Doček u Novom Sadu zaokružiće godinu titule EPK

Godina na izmaku, kojom se uspešno završava period titule Evropske prestonice kulture, ostaje ubeležena u kulturnoj istoriji Novog Sada. Grad koji se svojim bogatim nasleđem i kulturnom ponudom pozicionirao na evropskoj mapi kao jedna od najuspešnijih ovogodišnjih prestonica umetnosti, svoju autentičnu interkulturalnost ponovo će proslaviti kroz tradicionalni Doček. Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine, nominovan za najbolji evropski festival za 2022. godinu, biće organizovan po šesti put u Novom Sadu.

Doček u Novom Sadu utemeljen je kao jedinstvena umetnička proslava dve Nove godine u Evropi, a kako je upravo Dočekom otvorena godina titule EPK, ovoga puta će ona tako biti i zaokružena. Fokus i ovogodišnjeg Dočeka je na spoju umetnosti i nauke, koji uspešno čuvaju i promovišu nasleđe velikih imena srpske nauke i umetnosti, koja su dosegnula evropske i svetske okvire.

„Milevi Marić Anštajn, Milutinu Milankoviću i Nikoli Tesli na otvaranju Evropske prestonice kulture posvetili smo predstave za pamćenje. Ovoga puta, velikanima srpske i svetske nauke posvećujemo tri nezaboravne novomedijske izložbe, do sada neviđene na ovim prostorima. Uz to, Doček nastavlja da neguje novosadsku dualnost u kojoj povezuje dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma… U dva dana — dve umetnosti. Spajajući vizuelnu i izvođačku umetnost domaći i umetnici iz celog sveta prirediće nam nezaboravne doživljaje 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i 13. januara širom grada, na brojnim lokacijama” — objasnio je Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad — Evropska prestonica kulture.

Muzički program na Dočeku 2023. i 7531. godine

Doček nove godine u Novom Sadu specifičan je, dakle, zbog njegove interkulturalnosti. Dočekujemo je dvaput, prema gregorijanskom i julijanskom kalendaru, 31. decembra i 13. januara, pa tako i ove godine osim 2023. godinu, dočekaćemo i 7531. godinu, slaveći dug kontinuitet života na ovim prostorima.

Na Doček 31. decembra stiže nam čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi.

Doček 13. januara obeležiće, između ostalih, jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji i dobitnica Elle Style Awards priznanja za 2022. godinu Konstrakta, indi rok zvezde Shortparis, jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička r’n’b princeza Nneka, legendarna Yu grupa u unplugged izdanju, svetski poznati sastav Divanhana i nova nada alterativne scene Sana Garić.

Da bi koncerti zaista bili pretvoreni u doživljaje, 13. januara, zajedno sa izvođačima, na tome će raditi renomirani umetnici među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, umetnik Dejan Stojkov, dve profesorke sa fakulteta Tehničkih nauka Mia David i Tanja Milovanović ali i institucije kao što je Akademija umetnosti u Novom Sadu i mnogi drugi.

Doček stvara vizuelnu umetnost

Proslava interkulturalnog identiteta Novog Sada donosi nam i dozu vizuelne umetnosti, u kojoj ćemo uživati u Podgrađu Petrovaradinske Tvrđave u najluđoj novogodišnjoj noći 31. decembra. Dok će blistavi umovi Mileve i Milutina zasijati kroz vizuelno delo umetnika dr Dušana Jovovića u Muzeju Grada Novog Sada i Studiju M, Teslina svetlosna galerija oživeće Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika. Novosadskoj publici će se ovom prilikom predstaviti Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, kao i Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja. Takođe, Teslina svetlosna galerija donosi nam umetnost Dorijana Kolundžije, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i druge.

Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan, dok će ulaznice po promotivnoj ceni za programe 13. januara biti dostupne od 9. decembra na prodajnim mestima Gigstix-a, kao i onlajn na sajtu gigstix.com. Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Foto: Vladimir Veličković, Marko Pudić, promo/EPK

Povezani članci