Detaljan vodič za Doček u Podgrađu: celovečernja umetnička proslava

Nećemo vas pitati gde idete za doček – čekamo vas u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Prošetajte ulicama jednog od najstarijih delova Novog Sada i doživite veče za pamćenje jer osim muzičkih nastupa uz omiljena strana i domaća imena iz različitih žanrova, zateći ćete grad(ić) svetlosti koji su ovom prilikom kreirali vizuelni umetnici sa raznih krajeva sveta. Bilo da volite stare majstore poput grupa Stereo MC’s i Kosheen ili nešto alternativnije puteve Obojenog programa, ili, prosto, priželjkujete drugačiji provod sa društvom, Doček u realizaciji projekta Evropske prestonice kulture donosi vam mogućnost da obiđete nekoliko punktova, uz piće, muziku i fotografisanje kod neobičnih umetničkih instalacija koje do sada nismo imali priliku da vidimo. Sve je spremno, a evo i detaljnog vodiča za najluđu noć.

Muzički program biće priređen na tri scene – Glavnoj, Velikoj i Maloj, pretvorene u mala umetnička dela koja svetlosnim efektima prate nastupe i stvaraju jedinstvenu atmosferu. Na Glavnoj sceni koja se nalazi kod Beogradske kapije, već od 21 čas nas očekuje nastup svetski poznatog vokalnog sastava Perpetuum Jazzile koji se afirmisao zahvaljujući neverovatnim izvođenjima poznatih pesama samo uz pomoć glasa, bez ijednog instrumenta. Ponoć na Glavnoj bini ćemo dočekati uz legendarnu grupu Kosheen koja je obeležila svetsku muzičku scenu s početka novog milenijuma, a čije hitove rado slušamo i dan-danas. Kosheen kreće da zagreva atmosferu od 23 časa, da bi ih zamenio trenutno jedan od miljenika berlinske tehno scene, Biesmans, od 00.30, pa dok ne odlučite da je vreme za polazak ili za neki od nastupa na drugim scenama.

Na Veliku scenu naići ćete na Trgu prote Mihaldžića, gde program počinje od 22 sata, a otvara ga legendarna grupa i dens atrakcija devedesetih – Stereo MC’s. Nakon nekoliko godina od poslednjeg nastupa u Srbiji, vlasnici planetarne zaraze zvane Connected razmrdaće Novosađane u poslednjim satima tekuće godine. U novu godinu na Velikoj sceni uvodi nas Mimi Mercedez, miljenica mlade publike i svih ljubitelja britkih tekstova i repa. A, na sličnom tragu se i nastavlja program uz Rođenog, koji se afirmisao kao novo ime domaćeg trepa, nastupajući na festivalima širom regiona.

Za ljubitelje domaćeg alternativnog zvuka Doček je Malu scenu u Štrosmajerovoj rezervisao za grupe Monohrom, Repetitor i Obojeni program. Od 22 časa počinje nastup Monohroma, u koji su se zaljubili svi poštovaoci roka, jer ovaj bend donosi sve najbolje od ovog žanra – od klasičnog roka šezdesetih do indija iz dvehiljaditih. U 23 časa dočekujemo Novu godinu uz Repetitor, koji iza sebe ima nastupe na festivalima i u klubovima u preko 20 evropskih zemalja, što ih čini jednim od najperspektivnijih koncertnih atrakcija kada je u pitanju rokenrol. Veče na Maloj sceni će zatvoriti dobro poznati Obojeni program, kultni novosadski sastav, koji nastupa u 00.30 i donosi svima omiljene hitove koji su ih doveli i do MTV-ja i ustalili ih kao pionira alternativne domaće scene i simbol novosadskog autentičnog zvuka i bunta.

Dok vođeni muzikom budete obilazili Podgrađe, iznenadiće vas neobične postavke u otvorenom prostoru pored kojih ćete morati zastati – a delo su umetnica i umetnika iz Japana, Češke i Srbije, koji su ovom prilikom pretvorili barokni ambijent u multimedijalnu svetlosnu galeriju koja će obasjati Novi Sad. U kombinaciji svetla i zvuka, Words on Wire češke umetnice Pavle Beranove predstavlja nam ptice kao simbole slobode, pa ćete neko vreme biti zagledani u 21 svetleći objekat uz pesme na 16 svetskih jezika koje se reflektuju na drveću, travi i trotoaru. Jedan od devet najuspešnijih svetlosnih umetnika prema portalu Artdex, Japanac Chida Yasuhiro donosi nam instalaciju Brocken koja predstavlja umetničku prizmu istoimenog fenomena iz prirode, kada se u posebnim uslovima izmaglice i sunčeve svetlosti, ispred posmatrača pojavljuje kružna duga. Velika metalna konstrukcija sa više od 50 000 rupa stvara isti efekat kao i prirodni fenomen Brokenovog spektra, što će prisutne ostaviti bez daha.

Kod svima omiljenog sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, ovog puta ćete, osim u pogledu na grad na dlanu, imati priliku da uživate i u prizoru Time of Flight, kinetičkoj svetlosnoj postavci domaćeg umetnika Dorijana Kolundžije koji je konstruisao jedinstvenu koreografiju svetlosti i zvuka u kombinaciji sa audio-zapisima mehanizma tzv. pijanog sata na Tvrđavi. Osim Kolundžije, u red domaćih stvaralaca staje i Goran Despotovski čiji rad možete zapaziti na Maloj sceni u Štrosmajerovoj, a baziran je na interpretaciji kretanja, kroz video od tri dela, pod nazivom Ogrlica. Njima se pridružuje i rad Dejana Stojkova i Anđelka Popića u formi video-scenografije, koja će pratiti nastupe izvođača u Štrosmajerovoj.

Imamo i više nego dovoljno razloga da se uverimo zašto je Novi Sad jedinstven po proslavi Nove godine u Evropi, i da proverimo zbog čega je Doček u našem gradu prošle godine proglašen najboljim evropskim trend brendom u oblasti kulture. A, već 13. januara, nastavlja se Doček – očekuju nas nastupi širom grada, u samo jednoj večeri, kada Novi Sad potvrđuje dualni koncept proslave Nove godine te na jedinstven način obeležava početak godine prema julijanskom kalendaru.

Autorka: Leona Pap

Foto: Marko Pudić,Promo/EPK

Povezani članci