Maj u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite

Maj u Novom Sadu donosi nam lepezu raznovrsnih aktivnosti za sve, od kulturnih manifestacija do sportskih događaja i umetničkih festivala. Stoga vas pozivamo da istražite dragulje grada kulture na novosadski način – pešice ili na bajsu, te uživate u sve lepšim prolećnim danima pred nama. Prigrlite svoju dozu umetnosti, a kako biste bili u toku sa svim zbivanjima u gradu, redovno pratite naš kalendar na sajtu. Pružamo vam pregršt ideja za sve generacije, pa hajde da zajedno ovaj mesec posvetimo kulturi i uzbudljivim aktivnostima koje su dostupne na svakom koraku u našem gradu.

Muzički program

Pokrenite se ovog maja uz bogat muzički program u gradu kulture koji počinje koncertom bendova proto tip i Sitzpinker, u petak 5. maja u SKCNS Fabrika, sa početkom u 21 čas. Istovremeno, u Domu kulture, očekuje vas TROZVUK party koji garantuje uzbudljiv provod.

Ljubitelje tamburaške muzike obradovaće nastup Zvonka Bogdana u Srpskom narodnom pozorištu, 7. maja sa početkom u 20 časova. Ukoliko ste, sa druge strane, zainteresovani da uživo poslušate mlad beogradski bend One Bad Lemon, koji će u Domu kulture zasvirati vanvremenske hitove grupe U2, zaokružite 12. maj u svom kalendaru i uživajte u koncertu od 21 čas. Narednog dana, 13. maja, zaplešite u „crno-bijelom svijetu” Davorina Bogovića (Prljavo kazalište) u Domu kulture od 21 čas.

U čast Vlade Divljana, koji bi ovog maja napunio 65 godina, (ne)normalni & Zdenko Kolar održaće koncert u petak, 19. maja u SKCNS Fabrika u Distriktu. Oni će ovom prilikom izvesti pesme iz bogate muzičke karijere Vlade Divljana, a deo repertoara činiće i najveći hitovi grupe Idoli.

Popularni dvojac iz Pančeva, Buč Kesidi, najavljuje svoj najveći koncert u Novom Sadu do sada, pa ih slušamo 20. maja od 20 časova na Spensu. Njihov novi album dolazi nakon velikog uspeha Euforije i turneje koja je oduševila publiku širom bivše Jugoslavije. Zoran i Luka, koji čine ovaj pop-rok elektro bend, novim singlovima uvešće nas u još jedno poglavlje svog rada. Ne propustite njihov koncert!

Buč Kesidi u Distriktu

Povodom 25-godišnjice albuma Heart Core, bečejski bend Eva Braun, nastupiće u Domu kulture 26. maja, sa početkom u 20 časova. Ukoliko volite numere s ovog albuma, momci iz benda garantuju odličan provod uz pesme koje će svirati redom, baš kao na proslavljenom albumu.

Bend koji svojom muzikom spaja džez, romsku, klezmer i druge vrste muzike, Barcelona Gipsy balKan Orchestra, a koji smo slušali u okviru Seoba duša u godini titule Evropske prestonice kulture, odlučio je da svoje fanove oduševi još jednim koncertom u gradu kulture. Ne propustite njihov nastup i muziku uzbudljivog ritma 27. maja od 21 čas na Spensu.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Za kraj uzbudljivog muzičkog maja, istog dana vas u Novom Sadu očekuju još dva zanimljiva koncerta, u Distriktu i Domu kulture. Popularni hrvatski bend Vatra po prvi put dolazi u Novi Sad i Dom kulture da odsvira svoje hitove pred ovdašnjom publikom i to u subotu, 27. maja sa početkom u 20 časova. Očekuje vas vatrena atmosfera, kako najavljuje bend, stoga na vreme nabavite svoje ulaznice.

Samo sat vremena kasnije, od 21 čas, takođe 27. maja, za vas će u SKCNS Fabrika nastupiti bend Detour, prepoznatljiv po elektro – akustičnom pop zvuku.

Aktuelne izložbe

Ovog maja, zaputite se u kulturni obilazak aktuelnih izložbi širom grada. Naša preporuka za početak jeste postavka Mileva: mi smo stena. Zavirite u intimni život heroine nauke Mileve Marić Ajnštajn kroz interaktivnu postavku smeštenu u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, preko Dunava. Tokom ove posete, koja je otvorena svakog dana osim ponedeljkom, od 9 do 17 časova, otkrijte tajne supružničkog odnosa između matematičarke koja je stajala uz bok velikanu i mužu Albertu Ajnštajnu. A mi vam nudimo čak pet dobrih razloga da istražite sve tajne ovog neobičnog para.

Deo spektakularne izložbe Mileva: mi smo stena

Prelaskom Varadinskog mosta spustite se do novosadskog Trga galerija u centru grada, gde vas očekuju dve istaknute izložbe vredne vaše pažnje. U Galeriji Matice srpske do 7. maja možete posetiti postavku Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza, A povodom 125 godina od rođenja Sretena Stojanovića, akademika, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i jednog od najpoznatijih jugoslovenskih vajara 20. veka, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog realizuje izložbu Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti koja je otvorena za posetioce do 28. maja.

Produžite i do Malog likovnog salona KCNS i do 12. maja pogledajte zanimljivu izložbu mekanih skulptura Temori Dolls – Prednost postojanja, novosadske autorke Sanje Poštić.

Maj u Novom Sadu donosi nam i nezaobilaznu manifestaciju Muzeji za 10 , čiji je cilj da skrene pažnju šire javnosti na bogatstvo kulturnog nasleđa koje Srbija baštini. Od 13. do 19. maja, programi se odvijaju širom zemlje potpuno besplatno za publiku, a preovlađuju programi za decu, edukativne radionice, tematske radionice za decu i odrasle, predavanja, promocije knjiga, smotre arheološkog i etnološkog filma, koncerti i pozorišne predstave. Više o programu u ustanovama kulture širom Novog Sada, pročitajte na zvaničnom sajtu manifestacije.

Na pozorišnim daskama…

Maj u Novom Sadu donosi nam uzbudljiv repertoar na pozorišnoj sceni, a očekuju nas i dva velika festivala u SNP-u i Pozorištu mladih. Ulaznice za premijere koje nas ovog meseca očekuju u najstarijem srpskom teatru, Srpskom narodnom pozorištu, nabavite na vreme, a uživaćete u predstavi Poslednji balkanski vampir, 17. maja u 19.30 časova i baletu Kopelija, koji će biti izveden 20. maja od 19 časova.

Sterijino pozorje, bez kog ne možemo zamisliti maj u Novom Sadu, ustanovljeno je 1956. godine u okviru obeležavanja i proslave 150. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. U susret 68. festivalu po redu, pozivamo vas da pročitate priču o istoriji Sterijinog pozorja na našem sajtu, ali i programu koji ćemo pratiti od 26. maja do 3. juna.

Pozorište mladih će biti u znaku Novosadskih pozorišnih igara, međunarodog pozorišnog festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade koji će se održati od 8. do 15. maja. Predstava koja će otvoriti ovaj festival, a ujedno biti i premijerno izvedena, van takmičarske konkurencije, jeste Koralina, koja je na repetroaru Pozorišta mladih 8. maja sa početkom u 19 časova. U kalendaru na našem sajtu možete pronaći sve predstave Pozorišta mladih koje će se odigrati ovog meseca, u okviru pomenutog festivala.

Repertoar Novosadskog pozorišta ovog meseca nam donosi dve premijere, te vas pozivamo da u ovom teatru pogledate Putujuće pozorište Šopalović, u režiji Margarete Taboroši, koje će biti po prvi put izvedeno 8. maja u 19 časova. Takođe, nemojte propustiti ni mjuzikl Dečaci Pavlove ulice, po romanu Ferenca Molnara, a u režiji Danijela Tota, čija je premijera zakazana za 27. maj u 19 časova.

Cubanero salsa Festival

Kada: 25 — 28. maj

Dozvolite sebi da se prepustite čarima kubanske muzike i plesa u vrtoglavom ritmu na Cubanero Salsa Festivalu, – najvećem i najprepoznatljivijem salsa festivalu ovom delu Evrope. Ovaj festival slavi kubansku muziku, ples i kulturu latinoameričkih zemalja na način koji će vas ostaviti bez daha. Uz bogat izbor plesnih i muzičkih sadržaja, radionice, koncerte i nastupe na više lokacija u gradu, imaćete priliku da naučite osnove salse od najboljih predavača na besplatnim otvorenim radionicama na trgu. Tokom festivala, cela jedna ulica u centru grada pretvara se u malu Havanu – mesto gde ćete se družiti, svirati, pevati i plesati, baš onako kako se to radi na ulicama glavnog grada Kube. Za više informacija, posetite zvaničnu Facebook stranicu festivala.

Foto: Milan Milojić (Cubanero salsa festival)

Ritam Evrope

Dan pobede nad fašizmom 9. maja biće obeležen i manifestacijom Ritam Evrope koja će se u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad održati u Limanskom parku i Fabrici. Pridružite se manifestaciji koja je jedna od najprepoznatljivijih u regionu, jer donosi širok spektar kulturnih dešavanja. To obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do koncerta. Više informacija o programu možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici manifestacije.

Maj u Novom Sadu za najmlađe

Čarolija subotnjeg prepodneva u Novom Sadu počinje u Bulevar Books knjižari, gde najmlađi mogu da se prepuste čarima Čitanjca. Ovaj događaj se odigrava svake subote u 11 sati, pa obavezno povedite mališane da uživaju u fantastičnim pričama. Ali to nije sve! Za sve kreativce, tu su edukativne radionice u Galeriji Matice srpske, namenjene deci uzrasta od 5 do 10 godina, koje se održavaju subotom takođe od 11 časova, a više informacija i link za prijavljivanje možete pronaći OVDE.

Nedeljom, Zenitov dečji klub u kafe-knjižari Zenit Books, čeka na vas i vašu porodicu. Dok vi pijete vašu omiljenu kafu, mališani mogu da se zabave u raznim aktivnostima koje počinju u 11 sati. Ove vikend aktivnosti su sjajna prilika da provedete vreme sa svojom porodicom i prijateljima, stoga nemojte propustiti ovu jedinstvenu priliku da se opustite i zabavite zajedno.

Zenit knjižara

Noćni bazar

Kada: 5. maj

Gde: Riblja pijaca

Prvi petak u mesecu uvek je rezervisan za manifestaciju Noćni bazar, koja na poseban način oživljava Riblju pijacu pretvara je u pravu oazu kreativnosti, kulinarstva, ali i dobre muzike. Ovog puta održaće se 5. maja sa početkom u 18 časova na poznatoj novosadskoj tržnici, a trajaće do ponoći. Noćni bazar privlači veliki broj posetilaca koji uživaju u lokalnim proizvodima i unikatnim rukotvorinama preduzetnika iz Novog Sada i okoline. Osim domaće hrane, suhomesnatih proizvoda, vina i piva, možete pronaći i razne suvenire, odeću i nakit. Ne propustite!

Tour de Fruška

Kada: 19 — 21. maj

Gde: Vrdnik, Fruška gora

Priključite se jedinstvenoj trodnevnoj manifestaciji Tour de Fruška , koja spaja sport, privredu i turizam. Uz MTB trke, dečije trke i drumske vožnje, ova manifestacija nudi i trail trčanje, u kom se možete oprobati ukoliko ste fizički spremni. Uz Noćni bazar i prezentaciju kulturnih događaja i znamenitosti, Tour de Fruška je savršena prilika za uživanje u aktivnostima u prirodi, takmičenju i otkrivanju turističkih potencijala ovog regiona. Prijave su moguće preko zvaničnog sajta na ovom linku, gde se dodatno možete informisati o ovoj sportskoj manifestaciji.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci