Dvoglavi idol: simbol neolita u Novom Sadu

O tome kako je izgledao malo poznati svet neolita i svakodnevni život naših dalekih predaka na ovim prostorima, imali smo priliku da vidimo i doživimo posetom izložbe San neolitske noći, koja je u godini titule Evropske prestonice kulture izazivala ogromno interesovanje novosadske publike. Jedan od značajnih projekata u okviru ove izložbe jeste i izlaganje skulpture Dvoglavi idol, koju ste, verovatno, zapazili prolazeći pored Muzeja Vojvodine.

Ova skulptura deo je pomenute izložbe od nacionalnog značaja, koja je u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije realizovana u okviru programskog luka Tvrđava mira, Evropske prestonice kulture, a mi vas u nastavku upoznajemo s njenom simbolikom i značajem za grad Novi Sad ali i za Muzej Vojvodine.

Otkrivanje skulpture Dvoglavi idol

Impozantna skulptura Dvoglavi idol koja predstavlja svojevrstan povratak u doba neolita na ovim prostorima, nalazi se na uglu ulica Dunavske i Žarka Vasiljevića, a autor je novosadski umetnik i vajar Aleksandar Bunčić. Nastala je kao savremena replika Dvoglave figurine, sa dve glave, jednim trupom i dve ruke na bokovima, koja je deo stalne postavke Muzeja Vojvodine, ustanove koja, između ostalog, čuva i značajne predmete vinčanske kulture. Bunčićevo delo Dvoglavi idol bilo je glavni predstavnik naše zemlje i na Svetskoj izložbi u Dubaiju, koja je trajala od oktobra 2021. do kraja marta 2022. godine, u okviru paviljona Srbija, a potom je „doputovala“ u Novi Sad, gde je sada možete svakodnevno videti u neposrednoj blizini Muzeja Vojvodine i Dunavskog parka.

Inspiraciju za ovo vajarsko delo, umetnik Aleksandar Bunčić je, dakle, pronašao u pomenutoj dvoglavoj figurini koja je pronađena 1965. godine na lokalitetu Gomolava u Hrtkovcima prilikom iskopavanja arheoloških ostataka koji su pripadali vinčanskoj kulturi. Kako je poznato da su pripadnici vinčanske kulture bili odlični poznavaci grnčarskog zanata, s lakoćom su od gline izrađivali ne samo razne predmete za svakodnevnu upotrebu, već i umetnička dela svojevrsne lepote. Upravo je tako nastala i statua Dvoglave figurine, koja predstavlja, zapravo, sijamske blizance.

Ipak, predstave figura sa dve glave nisu bile tako česte u praistorijskoj umetnosti. Upravo zato je tumačenje ove impozantne skulpture ostalo kao nedoumica. Dok jedni smatraju da je u pitanju realistični prikaz sijamskih blizanaca koji su i danas veoma retka pojava, a u praistorijsko vreme su se zasigurno smatrali božanskom pojavom, drugi misle da se radi o predstavljenju natprirodnih bića, ali i kultnih idola sa odgovarajućim značenjem.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci