Kulturni vikend đir po Novom Sadu

Martovski vikend pred nama donosi mnoštvo kulturnih događaja koji očekuju sve Novosađane i posetioce ovog grada kulture.  Kao i uvek imamo nekoliko sjajnih predloga za vas, stoga vas pozivamo da se prepostite novosadskoj umetničkoj sceni i ovog vikenda napravite kraći đir po gradu.

Muzički vikend pred nama

Da li ste do sada imali priliku da posetite prvu novosadsku Gradsku koncertnu dvoranu? Ukoliko niste, a volite etno umetnost Slobodana Trkulje, sjajna prilika je pred vama. Umetnik koji oplemenjuje globalnu muzičku scenu modernom tradicijom Balkana, otvoriće novu sezonu u Gradskoj koncertnoj dvorani koncertom koji će zajedno sa sastavom Balkanopolis održati 11. marta u dva termina 17 i 20 časova. Novosađani će tako moći da uživaju u specifičnosti koju ovaj priznati umetnik priređuje na svojim koncertima. Karte su u prodaji na svim prodajnim mestima Gigstixa. Ako ste, pak, ljubitelj pesama hrvatske muzičke dive Josipe Lisac, ne treba da propustite ni koncert koji će se održati 12. marta u Srpskom narodnom pozorištuu Novom Sadu, sa početkom u 20 časova. Poznata umetnica ovim koncertom obeležava 50 godina od objavljivanja prvog albuma Dnevnik jedne ljubavi, 1973. godine, koji ne samo da je kamen temeljac njene karijere, već se smatra jednim od naznačajnijih izdanja u istoriji pop-rok muzike bivše Jugoslavije. Ulaznice za ovaj koncert koštaju 2.200, 2.500 i 2.800 dinara.

Josipa Lisac

Vikend u znaku aktuelnih izložbi

Kišni dani pred nama idealni su za posetu aktuelnim izložbama, a naš prvi predlog je multimedijalna postavka Mileva: mi smo stena, koja će i ovog vikenda biti otvorena za posetioce od 9 do 17 časova Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Otkrijte ko je zaista bila Mileva Marić Ajnštajn, a mi vam donosimo čak pet razloga da posetite ovu nesvakidašnju izložbu u Novom Sadu. Predah i priliku za razgovor s prijateljima o pomenutoj izložbi možete potražiti u nekom od restorana kod čuvenog Petrovaradisnkog sata.

Na Trgu galerija u Galeriji matice srpske, očekuje vas nova izložba Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza, a za vikend će biti organizovana i dva stručna vođenja. U petak, 10. marta u 19 časova, stručno će vam izložbu protumačiti msr Nikola Ivanović, kustos postavke, dok ćete u nedelju 12. marta, u pratnji kustosa moći da posetite ovu izložbu u 13 i 17 časova. U subotu, 11. marta u 13 i 17 sati održaće se vođenja kroz izložbu Slike velikih formata – svedočanstva epoha.

Ukoliko vas kišovito vreme ne spreči, prošetajte i do Limanskog parka i Subinog platoa, gde vas u prvoj novosadskoj galeriji na otvorenom očekuju Sekvence grada, izložba radova sedam umetnika na 49 jarbola koji se vijore na vetru. Među istaknutim domaćim umetnicima, ovoga puta je i prof. Mileta Poštić, novosadski umetnik koji je na Dan državnosti odlikovan ordenom za zasluge u kulturi, a sa kojim smo nedavno porazgovarali o ovoj izložbi.

Međunarodni sajam knjiga

Iskoristite priliku da ovog vikenda nabavite nove književne naslove po promotivnim cenama i to na Međunarodnom sajmu knjiga koji se održava na Novosadskom sajmu do 13. marta. I ove godine je Sajam mesto susreta pisaca i čitalaca, a posebnu kulturnu vrednost ovoj manifestaciji daju Dani Laze Kostića, u okviru kojih gostuju pisci dobitnici književnih nagrada, prevodioci, književni kritičari, ali i program dodele književne nagrade Laza Kostić,  za najbolje književno ostvarenje, ali i izdavački poduhvat.

Mališani u svetu mašte

Subotnje prepodne može biti rezervisano za dve zabavne aktivnosti za najmlađe. U skladu sa interesovanjima vaše dece, možete ih povesti na Čitanjac, koji se u knjižari Bulevar Books održava od 11 časova, a one kreativnog duha odvedite na radionicu Galerije Matice srpske, takođe od 11 časova, za koju se možete prijaviti na ovom linku.

Doza smeha i humanosti uz Državni posao

Ovog vikenda očekuje nas humanitarna akcija u kojoj ćete moći da učestvujete i doprinesete prikupljanju novca za kupovinu neophodne medicinske opreme za Dom u Veterniku. Humanitarno veče uz predstavu ekipe Državnog posla biće održano u petak, 10. marta u Gimnaziji Laza Kostić sa početkom u 20 časova. Ovom prilikom do suza će nas nasmejati sjajna ekipa Državnog posla, koja će izvesti komad Velika seoba arhivatora. Rezervacija besplatnih karata je obavezna i to na broj telefona 066/65-12-902.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci