Gde otići na jahanje u Novom Sadu i okolini?

Ukoliko ovu jesen provodite u Novom Sadu, predlažemo vam zanimljivu aktivnost u kojoj možete uživati kako u gradu, tako i neposrednoj okolini. Bilo da ste vešt jahač ili ste početnik, prepustite se i uživajte u aktivnosti koja jača telo i hrani duh, a pored toga stvara i jedinstvenu vezu s konjima. Saznajte u nastavku gde u Novom Sadu i okolini možete da odete na jahanje i možda se već ovog sunčanog vikenda zabavite i aktivirate u prirodi, sami ili u društvu porodice i prijatelja.

Konjički centar Novosadski sajam 

Za one koji ne žele da idu daleko zarad jahanja, Konjički centar Novosadski sajam lako je dostupan. Konjički klub na Sajmu osnovan je pre više od trideset godina i tada je brojao četiri konja. Danas ih ima mnogo više, a klub ima preko stotinu članova. Neki od njih su rekreativci, a neki takmičari koji nižu sjajne rezultate. Ovde možete proći osnovnu obuku od deset časova, dok cene obuke, kako kažu – variraju u zavisnosti od uzrasta (postoje obuke za decu i za odrasle) i iskustva. Zato je najbolje da ih kontaktirate i raspitate se, a možete i da zakažete probni čas. A ukoliko imate decu uzrasta od tri do šest godina, jahanje ponija u sekciji Ponyland će, sigurni smo, oduševiti svakog mališana.

Konjički klub Petras

Budite i vi konačno na konju, poručuju iz Konjičkog kluba Petras, koji se nalazi u Petrovaradinu. Da biste bili na konju, u Klubu treba da prođete obuku koja uključuje desetak časova, nakon koje ste upoznati s osnovama jahanja i brige o konjima. U ponudi je i zimska škola u zatvorenoj hali. Cenovnik možete naći na sajtu, ali i savet da ih ipak pozovete radi detaljnijih informacija. I ovde postoji Pony kutak za najmlađe, gde klinci mogu da jašu ponije ili samo uživaju u njihovom društvu.

Šumska štala

Šumsku štalu u Ledinscima smo vam već predlagali u tekstu o letnjim aktivnostima u Novom Sadu, ali konji su vam ovde na raspolaganju cele godine. Ako poželite da naučite da jašete na Fruškoj gori, okruženi prirodnim lepotama ovog Nacionalnog parka, časovi u Šumskoj štali organizovani su u malim grupama od tri do četiri jahača, a ovde možete otići i na terensko jahanje koje obuhvata četiri različite staze. Odaberite onu po svojoj meri, na njihovom sajtu i prepustite se uživanju u razgledanju Fruške gore iz nove perspektive.

Muškarac u kariranoj košulji jaše belog konja na padinama Fruške gore
Foto: Šumska štala/Instagram

Konjički klub Graničar 

U ruralnom okruženju, na bačkoj strani Dunava i na autoputu prema Beogradu, nalazi se Konjički klub Graničar. Graničar nudi sportsko i rekreativno jahanje, terensko jahanje, pansion za konje i upoznavanje s konjima. I, naravno, ono što nam je ovde najinteresantnije – školu jahanja. Kontaktirajte ih da biste dogovorili individualni čas ili pak celu obuku od desetak časova.

Konjički klub Viking

Na dvadeset minuta od Novog Sada, u okviru Salaša 137, nalazi se Konjički klub Viking. Ovo je idealna prilika da uživate u specijalitetima vojvođanske kuhinje koje ovaj salaš nudi, a prilikom posete uzmete i čas jahanja, ili samo prošetate sa konjem, ako vam to više paše. Kontakt: 062/707-137.

Ranč Dobro prase

Ranč Dobro prase je seosko turističko domaćinstvo u Starim Ledincima. Ovde možete da uživate u dobroj hrani, jašete ili se uključite u pešački klub. Iako bi naziv možda sugerisao na prasetinu, Dobro prase ima odličnu ponudu i za vegetarijance i vegane. Stoga, svi jednako mogu uživati u dobrom zalogaju. Na ranču možete da učestvujete u jahačkoj turi po Fruškoj gori koja traje oko sat i po vremena. Sjajan način da izađete iz rutine ove jeseni! Kontakt: 064/169-07-60.

Pony kutak 

U Pony kutku u Petrovaradinu čekaju vas poniji, ali i drugi konji sa kojima će jahanje biti pravo uživanje. Nakon osnovne obuke od desetak časova steći ćete osnovna znanja o opremi, pojahivanju konja i sjahivanju, te sigurnom upravljanju na konju i pravilnom stavu jahača. Nakon toga, možete preći na rekreativno jahanje. Decu će pak verovatno najviše obradovati poniji i mogućnost jahanja ovih malih konja.

Hipotens

HipoteNS je udruženje za terapijsko jahanje koje postoji već 15 godina, nalazi se na Kamenjaru u Podunavskoj 16, i prvo je takvo udruženje u zemlji. Od početka je bilo orijentisano na edukaciju o terapijskom jahanju i njegove mogućnosti u zbrinjavanju pojedinih kategorija invalidnosti. Ovde, dakle, nećete doći na običan čas, već je cilj jahanja (uz instruktora i fizioterapeuta) fizički, emocionalni i socijalni napredak osobe s invaliditetom.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Pexels, Unsplash

Povezani članci