Umetnost vas zove u Distrikt

Dane pred nama iskoristite da posetite Distrikt, novo mesto susreta različitih umetnosti, jer vas upravo ovde očekuje nekoliko sjajnih događaja vrednih vaše pažnje. Ovo su naše preporuke!

Krenite prema Distriktu od Limanskog parka i pogledajte nedavno otkrivenu skulpturu posvećenu Mitru Subotiću Subi, koju je realizovao umetnik Milan Kulić, a koja u čast i znak sećanja na nekadašnjeg pionira elektronske muzike danas krasi jedan od najlepših novosadskih parkova. Nakon toga, otkrijte zanimljive izložbe u srcu Distrikta, ali ne propustite ove nedelje ni neki od sjajnih filmskih projekcija koje će biti prikazane u okviru manifestacije Cinema city.

Aktuelne izložbe

Atelje 61 u Distriktu trenutno realizuje čak tri interesantne izložbe, stoga vas pozivamo da prošetate i obiđete, najpre, do danas aktuelnu postavku Novembarski likovni salon – izložba samostalnih umetnika, otvorenu na inicijativu umetničke asocijacije Lumens iz Novog Sada. Osim toga, u Distriktu vas očekuje i izložba Utkano-strukturalno, koju možete obići do 8. decembra u Galeriji 4, a predstavljeni su radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, odnosno studijskog programa Dizajn, modul Tekstil, predmet Tapiserija. Upoznajte se i sa delima umetnice Daliborke Đurić, na izložbi Avatarizacija, koju u Galeriji 11 možete pogledati do 12. decembra.

Šetnju Distriktom upotpunite i obilaskom stalne postavke Duh mesta – prvi vek Distrikta, otvorene u okviru Kaleidoskopa kulture, koju možete posetiti u objektu Fabrika 2. Autorski je rad dr um. Monike Bilbije Ponjavić i Nemanje Milenkovića, a predstavlja turbulentnu stogodišnju istoriju nekadašnjeg industrijskog kompleksa. Ova stalna postavka je prva takve vrste o industrijskom nasleđu, a podeljena je u šest faza, od osnivanja fabrike, preko Drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture. Pročitajte ovde šta kažu dosadašnji brojni posetioci ove izuzetne stalne postavke.

Cinema city u Fabrici

SKCNS Fabrika će ove nedelje biti mesto susreta ljubitelja sedme umetnosti, gde će se prikazati neka od sjajnih filmskih ostvarenja u okviru ovogodišnje manifestacije Cinema city. Prepustite se umetnosti, ali i koncertima koji će obeležiti početak narednog vikenda!

Program:

ponedeljak, 27. nov 2023.

19:00 – Gasoline Rainbow / drama / avantura, SAD, 2023.

Režija: Bill Ross IV i Turner Ross

21:00 – MMXX / komedija / drama, Rumunija, Francuska, Moldavija, 2023.

Režija: Cristi Puiu

utorak, 28. nov 2023.

19:00 – Hi, Mom / komedija / drama, Rusija, 2023.

Režija: Ilya Malakhova

21:00 – Power Alley / drama, Brazil, Francuska, Urugvaj, 2023.

Režija: Lillah Halla

sreda, 29. nov 2023.

19:00 – Fremont / drama, SAD, 2023.

Režija: Babak Jalali

21:00 – The Castle / drama, Argentina, Francuska, 2023.

Režija: Martín Benchimol

četvrtak, 30. nov 2023.

19:00 – El Planeta / komedija, Španija, 2021.

Režija: Amalie Ulman

21:00 – Ripples of Life / drama, Kina, 2021.

Režija: Wei Shujun

petak, 1. decembar 2023.

20:00 – M.O.R.T.

22:00 – Obojeni program

Foto: Vladimir Veličković; Atelje 61

Povezani članci