Novogodišnji koncert kamerne muzike Chamber ansambla u okviru Dočeka 7529.

Chamber ansambl, sastavljen iz četiri člana Novosadskog duvačkog kvinteta uz pratnju violončela, donosi zvuke kamerne muzike u program Dočeka 7529.

Njihov koncert u Kulturnoj stanici Bukovac biće dostupan 13. januara onlajn, na platformi Visit Novi Sad, a članovi ansambla raduju se nastupu koji će po mnogo čemu biti specifičan.

Pripremamo novogodišnji koncert kamerne muzike, što mislimo da je izuzetno zanimljivo i publici, a i nama za muziciranje. Poprilično nam je čudno što sviramo bez publike, ta interakcija nam je falila tokom čitave godine, ali mislim da moderne tehnologije znatno olakšavaju celu ovu situaciju, jer ipak imamo opciju da nas neko čuje, čak i dve, tri nedelje nakon emitovanja koncerta, što je jako dobro“, rekla je flaustiskinja Ksenija Mijatović Korom.

Ksenija ističe da je prostor Kulturne stanice Bukovac fenomenalan i izuzetno prijatan za rad, ima dobru akustiku i toplinu. „Ideja otvaranja prostora za kulturu mi je super, jer mi smo imali i odličnu saradnju sa Kulturnom stanicom Rumenka, gde nam je bio ustupljen i prostor za probe. Mislim da je to pozitivno, jer ne treba sva dešavanja da budu striktno u centru grada i stalno na istim mestima, tako da je za nas muzičare ovo super“, priča Mijatović Korom.

Uprkos pandemiji koronavirusa, Ksenija kaže da će ovu godinu pamtiti po tome što su ipak imali popriličan broj koncerata.

Pojedini koncerti su bili sa ograničenim brojem ljudi, neki su snimani, pa emitovani onlajn, ali opet u celoj ovoj situaciji muzika i kamerno muziciranje nisu stali što mislim da je veliki uspeh. Jeste nedostatak publike i poštovanje svih mera uticalo na sve, ali najvažnije je da smo zdravi i nadamo se da će se uskoro sve vratiti u normalu“, kaže Ksenija.

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture. Četvrti Doček, predstaviće svetskog virtuoza, internacionalno nagrađivane izvođače, ali i mlade nade najrazličitijih muzičkih žanrova – klasične, tradicionalne i elektronske muzike, džeza, indi-roka, repa…

Foto: Uroš Dožić

Povezani članci