Zašto Veternik postaje sve popularnije mesto za život?

U predgrađu Novog Sada, na oko 5 km udaljenosti, smešteno je naselje Veternik, koje pruža sve veći izbor sadržaja pojedincima, a naročito porodicama. Stoga ne čudi što se sve više ljudi odlučuje da upravo ovde započne porodičan život. Saznajte u nastavku kako je nastao Veternik.

Od prošlog popisa, kada je Veternik imao oko 17.5 hiljada stanovnika, taj broj se konstantno povećava. Veternik je uglavnom radničko naselje, čiji se stanovnici uglavnom bave malom privredom. Poslednjih godina izgrađen je veći broj stambenih zgrada, tako da se Veternik gotovo u potpunosti spojio sa Novim Sadom. Veliki broj različitih veleprodaja i maloprodaja nalazi se na glavnoj veterničkoj ulici, koja uvek vrvi od saobraćaja.

 

Kako je nastao Veternik?

Prvobitno naselje Veternik, kada je osnovano, imalo je svega dve ulice, sa tipski građenim kućama. Osnovano je 1923. godine, kao naselje za ratne vojne invalide, veterane iz Prvog svetskog rata. Naselje je dobilo ime po kajmakčalanskom planinskom masivu, planini Veternik u Makedoniji, gde se odigrala velika bitka. U ovoj bici sukobili su se srpski dobrovoljci protiv bugarskih snaga, koji su na njih pustili nervni gas. Srpski vojnici ostali su trajno oslepljeni nakon ovoga. Ovim soluncima, ali i njihovim porodicama kralj Aleksandar je dodelio zemlju, tadašnu pustaru, u blizini Novog Sada. Tako su udareni temelji današnjeg Veternika. Ovde se doselilo 37 porodica sa 107 članova. Najveći porast broja stanovnika Veternika usledio je između dva popisa (1991. i 2002. godine), kada je porastao za skoro 100%. Ovaj porast je posledica rata u Hrvatskoj i Bosni, kao i posleratnih iseljavanja stanovništva iz tih krajeva u Srbiju.

Spomenik borcima

U Veterniku, na kružnom toku, u znak sećanja na ove hrabre borce iz Prvog svetskog rata, koji su bili oslepljeni, podignut je Spomenik srpskom dobrovoljcu. Spomenik izliven u bronzi, visok je oko tri metra i delo je Đorđa Lazića Ćapše, vajara iz Sremskih Karlovaca. U ovom naselju se nalazi i srpska pravoslavna crkva, posvećena Svetom Simeonu Mirotočivom i spada u najlepše verske objekte u Srbiji, sagrađene krajem prošlog veka. Okružena je velikom portom, u okviru koje je uređeno i dečije igralište.

U Veterniku postoje osnovna škola Mihajlo Pupin i OŠ Marija Trandafil, kao i predškolska ustanova Radosno detinjstvo. Od kulturnih ustanova tu su: Kulturno-privredni centar, Kulturno-umetničko društvo Sava Vukosavljev i Folklorno udruženje Veliko kolo. Ovde se nalazi jedinstvena i najveća ustanova u zemlji, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju.

Autorka: msr Ljiljana Dragosavljević Savin, istoričarka

Foto: Solis nekretnine, Wikipedia

Povezani članci