Perpetuum Jazzile: Pesmu koju pevamo najpre moramo osetiti

Jedan od najčuvenijih vokalnih sastava na svetu, Perpetuum Jazzile, zapevaće u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave u novogodišnjoj noći, 31. decembra.

Svetski poznata slovenačka senzacija, koja peva na različitim jezicima, povešće nas na spektakularan put oko sveta i kroz vreme. Sastav Perpetuum Jazzile prepoznatljiv je po tome što na scenu, koristeći isključivo glas i telo, prenosi fantastičnu energiju i kreativnost kroz najrazličitije muzičke žanrove i jedinstvene aranžmane najvećih zvezda kao što su Dejvid Bouvi, Aba, Toto, Džoni Mičel, Majkl Džekson, Lejdi Gaga… Njihovi pregledi na You Tube-u dostižu preko 90 miliona, a ukoliko niste imali prilike da pogledate njihov najčuveniji video za pesmu Afrika, koji beleži neverovatnih 23 miliona pregleda, unapred se pripremite za spektakularan nastup na Dočeku.

U susret novogodišnjem nastupu u Podgrađu, gde će nastupiti na bini kod Beogradske kapije sa početkom u 21 čas i uveličati Doček 2023. godine u Evropskoj prestonici kulture, porazgovarali smo sa članovima ovog vokalnog sastava čiji dolazak u Novi Sad s nestrpljenjem iščekujemo.

Sjajni muzičari sa sjajnom energijom – čini se da Novosađani i Novosađanke jedva čekaju da slušaju poznate hitove u vašem specifičnom izvođenju. Šta je to što pripremate ovog puta za Novi Sad i Doček?

Vokalnu ekstazu! Naše najveće hitove i mnoštvo iznenađenja. Uglavnom vokalno-orkestarske aranžmane pesme koje praktično svi znaju. Dobar provod je zagarantovan!

Specifičnost vašeg izvođenja na sceni ogleda se u potpunom odsustvu instrumenata, muziku stvara gotovo 40 umetnika na sceni glasovima i pokretom tela. Nesumnjivo se postavlja pitanje kako postižete tu savršenu ujednačenost? Koliko je izazovno pevati a capellu, a ujedno u kreiranju zvukova koristiti celo telo?

Svi pevači i pevačice su morali da prođu veoma zahtevnu audiciju ne bi li bili primljeni u naš vokalni sastav. Svi mi imamo prilično solidan smisao za ritam i taktove i, naravno, svi volimo da pevamo. Kada se sve to uskladi, najvažnije je da dosta vežbamo i da stvaramo muziku u kojoj uživamo. Probe imamo dvaput nedeljno, po dva sata, i tokom njih nastojimo da sve dovedemo pod konac. Uz godine proba i nastupa dobijete na kilometraži, što umnogome ubrzava proces „od ideje do nastupa na sceni”. Činjenica je, međutim, da zaista uživamo na sceni i zato ne možemo bez koreografije.

Kako birate repertoar i na koji način pronalazite ravnotežu, budući da 40 umetnika, pretpostavljamo, ne sluša istu muziku…? 😊

Imamo repertoarsku komisiju, kao i pevače i pevačice. Pevači i pevačice su uglavnom ti koji daju predloge, dok repertoarska komisija i umetničko rukovodstvo vrše konačni odabir, u zavisnosti od potrebe nastupa, manjka različitih muzičkih stilova, itd.

Perpetuum Jazzile je na sceni gotovo 40 godina, a prvobitno je ova grupa postojala pod nazivom Gaudeamus. Iza vas je mnoštvo uspešnih nastupa, a najgledaniji Youtube video vam je za pesmu Africa, sa neverovatnih 23 miliona pregleda. Kada se osvrnete unatrag, na šta ste najponosniji u svojoj karijeri?

Pre svega, najponosniji smo na činjenicu da smo postali uzor mnogim mladim pevačima i pevačicama, a capella grupama i horovima širom sveta. U prošlosti, ovaj tip umetničkog pravca koji smo odabrali još uvek nije postojao, pogotovo ne u takvoj meri, tako da smo često zalazili na nepoznatu teritoriju. Došli smo do momenta kada nas reč „hor“ više ne opisuje najbolje, stoga smo izmislili izraz „vokalni orkestar“, koji nam mnogo bolje odgovara. Da ne spominjemo in-ear monitoring i ozvučenje, što je čitava nauka za sebe kada je u pitanju ovoliki sastav. S lakoćom bismo mogli da odgovorimo na vaše pitanje tako što bismo rekli da smo ponosni na sve naše velike koncerte i turneje širom sveta, kao i na višemilionske preglede naših video snimaka. Međutim, mnogo smo ponosniji svaki put kada od naših nećaka, nećakinja, sinova, ćerki itd. čujemo: „Danas smo učili o vama na muzičkom“. Tada smo istinski ponosni, jer shvatimo da smo u neku ruku već postali deo slovenačkog muzičkog nasleđa.

Kako uspevate s lakoćom da izvodite muziku na čak pet jezika?

Svaki jezik je na neki način povezan sa melodijom. Ako imate osećaj za to kako bi nešto trebalo da zvuči, lako zapamtite fraze koje pevate na stranim jezicima. Uz to, naši pevači i pevačice govore mnoštvo stranih jezika, što nesumnjivo pomaže kada se fokusiramo na detalje ne bi li pesme zvučale što „izvornije“ moguće.

Koje su vam poruke važne kad pevate? Kako prenosite emociju? Šta vam budi kreativnost?

Najvažnije je da pesmu koju pevamo pre svega osetimo. Jer samo tada možemo dirnuti ljude koji slušaju našu verziju te pesme. Izuzetno nam je bitno da ljudi zaborave sve svoje brige kada su na koncertu i da se prepuste uživanju sa nama. Ako zaista osećate ono što pevate i verujete u to, dirnućete ljude. Emocije koje često vidimo na licima naše publike potvrđuju da smo na dobrom putu. U našem sastavu imamo pevače različitih uzrasta, što neprekidno donosi mnogo svežine u samu grupu. Pošto smo mi prvenstveno prijatelji, skoro pa porodica, ako se to može tako nazvati, nemamo nikakvih inhibicija koje bi kočile našu kreativnost. U našem sastavu, dobra ideja uvek naiđe na plodno tlo. A takvih nije malo. 😊

Kako vi posmatrate horsku muziku danas? Koliko se promenila od vremena kad su postojali samo gospel horovi?

Izuzetno poštujemo sve horiste. Postoji izreka „ko peva, zlo ne misli“, i to je istina. Pevanje vam opušta duh i smiruje vas. Zato podržavamo svaki vid pevanja. Horsko pevanje je znatno napredovalo, ako je suditi po onome što se dešava na tom polju u Sloveniji. Nekada su horovi stajali sasvim mirno na sceni, u specijalnim uniformama i sa notama u rukama. Sada su već modernije obučeni, igraju i uživaju na sceni, a većina njih peva napamet.

Da li i vaša publika reguje na isti način – igra, peva i uživa na sceni?

Na početku koncerta uglavnom kažemo publici da se opuste, plešu, čak i da zapevaju sa nama ako to žele. U početku su svi donekle suzdržani, jer mnogi od njih ne znaju šta da očekuju. Međutim, posle svake pesme su sve življi. Do kraja koncerta retko ko da sedi. Kao što smo rekli na početku intervjua, na koncertu Perpetuum Jazzile-a dobar provod je zagarantovan! 😊

Grad Maribor je pre 10 godina bio nosilac titule Evropske prestonice kulture. Možete li nam približiti šta ova laskava titula znači za jedan grad, šta mu donosi?

Govori da grad veoma ceni i podržava sve vidove kulturnog stvaralaštva. Ova titula je pre svega veliki kompliment, ali sa sobom nosi i odgovornost – da se još više zalaže za podsticanje kulturne raznolikosti, s jedne strane, i kulturnog angažmana stanovnika, s druge. I naravno, kroz ovo postajete primer mnogim gradovima širom Evrope, koji takođe žele ovu titulu.

Autorka: Marina Marić

Foto: Perpetuum Jazzile

Povezani članci