne izložbe upozna sa 102 dela Save Šumanovića. Umetnički opus ovog majstora predstavlja slikarstvo iz perioda između 1919. i 1940. godine.

Program svečanog otvaranja u Evropskoj prestonici kulture, obuhvatio je multimedijalni performans ChoreoChroma, posvećen interpretaciji slike Doručak na travi.

Izložba će biti otvorena sve do 4. decembra, te vas pozivamo da pratite dešavanja na našem sajtu i posetite neko od pratećih predavanja, radionica i stručnih vođenja u okviru ove izložbe. Jedno od takvih održaće se 28. septembra sa početkom u 17 časova, a vaš vodič kroz postavku biće legendarni Uroš Đurić. 

Pogledajte u nastavku kako je proteklo otvaranje izložbe u Novom Sadu.

Otkrijte i druge zanimljive programe u okviru nedelje vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture, čiji je partner DDOR osiguranje.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Ervin Kovač

 

Povezani članci