Januar u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite

Euforija sa nezaboravnog Dočeka u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave se polako smiruje, utisci se sležu, a mi vam uz iskrene čestitke i želje da vam 2024. godina bude srećna i uspešna donosimo i pregled dešavanja u gradu u kom kultura ne spava. Januar u Novom Sadu proteći će i u znaku umetničke proslave Doček 7532. godine, te je vreme da se pripremimo za spektakularni program koji nas očekuje 13. januara na gotovo 40 lokacija u gradu. Ukoliko još niste osigurali svoje ulaznice za neki od sjajnih nastupa domaćih i međunarodnih izvođača, evo jednog saveta – neka to bude sledeći korak na vašoj listi! A do tada pregledajte naše predloge i zabeležite neke od ovih događaja u svom planeru.

Koga slušamo na Dočeku 7532?

Nakon spektakularnog ulaska u 2024. godinu i manifestacije Doček koja okuplja umetnike, izvođače i mnogobrojne posetioce u Podgrađu, s nestrpljenjem iščekujemo Doček 7532. godine. Ova umetnička proslava ne samo da će obeležiti kontinuitet života na ovim prostorima, već će i slaviti bogatstvo novosadske interkulturalnosti, vodeći nas kroz neobične koncertne prostore i žanrovski raznovrstan program.

Distrikt kao novi centar umetničkog stvaralaštva, jedna je od glavnih lokacija održavanja Dočeka 7532, gde će se predstaviti mlada scena Srbije, koja novosadskoj publici donosi novi zvuk i trendove. U novogodišnjoj noći slušamo bendove KOIKOI, Keni nije mrtav, Zhiva (intervju pročitajte OVDE), Jowam i Rouzi, koji će nastupati počevši od 21 čas. 

Veče 13. januara biće ispunjeno zvucima virtuoza na harfi i harmonici poput Ketrin Finč i Rišara Galijana, kao i muzike iz najvećih filmskih klasika u izvođenju novosadskog Big benda. Istovremeno, uživaćemo u autentičnom turskom elektro triu Islandman i post-punk četvorci iz Liverpula Ladytron, ali i prepoznatljivim imenima domaće elektronske scene Marku Nastiću, Runy i 2MUCH.

Ovi izvođači se pridružuju već najavljenim prestižnim imenima sa berlinske, londonske, portugalske i francuske scene, uključujući elektro zvezdu Metjua Džonsona, alternativni rok bend Flamingods, fado divu Žiselu Žoao i jedan od najboljih a capela sastava – A Filetta.

Jedinstvenost Dočeka je i predstavljanje velika regionalnih imena na drugačiji način. Vlatko Stefanovski u novootvorenoj kulturnoj stanici na Telepu, gostovanje Marka Luisa i benda Sopot sa simfonijskim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu.

Muzički doživljaj će biti raznovrstan, od džeza Lene Kovačević u Kulturnoj stanici Bukovac, preko omiljenog pop pevača Željka Vasića u Kulturnoj stanici Eđšeg, do koncerta popularne pop-rok grupe Neverne bebe u Kulturnoj stanici Stepanovićevu. Alternativni zvuk će dominirati scenom u NIS-u, jer će Kanda, Kodža i Nebojša imati unplugged nastup. U duhu Srpske nove godine, negujući tradiciju, braća Teofilović predstaviće se publici u Kulturnoj stanici Kovilj, Neda Nikolić Trio uz gošću Danijelu Veselinović Kulturnoj stanici Barka, dok će jedan od najeminentnijih horova u Srbiji Collegium Musicum nastupiti u Kulturnoj stanici Rumenka.

Ceo muzički program 13. januara možete istražiti OVDE, a mi vam toplo preporučujemo da požurite i obezbedite svoje ulaznice na vreme putem prodajne mreže i sajta Gigs Tix. Vidimo se na još jednom nezaboravnom Dočeku u Novom Sadu!

Aktuelne izložbe u Novom Sadu

U Novom Sadu gde kultura pulsira na svakom koraku i tokom hladnih meseci, toplo vam preporučujemo da odvojite vreme i prošetate centrom i Distriktom, gde vas trenutno očekuje nekoliko postavki vrednih vaše pažnje. Istražujući ih, krenite od Limanskog parka prema Distriktu, gde će vam najpre pažnju privući skulptura posvećena pioniru elektronske muzike na ovim prostorima, Mitru Subotiću Subi. Nastavite li putem ka Distriktu, u objektu Fabrika 2 možete posetiti izložbu Duh mesta – prvi vek Distrikta, i upoznate se sa turbulentnom istorijom nekadašnjeg industrijskog kompleksa u poslednjih 100 godina.

Novosađani i posetioci imaju jedinstvenu priliku da vide delo slavnog Gustava Klimta u Galeriji Matice srpske! Izložbom Paja Jovanović i Gustav Klimt, koja ne prestaje da privlači pažnju javnosti, obeležena je jedna epoha, kroz radove dva umetnika, u saradnji sa čak tri muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. Kada ste već u GMS, ne propustite ni izložbu Pomorišac – Vasa Pomorišac, koja će vam otkriti klasičnu umetnost ovog umetnika kroz modernu perspektivu. Januar u Novom Sadu u znaku je vrhunske umetnosti!

Na pozorišnim daskama

Januar u Novom Sadu ne može proći ni bez posete nekom od gradskih pozorišta, a na repertoarima ovog meseca su interesantne predstave koje obećavaju odličnu dozu umetnosti.

Na repertoaru najstarijeg teatra u Srbiji, Srpskog narodnog pozorišta, nalazi se jedan od omiljenih baleta ovog pozorišta – Grk Zorba, u čijoj izvedbi možete uživati 12. januara. Naša preporuka ovog meseca je i predstava Bila jednom jedna zemlja, u režiji Kokana Mladenovića (17. i 18. januara), zatim Ponovno ujedinjenje dve Koreje (24. januara) – predstava koja je premijerno izvedena krajem novembra 2023. godine. Ne propustite ni ABBA Simphonic real tribute show, zakazan za 26. januar od 20 časova. Kako biste zaokružili mesec, rezervišite veče za novo izvođenje opere Travijata, koja je premijerno izvedena takođe u novembru 2023. godine.

Prvo lutkarsko pozorište u Vojvodini – Pozorište mladih, i ovog meseca nam donosi izuzetne predstave za najmlađe ali i starije gledaoce. Izdvajamo premijerno izvođenje predstave Svadbena zvona, 30. januara, dok su istog dana na repertoraru i Beleške jedne Ane, po istoimenom delu Mome Kapora, u režiji Momčila Miljkovića. U Novosadskom pozorištu ovog meseca pratimo izvođenje Ane Karenjine, reditelja Dejana Projkovskog, a izdvajamo i predstavu Kapetan Nemo – po romanu 20.000 milja pod morem, u režiji Zoltana Puškaša.

Sve informacije o repertoarima možete pronaći na zvaničnim sajtovima pozorišta.

Praznična euforija se nastavlja

Duh praznika prisutan je i dalje u Novom Sadu, a dok s nestrpljenjem iščekujemo pravoslavni Božić, potom i Doček 7532. godine, toplo vam preporučujemo posetu festivalu Božićna čarolija na platou ispred TC Promenada. Treću godinu zaredom tradicionalno okuplja znatiželjne posetioce, a zanimljiv muzički program traje sve do 10. januara. Posebnu radost najmlađima pružaju festivalska zona zabave Winter wonderland, ali i poslastice koje možete kupiti u praznično ukrašenim drvenim kućicama.

Svoje mališane ovog januara povedite i na Novosadske dečje BIG Zimzarije koje traju sve do 12. januara u TC BIG, a program možete pronaći ovde. Ljubitelji klizanja pod zvezdama, u predivno okićenom Dunavskom parku uživaće u Ledenoj šumi sve do 14. januara.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković; promo

Povezani članci