Spens: Gigant modernističke arhitekture u svetlu primenjene umetnosti

Aktuelna nedelja primenjene umetnosti, poslednja nedelja do sada najznačajnijeg Kaleidoskopa kulture, legatskog projekta Evropske prestonice kulture , okuplja dizajn zajednicu Srbije i regiona, na SPENSU, simbolu modernističke arhitekture Novog Sada. Ovo je još jedna prilika da se u okviru programa Evropske prestonice kulture, SPENS istakne transformišući se u novi prostor za kulturu, nakon veoma uspešne nedelje književnosti za sve uzraste. Dizajn paviljon, koji će trajati do 7. oktobra, predstavlja ideje preko 300 kreativaca i kreativki iz Srbije i sveta kroz grupne i samostalne izložbe, ali i druge kulturne sadržaje u domenu grafičkog dizajna, dizajna proizvoda, mode, arhitekture, ali i fotografije, animacije i street arta. Stoga vas pozivamo da u narednim danima prošetate ovim sportsko-poslovnim centrom, kome je umetnost udahnula novi život. 

Epicentar kulture

Simbol Novog Sada – SPENS, dizajnerski smelo konstruisan osamdesetih godina, tokom 20. veka bio je glavno mesto okupljanja ljudi, a zahvaljujući programima Evropske prestonice kulture, poput Dizajn paviljona (Design week), u 21. veku je umetnički „oživeo“ i na ovaj način će se čuveni gradski toponim istaći na evropskoj mapi kulturnih dešavanja kao centar primenjene umetnosti.

Ovaj svojevrsni Dizajn paviljon započet je još 2019. godine u okviru Kaleidoskopa kulture, i već tri godine predstavlja zonu edukacije i inspiracije mladim naraštajima dizajnera i drugih vizuelnih stvaralaca i njihov „prozor u svet”, pružajući im šansu da pokažu svoj rad stručnoj javnosti i opštoj publici i da se povežu sa kolegama iz inostranstva. Odabirom prostora SPENS-a, koji nije prvobitno namenjen ovakvom tipu događaja, briše se distinkcija između posmatrača i učesnika. Na ovaj način postiže se demokratizacija dizajna i podizanja svesti o njegovom značaju u oblikovanju svakodnevice, što je jedan od ciljeva projekta.

„Design Week je programski, ali i prostorno veoma ambiciozan projekat i SPENS se ispostavio kao objekat koji na najbolji mogući način može da odgovori na potrebe programa. Na preko 7500 kvadrata, koliko zauzimamo programima manifestacije, nalaze se izložbe, instalacije, govorni program, ali i program za decu i radionice za mlade dizajnere. Pored toga, SPENS je važno modernističko nasleđe našeg grada i zaista je čast oživeti ga nekim novim sadržajem. Izazovno je, ali i zabavno, oblikovati prostor u jednom tako estetski dominantnom enterijeru. Naravno, kao i svaki drugi objekat, i ovaj ima svoje mane i renoviranje sada već postaje neophodno, ali se zaista nadam da će ono biti samo funkcionalno, da neće izmeniti postojeći izgled koji SPENS-u daje šarm kojim osvaja, i nas koji živimo u ovom gradu, ali i strance koji prvi put imaju priliku da ga vide“, izjavila je Dajana Vujaklija, programska direktorka PDP konferencije, koja se održava u okviru Dizajn paviljona.

Kandidat za rekonstrukciju

Da je vreme da ovo zdanje zasija novim sjajem smatraju i građani Evropske prestonice kulture, a na samom izmaku 2021. godine potpisan je ugovor između Grada Novog Sada, Fakulteta tehničkih nauka i Sportsko – poslovnog centra Vojvodina, kojim će se SPENS rekonstruisati i dograditi. To će biti važan projekat za evropski Novi Sad, koji se ističe upravo negovanjem bogatog nasleđa, baš kao što je u ovom mestu kultura oduvek bila način života. Spens će, prema navodima stručnjaka, nakon rekonstrukcije biti obogaćen poslovnim sadržajima, gde će se razvijati nove ideje, a sportski sadržaji ostaju, sa većim kapacitetom i elementima koji će doprineti organizovanju takmičenja. Idejni projekat se očekuje polovinom naredne godine, te se prisetimo sada koliki je značaj ove građevine, giganta moderne arhitekture koji već više od 40 godina važi za toponim grada za koji svi Novosađani vezuju posebne uspomene.

Kako je nastao SPENS?

Kroz jedan od najznačajnijih arhitektonskih zdanja u ovom delu Evrope, danas redovno prolazi veliki broj ljudi, a mnogi od nas su ovde naučili da plivaju, prvi put stali na klizaljke, osvajali medalje na sportskim takmičenjima, ili prisustvovali koncertima velikih muzičkih imena. Ipak, čini se da i dalje nismo svesni veličine i značaja ove građevine. Naziv SPENS, kao akronim od Stonotenisko Prvenstvo Evrope Novi Sad, za čije potrebe je ovaj objekat i izgrađen, građani su rado prihvatili po njegovom otvaranju 14. aprila 1981. god, a sagrađen je povodom 36. svetskog prvenstva u stonom tenisu, u Novom Sadu, nakon što je prvobitni domaćin Kina odustala od kandidature i organizacije ovog važnog događaja. Njegova izgradnja započela je dve godine ranije, i to na mestu gde se ranije nalazila manja industrijska zona i fabrika Novkabel koja je srušena. Ovo je bio jedan prilično neugledan deo današnjeg „Starog grada“.

Od sportskih do muzičkih svečanosti

Interesantno je da je SPENS svojevremeno dizajniran tako da bude širok i nizak, kako bi asocirao na Vojvodinu. Projektovali su ga Živorad Janković i Branko Bulić iz Instituta za urbanizam Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva. Ipak, ovaj objekat nije izgrađen u potpunosti do otvaranje svetskog prvenstva 1981. god. Njegova modularna struktura omogućila je da se pojedini delovi dodaju i narednih godina, što je učinjeno do 1990. god. Na taj način je SPENS dobio terene za košarku, odbojku, stoni tenis, boks, džudo, karate, rvanje, kuglanje, hokej na ledu, klizanje, streljaštvo i plivanje. Bio je domaćin brojnih evropskih prvenstava u košarci, boksu, rukometu… Osim nebrojenih sportskih manifestacija, SPENS je opštepoznat i kao koncertni prostor u kojem su gostovali čuveni BalaševićDžiboniParni ValjakZdravko Čolić i druga velika imena domaće muzičke scene. A da li ste znali da je baš na SPENS došao da odigra utakmicu i legendarsni Majkl Džordan, 1982. godine?

Partner nedelje primenjene umetnosti je Erste banka.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Ervin Kovač, Marko Pudić, Filip Petronijević

Povezani članci