Marina Gabrović: Najveći izazov Kaleidoskopa kulture je da nadmaši prošlogodišnji

Sutra počinje šesti Kaleidoskop kulture! Program koji je legat Evropske prestonice kulture biće realizovan od 7. septembra do 15. oktobra, sa umetničkim konceptom „Neraskidive veze”. Ove godine, fokus je stavljen na stvaralaštvo u poslednjih sto godina, a oko te ideje okupiće se više od hiljadu svetskih, evropskih, regionalnih i domaćih umetnika, kako onih renomirani, tako i mladih i još neafirmisanih. Dok su poslednje pripreme u toku, o Kaleidoskopu kulture priča menadžerka projekta Marina Gabrović.

Kako biste vi najkraće opisali Kaleidoskop kulture?

Kultura za sve.

Govorimo o projektu čija realizacija traje 45 dana. Kako to izgleda na terenu? Koliko je zahtevna sama produkcija?

Produkcija Kaleidoskopa je izuzetno zahtevna. Trudimo se da pripreme započnemo već početkom godine, kako bi sve izazove predvideli na vreme. Najveći izazov je produkcija programa u samom Distriktu, obzirom da su u toku veliki građevinski radovi, gde infrastruktura još uvek nije u potpunosti prilagođena potrebama programa.

Šta su najveći izazovi ove godine? Ovo je zapravo prvi Kaleidoskop kulture nakon godine titule EPK, koji u neku ruku tek sada započinje svoj „život” kao legat.

Najveći izazov je da ovogodišnji Kaleidoskop nadmaši prošlogodišnji, obzirom da smo mi tim koji teži da unapređuje i kreira još bolje i kvalitetnije sadržaje za naše sugrađane.


Korzo – pijanista iz Ginisove knjige rekorda

Ceremonija svečanog otvaranja Kaleidoskopa kulture biće 7. septembra u 20.30 časova na Korzu. Zvezda je ove godine mađarski pijanista, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, Peter Bence, koji će nastupiti uz Vojvođanski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića.


Šta ističe Kaleidoskop ove godine?

Ove godine Kaleidoskop ističe umetnički koncept „Neraskidive veze” kroz umetnost u poslednjih 100 godina, neki mladi umetnici, neki novi partneri na projektima, jednom rečju, Kaleidoskop u novom ruhu.

Kaleidoskop je ove godine na neki način promenio koncept i broj događaja. Zbog čega je važna ta transformacija i za umetnike i za publiku?

Koncept ili ram, iz apekta umetnika, veoma je važan za njegov kreativni proces stvaranja. Publici je takva umetnosti bliskija, razumljivija. To je „Neraskidiva veza” između umetnika i publike. Ove godine, broj događaja je nešto manji u odnosu na prethodne, sve događaje povezuje jedna nit, jedna tema, koja može da se tumači iz više različitih uglova posmatranja.

Od samog početka, Kaleidoskop je svake godine imao neke inovativne aspekte. Da li su te transformacije ključ za održivost jednog projekta?

Vreme u kojem živimo prosto nalaže da se stalno nešto menja, unapređuje, evoluira. Tako je i sa kulturnim sadržajima. Ukoliko publici nudite uvek isti format, publika posle izvesnog vremena gubi interesovanje. Transformacija i fleksibilnost je ključ održivosti svakog projekta, pa i Kaleidoskopa kulture.


Neviđena postavka i do sada neispričana priča

Nakon Korza, sledi trodnevno otvaranje u Distriktu, što će biti Kaleidoskop kulture u malom. Ove godine kroz program biće ispričano sto godina duge istorije prostora Distrikta, kroz različite vrste umetnosti, sagledano iz različitih aspekata. Do sada neviđena postavka i neispričana priča o ključnom industrijskom nasleđu Novog Sada, kroz multimedijalni događaj Neraskidive veze.


Po čemu je Kaleidoskop kulture jedinstven? Da li se i na koji način ističe u Evropi? Da li su vam poznati slični projekti?

Ovaj format, sa ovako velikim protokom umetnika u toku gotovo 40 dana je jedinstven u Evropi. Jedinstvenim ga čini svakako i kvalitet sadržaja kroz pet umetnosti, domaća, regionalna i svetska imena, saradnja sa nevladinim sektorom, ustanovama kulture, samostalnim umetnicima.

Šta projekti poput Kaleidoskopa kulture donose umetnicima, ustanovama, publici, pa na kraju i gradu uopšte?

Kaleidoskop je spona koja povezuje umetnike, ustanove, nevladin sektor u jednu zajedničku misiju, a to je podizanje kvaliteta kulturnog sadržaja i izgradnja jednog brenda po kojem je naš grad prepoznatljiv.


Kaleidoskop veran konceptu 5/5

Nakon četvorodnevnog otvaranja, tokom pet nedelja smenjivaće se pet vrsta umetnosti. Utorak i petak rezervisani su za programe u mreži kulturnih stanica, dok će subota biti u Distriktu. Ceo program i sve informacije možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com .


Šta po vašem mišljenju čini Kaleidoskop jedinstvenim?

Inovativnost, umetnički koncept, kvalitet programa.

Izvor: Dnevnik

Foto: Vladimir Veličković, Marko Pudić

Povezani članci