Električni orgazam slavi rođendan na koncertu u okviru Dočeka 7529.

Za članove benda Električni orgazam, koncert u okviru Dočeka 7529. iz više razloga će biti poseban – ne samo što će ovo biti njihov prvi onlajn koncert, i što ih za nastupe u Novom Sadu vezuju lepe uspomene, već i jer će tog dana bend proslaviti svoj 41. rođendan.

Jedan od najdugovečnijih rok sastava na ovim prostorima održaće koncert koji će 13. januara od 23 sata biti emitovan onlajn na platformi visitns.rs. Električni orgazam osnovan je baš tog datuma 1980. godine u kafani „Mornar“, i to za potrebe samo jedne svirke – nastupa grupe Hipnotisano pile u beogradskom SKC-u, čiji su članovi sami sebi bili predrupa kao Električni orgazam. Publika je tada mnogo bolje reagovala na novooformljeni bend, i jasno pokazala kom sastavu predstoji svetla budućnost. Frontmen i osnivač Srđan Gojković Gile kaže da je i za članove benda ovaj jubilej neočekivan.

„Niko to nije planirao. Mi smo, kad je bend nastao, zapravo mislili da će to biti samo za jednu svirku, nismo imali u startu neku veliku ambiciju, ali evo sada kada čovek pogleda u retrovizor i vidi da je prošla 41 godina to izgleda onako kao neka ozbiljna kilometraža, što i jeste bila. Bilo je tu i uspona i padova i lepih i tužnih događaja, to je jedan čitav život. U okviru ljudskog veka, da toliko svirate u istom rokenrol bendu, na ovim našim teritorijama, ne znam ni ja sam kako smo to uspeli, ali izgleda da jesmo“, kaže Gile.

Četiri decenije karijere obeležilo je mnogo nezaboravnih nastupa. Gile smatra da ništa ne može da zameni direktan kontakt sa publikom, ali se raduje novom iskustvu – onlajn koncertu u okviru Dočeka.

„Mi ovo radimo prvi put i to je uvek izazov i zanimljivo je kada radiš nešto što nikada nisi za 40 godina, tako da je sa jedne strane i zabavno. Mi smo svakako željni svirke, jer smo prošle godine, iz poznatih razloga, uspeli samo dva koncerta da održimo, što je nezapamćeno u našoj karijeri. Nadam se da će se situacija sa virusom uskoro smiriti i da ćemo što pre moći da sviramo u direktnom kontaktu sa ljudima.“

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture. Pored Električnog orgazma, 13. januara nastupiće poznati violinista Stefan Milenković sa Vasilom Hadžimanovim i kamernim orkestrom Kamerata akademika, bend Buč Kesidi, reper Surreal, bend Džezva & Džezvica, mlada violinistkinja Lana Zorjan, Novosadski duvački kvintet, sopran Agota Vitkai Kučera sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević, hor Sveti Stefan Dečanski sa gudačkim orkestrom Orfelin, dok će najmlađi uživati u Operi za decu Udruženja umetnika Visoko C.

Detaljne informacije programa možete pogledati na platformi visitns.rs.

Povezani članci