O izvođačima | Doček 7529.

Stefan Milenković i Camerata Academica

Svetski virtuoz na violini i novosadski kamerni orkestar zajedno na Dočeku 7529: na onlajn nastupu 13. januara Stefan Milenković i Camerata Academica sviraju za ceo svet putem platforme visitns.rs, ali i javnog servisa Srbije, a nema sumnje da će ovo biti jedan od onih koncerata koji se dugo pamte. Osim vrhunske klasične muzike, Milenković i novosadska Camerata predstaviće i novi prostor, za Novi Sad prvu u istoriji, Gradsku koncertnu dvoranu. Čuveni violinista je najavio svoj povratak u Srbiju i Novi Sad, gde ga očekuje i nova uloga umetničkog direktora Gradske koncertne dvorane, odnosno Muzičke i Baletske škole koje su posle dugog niza godina dobile svoju zgradu u našem gradu. Karijera Stefana Milenkovića broji hiljade nastupa širom sveta, svirao je za Gorbačova, Regana i papu Jovana Pavla Drugog, a već sa 16 godina odsvirao je svoj hiljaditi koncert i to u Meksiku. Milenković je bio profesor na nekoliko svetskih unverziteta, odmalena je važio za čudo od deteta, te je postao i najmlađi diplomac Univerziteta umetnosti u Beogradu. U njegovim rukama je danas violina iz 1783. godine Giovanni Battista Guadagnini, na šta je veoma ponosan. Na ovogodišnjem Dočeku pridružuje mu se profesionalni kamerni orkestar koji čine najbolji mladi muzičari sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, predvođeni Markom Miletićem.

Električni orgazam

Četiri decenije rada stoji iza ovog kultnog benda, a jubilej će proslaviti sa Novosađanima i najširom publikom 13. januara na Dočeku 7529. Nastup na Dočeku je prvi onlajn koncert Električnog orgazma, a njime se i otvara obnovljeno kultno mesto za Novosađane, čuvena Fabrika. Prostor za alternativne kulturne sadržaje, koji čuva nasleđe bivše industrijske zone na Velikom Limanu, odgovoriće na energiju čuvenog Gileta i ekipe, a sve ćemo ispratiti putem platforme visitns.rs. Zanimljivo je da je bend osnovan baš 13. januara, na dan koncerta, i to u kafani Mornar. Sve ostalo je istorija i – muzika. Bejbe, ti nisi tu, Kapetan Esid, Gde smo sad, Beograd, Da si tako jaka i mnoge druge pesme obeležile su muzičku scenu bivše Jugoslavije, sa godinama ne gube na popularnosti, a ove zime slušamo ih u nešto izmenjenim okolnostima.

Buč Kesidi

Važe za jedan od najzapaženijih mladih bendova na regionalnoj sceni. Svoj zvuk su opisali kao kombinaciju indi-popa, indi-roka i elektropopa, a njihova dva albuma, Pasivno-ospulsivni hospul i Euforija, za kratko vreme osvojili su publiku. Buč Kesidi čine Luka Racić i Zoran Zarubica, u proširenom sastavu počeli su karijeru još 2013. godine, a od 2017. bend funkcioniše kao dvojac i probija se na domaćoj sceni. Jedan od najvećih hitova Nema ljubavi u klubu, odveo ih je do šire publike, ali i do pozitivnih kritika da domaći rokenrol posle mnogo godina zvuči drugačije. Mladi muzičari sami pišu tekstove i komponuju muziku, a zahvaljujući neobičnoj energiji dobili su i epitet kaubojaca pod disko-kuglom. Na Dočeku 7529. održaće onlajn koncert za najširu publiku uz predstavljanje Čeličane, novog prostora za kulturu koji se nalazi u bivšoj industrijskoj zoni Novog Sada na Velikom Limanu. Ovom prilikom mladi bend i otvara novi prostor namenjen alternativnim kulturnim sadržajima, a sve ćemo čuti i videti ovog 13. januara putem platforme visitns.rs.

Novogodišnji performans Staše Kukić i Ivana Salonskog

Ime mlade koreografkinje Staše Kukić dobro je poznato ljubiteljima plesa i stručnjacima u ovoj oblasti – osim brojnih nagrada koje je osvojila na međunarodnim takmičenjima, Staša je i sama tvorac nekoliko zapaženih performansa. Nekadašnja studentkinja moskovskog Državnog instituta kulture, u Novom Sadu se predstavila koreografijom Ritam prostora koja je otvorila Kaleidoskop kulture 2020. godine, u okviru priprema Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture, kao i fragmentom Santa Maria della Salute u okviru projekta Umetnici. Sad! za podršku lokalnoj umetničkoj sceni. Obe izvedbe privukle su veliku pažnju javnosti, a Stašin talenat videćemo na delu i na tradicionalnom Dočeku u Novom Sadu koji se ovoga puta održava – onlajn. Uz kolegu Ivana Salonskog i autorsku muziku Lazara Novkova, kompozitora i osnivača sastava Frame Orchestra, Stašin performans će predstaviti nove prostore za kulturu u Novom Sadu – Kulturne stanice OPENS i Barka, kao i Čeličanu i Biro na Velikom Limanu, u nekadašnjoj industrijskoj zoni grada. Natup ćemo ispratiti u okviru Dočeka 7529, 13. januara na platformi visitns.rs.

Tamara Petijević i hor Sveti Stefan Dečanski

Renomirani novosadski hor pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević svojim izvođenjima, pored vrhunskog muzičkog ugođaja koji priređuje, uvek prenosi i vrednosti kulturnog nasleđa. Kroz umetničku i narodnu muziku, hor je pronašao način da promoviše mir, toleranciju i razumevanje među narodima, što je i ideja sada već tradicionalnog Dočeka u Novom Sadu. Četvrti po redu, Doček promoviše multikulturalnost, dva pisma, dva kalendara i dve Nove godine, tako da ovog 13. januara dočekujemo 7529. godinu, a hor Sveti Stefan Dečanski ovom prilikom će izaći pred publiku putem platforme visitns.rs. Hor čine profesionalni muzičari, mladi talenti, a česti su i gosti iz inostranstva koji doprinose njihovim nastupima. Posebno je zanimljivo to da je Sveti Stefan Dečanski i izdavač dragocene notne zbirke pod nazivom Srpski Božić, čija promocija je u fokusu budućih nastupa hora. Na onlajn nastupu u okviru Dočeka 7529. u KS Svilara, na kojem će se horu pridružiti i gudački orkestar Orfelin, podelićemo ovo nesvakidašnje muzičko iskustvo sa najširom publikom.

Lana Zorjan

Iako ima samo 12 godina, mlada violinistkinja Lana Zorjan je osvojila preko 40 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Neverovatan talenat doneo joj je i prvi profesionalni angažman soliste Zrenjaninskog kamernog orkestra, ali i na Dočeku u organizaciji Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, kada se predstavila publici u Sinagogi kao najmlađi solista Filharmonije mladih. Sa nastupa u Makedoniji, Hrvatskoj, Rusiji, Austriji, Češkoj i drugim zemljama, Lana je ponela kako nagrade, tako i pozitivne kritike stručnjaka, a zbog velike pažnje javnosti, do sada je gostovala i u brojnim televizijskim emisijama. Ovog 13. januara, Lana je po drugi put deo jedinstvenog koncepta Dočeka u Novom Sadu i sviraće za Novosađane, ali i najširu publiku iz KS Eđšeg. Doček 7529. i nastup talentovane violinistkinje ispratićemo na platformi visitns.rs onlajn.

Agota Vitkai Kučera i Jelena Simonović Kovačević – Betovenu u čast

Godina koju ispraćamo u svetu muzike je bila obeležena 250-godišnjicom rođenja Ludviga van Betovena. Širom sveta, slavila se muzička genijalnost velikog kompozitora, a u onlajn izdanju ovogodišnjeg Dočeka čućemo na koji način su dve umetnice iz Novog Sada oživele uspomenu na jednog od najpoznatijih kompozitora svih vremena. Agota Vitkai Kučera i Jelena Simonović Kovačević obeležile su ovaj jubilej projektom Betovenu u čast i koncertima solo pesama istakle veliki Betovenov značaj na polju nemačkog lida, koji je manje poznat široj publici. Agota i Jelena posvetile su se retko izvođenim pesmama, koje je gotovo nemoguće čuti na koncertnim podijumima u Srbiji. Sopran Agote Vitkai Kučera, redovne profesorke Akademije umetnosti u Novom Sadu, uz klavirsku pratnju pijanistkinje Jelene Simonović Kovačević priuštiće slušaocima nešto drugačiji ugođaj. Izborom Betovenovih pesama za glas i klavir, novosadske muzičarke obradovaće ljubitelje klasične muzike za Doček 7529, koji se ove godine, usled pandemijske situacije, emituje onlajn putem platforme visitns.rs i postaje dostupan publici širom sveta.

Džezva & Džezvica

Sa više od dve decenije iskustva u različitim bendovima, članovi Džezve & Džezvice u ovom sastavu stižu na Doček 7529, koji se već četvrtu godinu zaredom održava u Novom Sadu, ove godine u alternativnom, onlajn izdanju. Pevačica Svetlana Palada, kontrabasista Fedor Ruškuc, gitarista Vladimir Jakovljević i bubnjar Nenad Kojić zaljubljenici su u džez, dugogodišnji su prijatelji i saradnici, a ovoga puta su se na Dočeku okupili kako bi doprineli njegovoj žanrovskoj raznolikosti i obradovali ljubitelje ovog pravca. Svetlana Palada i Fedor Ruškuc sa nama su pričali o magiji svakog džez izvođenja, koje je uvek drugačije i improvizovano, ističući da će ovo biti posebno zahtevan koncert: publike nema, a ona je jedan od glavnih činilaca dobre svirke. Džezva & Džezvica odgovoriće i na ovaj izazov nastupom u KS Rumenka, a vrsni četvoročlani sastav slušaćemo zajedno 13. januara na visitns.rs.

Chamber ansambl

Na onlajn Doček 7529. dolazi i Chamber ansambl, sastavljen iz četiri člana Novosadskog duvačkog kvinteta, uz pratnju violončela. Kesnija Mijatović Korom na flauti, Veronika Antunović Marić na oboi, Kristijan Boroš na klarinetu, Marko Marić na horni i Kristof Jan na violončelu, spremili su uzbudljiv repertoar za onlajn koncert u Kulturnoj stanici Bukovac, novog porostora za kulturu u Novom Sadu, koji će putem platforme visitns.rs, koja donosi koncerte Dočeka 7529. stići do najšire publike. 

Surreal

U kratkom vremenskom periodu osvojio je balkansku rep scenu i sada važi za jednog od onih izvođača koji uvek izazovu reakcije publike: Surreal poslednjih godina osvaja top-liste i obara rekorde posećenosti nastupa, a ove zime priprema i onlajn nastup u okviru Dočeka 7529. Mladi reper i tekstopisac oprobao se i u glumačkim vodama, a ovogodišnji nastup na ekranima publike je još jedna inovacija kojom će poznati Beograđanin pokazati zbog čega je omiljen i među starijim poštovaocima repa. Prve mikstejpove sledio je i prvi album Sam u kući, koji je Surreal izdao pre samo dve godine za izdavačku kuću Bassivity, a onda je naredne godine usledio i nastup na Fusion bini Egzit festivala, gde je okupio do tada nezapamćeno brojnu publiku. Surreal je autor i naslovne numere popularnog domaćeg filma Južni vetar, dok je u seriji Jutro će promeniti sve tumačio jednu od epizodnih uloga. Na minut do mora, Živim život, Pazi se, Holivud i brojni drugi hitovi koji su vinuli srpskog repera u sam vrh domaće scene obradovaće nas ovog 13. januara na nastupu iz Novosadskog pozorišta, a slušaćemo ga na platformi visitns.rs.

Kick Kong

Muzičkar Marko Veselinović, poznatiji kao Kick Kong, rođeni je Zaječarac, a već duže vreme živi i radi u Novom Sadu. Za sebe kaže da je džanglist i strastveni skrečer, a čini se da je publika prepoznala njegov trud da proširi glas dobre muzike i andergraund kulture u svom najfinijem obliku. Marko nastupa na žurkama i festivalima širom bivše Jugoslavije i izvan njenih granica, ne odstupajući od svog primarnog i prepoznatljivog zvuka. Na Doček 7529. donosi zvuke džangla, hip-hopa i dram & bejsa, a njegov nastup u Kulturnoj stanici Mlin moći ćete da pratite 13. januara na platformi visitns.rs. 

Povezani članci