Legati gradu: Kulturna stanica Rumenka

Na mestu sadašnje Kulturne stanice Rumenka najpre je, 24. februara 2017. godine, osnovan Kulturni centar i to je, posle više od decenije, bila prva ustanova kulture osnovana na teritoriji Republike Srbije.

Kada je Novi Sad poneo prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, akcenat je stavljen na decentralizaciju kulture i kulturnih sadržaja, a potom je usledila i ideja o formiranju kulturnih stanica. Na mestu koje stariji meštani pamte kao bioskop i Dom kulture nastao je Kulturni centar, a potom i Kulturna stanica Rumenka.

– Praktično smo oživeli stari prostor u novom ruhu i to je jedna lepa priča – navodi direktorka Kulturne stanice Rumenka Olja Maglovski.KS Rumenka znači mnogo za lokalno stanovništvo, ali i za Novi Sad. Bogaćenjem kulturnih sadržaja, ljudi imaju priliku da vide, dožive i nauče mnogo toga lepog, ali i da budu aktivni učesnici. Imamo programe i za decu i za odrasle, besplatni su, tako da mogu, u skladu sa obavezama, afinitetima i mogućnostima, kvalitetno da provedu slobodno vreme. Imamo lepu saradnju sa Osnovnom školom Sveti Sava i vrtićem Veseli patuljci, pa nam deca rado dolaze na radionice i pozorišne predstave. Takođe, dobro sarađujemo sa mesnom zajednicom, pa smo prošle godine, u okviru Kaleidoskopa kulture, u dvorištu mesne zajednice realizovali program Veče novosadskih boema.

Umrežavanje je osnov svega i legat Evropske prestonice kulture

Kao legat Evropske prestonice kulture, smatra Olja Maglovski, trebalo bi prepoznati činjenicu da je umrežavanje osnov svega.

– Umrežavanje i zajednička spona u radu, svako ima nešto da ponudi – potvrđuje ona. – Identitetski, programski, ambijentalno moramo da sarađujemo, tako da je to osnov svega i jedne dobre saradnje. Zato u mreži kulturnih stanica tako dobro funkcionišemo – svako ima ideju, daje svoj doprinos i nešto predloži. Razmena ideja i zajedništvo su najbolji mogući doprinos radu. Pojedinac ne može sam mnogo toga da uradi.


Šta ističe Kulturnu stanicu „Rumenka“?

Otvorenost, dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom, kao i sa drugim institucijama, različitost, bogatstvo programa, sekcije koje su prilagođene različitim uzrastima… – sve to čini posebnost Kulturne stanice Rumenka, smatra Olja Maglovski.

– Jeste da je više orijentisana ka lokalnom stanovništvu, ali imamo dosta posetilaca i iz grada, što nam je veoma drago, jer Rumenka je prigradsko naselje najbliže gradu – potvrđuje ona. – Sada i ovde postoje sadržaji koji privlače publiku i doprinose kvalitetu života lokalnog stanovništva.


Programi međunarodnog karaktera i interesovanje mladih

Kulturna stanica Rumenka je idealan prostor za teatarski program, muzički i plesni performans, kao i književne večeri i radionice.

– Mislim da se ova ustanova od samog osnivanja razvila na dobrim i zdravim temeljima – ističe Olja Maglovski. – Kulturna stanica „Rumenka“ bila je partner na međunarodnom projektu Culture up!, što je izuzetno važno za jednu mladu ustanovu. Suština projekta je decentralizacija kulture i njen razvoj u neurbanim sredinama i periferiji. Projekat je pokrenula Danska Centralna EU kancelarija, a zemlje učesnice su, osim nje, bile Irska, Finska, Holandija i Srbija, i u ime Srbije Kulturni centar Rumenka. Imali smo čast da budemo domaćini kolegama iz inostranstva, a projekat je bio veoma uspešan.

Jedna od izuzetno dobro prihvaćenih manifestacija u prostoru Kulturne stanice Rumenka je i međunarodni festival Verujete li u bajke.

 

– Tim festivalom, kroz narativnu formu, inspirisanu večitom borbom između dobra i zla, umetnost i različite vidove umetnosti, pokušavamo, kao kulturna stanica, da prikažemo publici lepotu i našu viziju bajke – objašnjava Olja Maglovski. – Festival je produkt saradnje sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Tri ključne stvari te saradnje jesu pomenuti projekat Culture up!, festival Verujete li u bajke i činjenica da smo deo mreže kulturnih stanica.

S obzirom na to da Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture pruža šansu razvoju lokalne umetničke scene, ustupa prostor manje poznatim i još nepoznatim umetnicima da promovišu sebe i svoje stvaralaštvo, KS Rumenka može da se pohvali činjenicom da je tako nešto uspešno ostvareno i u njihovim prostorijama.

 

– Lokalno stanovništvo je Kulturnu stanicu Rumenka definitivno počelo da doživljava kao mesto na kojem mogu da se afirmišu – potvrđuje Olja Maglovski. – Posebno mi je drago zbog toga što je reč o mladima koji žele da se afirmišu kroz dramski program i književne večeri. Recimo, mladi Marko Poznanović iz Rumenke glumio je u predstavi Drekslerovci, a nedavno je u okviru manifestacije Kulturno leto u Rumenci svoje stvaralaštvo predstavio i mladi pesnik iz Rumenke Đorđe Popović. Objavio je zbirku pesama Slika sa tvojim likom. Pesme su mu lirske, inspirisane ljubavlju prema Rumenci, a inspiracija mu je i žena.

Misija i budućnost Kulturne stanice „Rumenka“

Korak na međunarodnu kulturnu scenu svakako je ono u čemu se ogledaju misija i budućnost KS Rumenka, poručuje Olja Maglovski.

– To se dogodilo zahvaljujući projektu Culture up i festivalu Verujete li u bajke, tako da nastavljamo trend i takav pravac razvoja, što je veoma važno. Važno je biti prepoznatljiv u lokalnim okvirima, a još važnije u međunarodnim. U saradnji sa drugim institucijama, Gradskom bibliotekom u Novom Sadu i ostalim kulturnim stanicama, mislim da možemo mnogo toga da napravimo – zaključuje Olja Maglovski.

Izvor: Dnevnik

Foto: EPK

Povezani članci