Kako je Doček promenio Novi Sad?

Od trenutka kada je Novi Sad ušao u godinu titule Evropske prestonice kulture, koji je upriličen spektakularnim Dočekom 31. decembra 2021. i 13. januara 2022, mnogo toga se u Srpskoj Atini promenilo. Kulturna ponuda grada koji je i ranije negovao svoje bogato nasleđe, dodatno je procvetala, a Novi Sad se pozicionirao na evropskoj turističkoj i kulturnoj mapi. Naš grad, koji je priznat za jednu od najuspešnijih ovogodišnjih prestonica umetnosti, svoju autentičnu interkulturalnost će iznova, po šesti put, proslaviti kroz tradicionalni Doček, 31. decembra i 13. januara.

Titula najboljeg evropskog trend brenda u oblasti kulture 2021. godine, potvrdila je umetnički kvalitet tradicije Dočeka, koji već šest godina zaredom privlači brojne turiste i pomera produkcijske granice, a nedavno je ovaj novosadski simbol nominovan i za najbolji evropski festival za 2022. godinu, za koji možete glasati ovde.

Vrhunski evropski i svetski stvaraoci u saradnji sa domaćim i regionalnim vizuelnim umetnicima, kroz različite umetničke žanrove, iznova će učiniti Novi Sad mestom susreta različitih kultura koje ne treba propustiti! A dok čekamo ovogodišnji Doček 2023. i 7531. godine u Novom Sadu, nezaboravni doživljaj koji spaja univerzalne jezike – vizuelnu umetnost i muziku, osvrnimo se na to šta je našem gradu donela ova umetnička proslava dve Nove godine i koji su najupečatljiviji trenuci koje ćemo pamtiti.

Doček je… sudar umetničkih energija

Dosadašnji mnogobrojni posetioci Dočeka u Novom Sadu imali su priliku da čuju i vide neke od najboljih evropskih i svetskih muzičara, vrhunske orkestre, najveća imena jugoslovenske rok i pank scene koji broje decenije u karijeri, višenagrađivane mlade nade najrazličitijih muzičkih žanrova iz Srbije i regiona, virtuoze na violini, bas gitari, harmonici i trubi. Videli smo vrhunskog interpretatora sevdalinki, fantastične džez muzičare, najpopularnija imena repa i trepa, najuspešnije di-džejeve modernog elektronskog zvuka, izuzetne perfomere, ali i vizuelne umetnike, kvalitetan umetničko-muzički program za decu i mnoge druge programe.

Samo neka od velikih imena domaće i svetske scene, u čijim nastupima su posetioci mogli da uživaju proteklih godina, jesu Božo Vrećo, Aleksej Tihomirov, Darko Rundek, Zdravko Čolić, Manjifiko, Matija Dedić, Stefan Milenković, Buč Kesidi i mnogi drugi. 

Doček uoči godine Evropske prestonice kulture, doneo nam je neponovljive audio-vizuelne performanse i uživali smo i u zvucima sjajnih bendova i solista koji su upotpunili novogodišnju atmosferu. Slušali smo Josipu Lisac, Nipplepeople, Carminho, Chrystabell i brojne druge izvođače.

Doček je osvetlio Podgrađe spektakularnom Teslinom svetlosnom galerijom, a jedan od upečatljivijih događaja u najluđoj noći, koji je prethodio svetlosnom spektaklu i nastupima bendova, održan je na čuvenom novosadskom šetalištu Korzo. Predstavu Tesla izumetnik pogledao je veliki broj posetilaca svih uzrasta. Upravo smo na istom mestu, kod Banovine, zvanično zakoračili u godinu EPK, 13. januara, a na svečanom otvaranju upriličena je avangardna predstava Zeniteum : 2022, nakon čega su usledili neki od pomenutih nastupa svetskih, evropskih i domaćih umetnika.

Nova mesta za kulturu kao simboli Dočeka

Tradicija umetničke proslave na otvorenom, visokih produkcijskih standarda, nakon prvobitnog održavanja na Trgu slobode izmeštena je prošle godine u Podgrađe, koje je obnovljeno posle 300 godina zahvaljujući tituli EPK. Upravo je ovaj barokni dragulj Petrovaradina postao novi sinonim za Doček, koji će i ovoga puta okupiti na hiljade zadovoljnih posetilaca. Podsetimo, Doček je u jeku pandemije koronavirusa ostao dosledan svom konceptu i kvalitetu, te je 2020. godine organizovan u onlajn formatu, a program je tada pratilo više od 17 000 ljudi.

Doček je uneo dozu kulture u sasvim neočekivana mesta, u šta smo imali priliku da se uverimo proteklih godina. Muzički nastupi se osim u već ustaljenim prostorima za kulturu poput pozorišta i Kulturnih stanica, održavaju i u verskim objektima (Reformatorska crkva, Crkva imena Marijinog, Sinagoga), ali i u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani, otvorenoj u godini titule Evropske prestonice kulture.

Otvarajući i otkrivajući nove prostore za kulturu i spajajući izvođačku sa vizuelnom umetnošću, Doček je doneo promenu, ne samo u kulturološkom, već i sociološkom smislu. Umetnički koncept ni ove godine ne odstupa od proslave dve Nove godine u dva dana, na dva pisma, slaveći dva računanja vremena. Jer upravo ta dualnost uokviruje multikulturalni identitet Novog Sada i razvija publiku dobijajući i nove posetioce kao turistički potencijal.

Doček 2023. i 7531. godine donosi bogat program

Proslavljajući 31. decembar po gregorijanskom kalendaru, u Podgrađu, kao i 13. januar po julijanskom kalendaru, širom grada, dve Nove godine dočekaćemo uz neponovljivi audio-vizuelni spektakl. Vizuelni umetnici i umetnice pobrinuće se za vizuelne identitete i scenske efekte koji će pružiti novo iskustvo uživanja na nastupima domaćih, regionalnih i svetskih zvezda, najrazličitijih žanrova. 

U Podgrađe stižu čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi RepetitorObojeni programMonohrom i drugi. 

Neponovljivo iskustvo Dočeka pružiće nam i jedinstvena Teslina svetlosna galerija, odnosno svetlosne instalacije umetnika koji će se predstaviti novosadskoj publici. Među njima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, kao i Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja. Takođe, Teslina svetlosna galerija donosi nam umetnost Dorijana Kolundžije, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i druge.

Dozu vizuelne umetnosti imaćemo priliku, osim Tesline svetlosne galerije, da osetimo i na izložbama koje slave heroje srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Njihovi blistavi umovi zasijaće kroz delo umetnika dr Dušana Jovovića u Muzeju Grada Novog Sada i Studiju M. Stoga vam savetujemo da upravo tu započnete svoj novogodišnji doživljaj Dočeka.

Doček 13. januara obeležiće, između ostalih, jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji i dobitnica Elle Style Awards priznanja za 2022. godinu Konstrakta, indi rok zvezde Shortparis, jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička r’n’b princeza Nneka, legendarna Yu grupa u unplugged izdanju, svetski poznati sastav Divanhana i nova nada alterativne scene Sana Garić. A kako bi i ovi koncerti zaista bili pretvoreni u audio-vizuelne doživljaje, zajedno sa izvođačima će na tome raditi renomirani umetnici među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, umetnik Dejan Stojkov, dve profesorke sa fakulteta Tehničkih nauka Mia David i Tanja Milovanović ali i institucije kao što je Akademija umetnosti u Novom Sadu i mnogi drugi.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović, Marko Pudić, Marko Ristić, Zoran Ješić, Promo/EPK

Povezani članci