Simbol ledenog doba u centru Novog Sada

Da li ste znali da se u samom centru Novog Sada nalaze sačuvane kljove i lobanja runastog mamuta iz ledenog doba? Ukoliko do sada niste posetili Prirodnjački muzej u svom gradu, ili pak u Novi Sad dolazite po prvi put, iskoristite vreme da, sami ili sa decom, odete u obilazak eksponata Prirodnjačke zbirke Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Radničkoj ulici u Novom Sadu, jer vas baš tu čeka i ova zvezda izložbene postavke – runasti mamut.

Zbirka eksponata od čak 25.000 predmeta nekada se nalazila na Petrovaradinskoj tvrđavi, a danas se ova postavka prostire na čak 800 metara kvadratnih i to u srcu jedne od najlepših novosadskih ulica u Radničkoj 20a, gde se nalazi impozantna zgrada sa fasadom od crvenih cigala.

Ovaj centar prirode otvoren je svakog radnog dana od 8 do 16 časova, a verujemo da će se mališani posebno oduševiti eksponatima glodara, ptica, riba, insekata… Postavka sadrži i preparirane verzije zaštićenih životinja: mrki medved, vuk, evropski jelen, orao krstaš, belorepan, beloglavi sup, velika droplja… Probudite dečju radoznalost i porazgovarajte o biljnim i životinjskim vrstama sa ovih prostora, kao i o zaštiti životne sredine.

Verujemo da će najmlađe najviše oduševiti lobanja sa kljovama runastog mamuta iz kasnog pleistocena, pored koje posetioci neumorno prave porodične fotografije. Ovaj simbol ledenog doba bio je težak oko šest tona, a visok četiri metra.

Njegove kljove i kosti korišćenje za izgradnju koliba, alata i oružja za lov, a poslednji primerci ove vrste izumrli su pre oko 25.000 godina. Primerak koji se nalazi u novosadskom Prirodnjačkom muzeju pronađen je 1947. godine u koristu reke Tise i jedan je od retkih primeraka na teritoriji Evrope.

Foto: Turistička organizacija Vojvodine, Jelena Ivanović

Povezani članci