Kulturni đir: Aktuelne izložbe u Novom Sadu

Pred nama je sunčan, jesenji vikend u Novom Sadu, te ukoliko ste planirali posetu Evropskoj prestonici kulture, predlažemo vam jedan kulturni đir i posetu aktuelnim izložbama. Kako Novi Sad u godini titule svakog meseca ima mnoštvo interesantnih događaja, mi smo vam ovom prilikom izdvojili aktuelne izložbe koje u okviru aktuelnog programskog luka EPK – Druga? Evropa, ali i prethodnog – Kaleidoskop kulture, možete posetiti u ovom gradu. Neke od njih imaćete mogućnost da vidite još samo ovog vikenda, zato iskoristite priliku i krenite putem muzeja i galerija. Kao i uvek, pozivamo vas i da redovno pratite naš kalendar na sajtu, kako biste bili u toku sa svim dešavanjima u gradu.

Od Save Šumanovića do Uroša Predića

Svoju dozu umetnosti najpre uzmite na Trgu galerija, destinaciji u centru grada, koju turisti gotovo nikada ne zaobilaze. Tu ćete imati priliku da se upoznate da sa izuzetnim delima jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka Save Šumanovića.  Izložba Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata biće postavljena na tri lokacije sve do 4. decembra, u Spomen-zbirci Pavla BeljanskogGaleriji Matice srpske i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, a uključiće i programski povezanu postavku u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. U Spomen-zbirci Pavle Beljanski, u petak 15. oktobra, pored izložbe očekuje vas predstava Boemi sa Monparnasa, kao i dečija taktilna radionica.


Kada ste se već zaputili u Galeriju Matice Srpske, topla preporuka je da pogledajte još jednu spektakularnu izložbu Uroš Predić za sve! Po prvi put u Novom Sadu publika je u prilici da vidi više od 100 dela jednog od najvećih srpskih i evropskih slikara, a izložba će trajati sve do 31. januara sledeće godine. Posebna vrednost ove izložbe ogleda se u tome što će biti pristupačna osobama sa fizičkim i intelektualnim invaliditetom. U Galeriji Matice srpske svake subote do 23. januara biće organizovana kreativna radionica za vaše mališane Bio jednom jedan slikar u terminu od 11 do 12.30 časova, za decu uzrasta od 5 do 11 godina.

Kako grad slika neko ko ga nikada nije posetio?

U okviru finalnog programskog luka Evropske prestonice kulture, Druga? Evropa, ne propustite fantastičnu izložbu Evropa po Feješu koja će biti postavljena do 23. oktobra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad i prostorijama Turističke organizacije grada Novog Sada. Izložba će predstaviti art brut umetnost nekonvecialnog slikara XX veka Emerika Feješa, koji je usled velikog siromaštva slikao pomoću čačkalica i boje za dugmad. A kako je uspevao da slika gradove koje nikada nije posetio, pročitajte u ovom tekstu na našem sajtu.

Doza umetnosti u Kulturnim stanicama

Šetnja gradom kulture je idelan način da provedete ovaj vikend, pa ćete tako stići do Kulturnih stanica, gde ćete malo odmoriti i udahnuti umetnost. Posetite Kulturnu stanicu Barka, jer vas tamo očekuje zanimljiva istorijska postavka Cabinet of Wonders, koja će biti otvorena do 19. oktobra. ZPotom se zaputite i u Kulturnu stanicu Svilara, gde vas ček izložba fotografija Život, koja će trajati do 30. oktobra. Izložbi je prethodio niz radionica od avgusta do oktobra, koje su pružile mogućnost bekućnicima da se izraze kroz samostalnu izložbu fotografija. A kada ste već u Svilari, pogledajte i Art brut postavku savremene umetnosti marginalizovanih umetnika sa poteškoćama u psihosocijalnom funkcionisanju, koja će biti otvorena u okviru programskog segmenta Druge? Evrope – Supermoćni, sve do 31. oktobra. Drugi deo ove izložbe postavljen je u Arhivu Vojvodine u jednoj od najstarijih i najlepših ulica Novog Sada – Dunavskoj.

U Dunavskoj kriju se još dve izložbe

Šetnja ovom ulicom takođe je jedna od aktivnosti koju turisti nikada ne propuštaju, te vas pozivamo da se vratite u centar iz dodatna dva razloga. Muzej Vojvodine dom je nesvakidašnje izložbe o bogatstvu arheološkog nasleđa naše zemlje, te  iskoristite poslednju priliku da pogledate jedinstvenu izložbu San neolitske noći, koja nakon više od pola veka donosi u našu zemlju veliku priču o neolitu. Izložbu možete posetiti još ovog vikenda, odnosno do 16. oktobra, a planirana su i dva stručna vođenja (15. i 16. oktobra u dva termina, od 12 i 17 časova). Neka vas put ovog vikenda odvede i do Studia M, gde vas očekuje nesvakidašnja multimedijalna izložba i priča o vremenu, haosu i kosmosu – Vreme i vaseljena.

Mobilna galerija i izložba na otvorenom

Tržni centri su postali sve popularniji vid zabave, pa ako ipak odlučite da vikend provedete u Promenadi, mi vam predlažemo da obavezno posetite Mobilnu galeriju Upoznajmo kulturnu baštinu svim čulima koja će biti postavljena do 17. oktobra. A kada ste već na Limanu, otiđite i do Limanskog parka, gde ćete videti postavku na jarbolima na Subinom platou –Quo Vadis Mundi? . Izložba će biti postavljena do 25. novembra. Deca budu posebno oduševljena šarenilom zastava na jarbolima među kojima trče i voze bicikle.

Prekoputa u Hipermarketu Merkator, 14. oktobra u okviru programskog luka Kaleidoskop kulture, biće otvorena izložba From Zero to One, serija radova koja za cilj ima vizuelno istraživanje likovno-estetskog potencijala predmeta koji su odbačeni ili su izgubili svoju prvobitnu funkciju, te koji se modifikuju i konstruišu u kompozicije u skladu sa izlagačkim prostorom.

Autorke: Anđela Dalmacija i Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Promo/EPK

Povezani članci