Menratova palata: Zanimljive činjenice o neobičnom novosadskom zdanju

Menratova palata već više od jednog veka krasi centar Novog Sada i privlači pažnju prolaznika neobičnim ornamentima koji krase njenu fasadu.

📌 Centar

Ako sednete u nezaobilaznu Trčiku, pogledu vam ne može promaći velelepna zgrada pored Pariskog magazina. Kako joj i sam izgled sluti, reč je o Menratovoj palati, izgrađenoj 1908. godine po projektu Lipota Baumhorna, koji je projektovao i novosadsku Sinagogu.

Ova „skromna“ kuća sagrađena je za, gle čuda, poznatog novosadskog trgovca Jožefa Menrata, čija je porodica u prizemlju držala ekskluzivnu prodavnicu nameštaja.

Dvospratna kuća građena je u obliku ćiriličnog Š i sa ulične strane krasi je fasada skulptoralnog izgleda i balkonima sa gvozdenom ogradom, a sa unutrašnje strane krije i malo atrijumsko dvorište.

Malterska plastika u obliku maski, raznovrsnih frizova i ornamenata daje kući bogat i živopisan izgled zbog kojeg ćete poželeti da ste živeli unutar njenih zidina makar jedan dan. Danas je Menratova palata pod zaštitom grada i spada u red kulturnih spomenika Novog Sada.


Autor: Leona Pap

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci