Septembar u Novom Sadu: Šest razloga da ovog meseca posetite Evropsku prestonicu kulture

Septembar u Novom Sadu ima neku posebnu čar. Na smeni godišnjih doba, na početku nove školske godine, novosadske ulice postaju užurbanije, a čini se da se svaki gradski kutak, pa čak i oni skriveni i manje poznati, budi nakon lenje letnje omamljenosti i dobija novu energiju.

Ako je verovati vremenskoj prognozi, ovaj septembar doneće nam tek pokoji kišni dan, ali i mnoštvo događaja, aktivnosti i razloga da ovog septembra posetite Novi Sad.

Kaleidoskop kulture pretvara Novi Sad u grad-scenu

Čuveni violinista Stefan Milenković, legendarni glumac Zijah Sokolović, višestruko nagrađivani pisac Svetislav Basara, neprevaziđeni muzički genije Rambo Amadeus, dramaturškinja Minja Bogavac koja je svojim radom dala novu snagu domaćoj pozorišnoj sceni, samo su neka od velikih imena koja ćemo imati priliku da vidimo na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture od 2. septembra do 8. oktobra. Tu je i novosadska premijera novog filma Dragana Bjelogrlića Toma, paviljon Ars Elektronike, vodeće evropske institucije koja spaja umetnost i tehnologiju, izložba najboljih belgijskih strip crtača – ovogodišnji program prepun je velikih imena, prestižnih umetničkih institucija i umetnika koji ga čine jednim od najznačajnijih događaja kulture u regionu ove godine.

Ovo će biti četvrto izdanje Kaleidoskopa kulture, koji nas pod sloganom kultura zajedništva priprema za titulu Evropske prestonice kulture. Nakon četvorodnevnog otvaranja u Kreativnom distriktu na Velikom Limanu, posetioce očekuje pet nedelja tokom kojih će biti predstavljeno pet umetnosti – arhitektura, književnost, vizuelna, primenjena i izvođačka. Više informacija o programu pogledajte ovde..

Festival uličnih svirača donosi magiju u Gradić

Manifestacija koja je na novosadske ulice izvela i umetnike i publiku, i ove godine udahnuće novi život Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Ove godine zbog mera protiv pandemije nažalost ostaćemo uskraćeni za tradicionalnu povorku od centra grada do Gradića, ali bogat program od 3. do 5. septembra garantuje da ćemo uživati u jedinstvenim ritmovima, kreativnim nastupima, zapanjujućim performansima. Direktor festivala Bora Beljanski savetovao nas je da ne propustimo nastup Beti Đorđević i umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički, na samom otvaranju, a mi ćemo pored toga sigurno pogledati i neki od ostvarenja koji su na programu u okviru Gradić bioskopa.

Povratak u pozorište

U septembru novosadska pozorišta ponovo otvaraju vrata nakon letnje pauze. U najstarijem nacionalnom teatru, Srpskom narodnom pozorištu, već uveliko se priprema spektakl – Verdijeva opera Aida biće izvedena pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave 15. septembra. Ovim izvođenjem Opera SNP-a obeležiti važne jubileje – 120 godina od smrti Verdija, 160 godina pozorišta, i 150 godina od praizvedbe Aide. Drama SNP-a otvara sezonu premijerom predstave Golmanov strah od penala Petera Handkea, u režiji Ane Đorđević. Predstava će prvi put za javnost biti izvedena u subotu, 4. septembra na INFANT-u, u okviru otvaranja Kaleidoskopa kulture. U Pozorištu mladih na početku nove sezone čeka nas premijera predstave Tri musketara, a na septembarskom repertoaru Novosadskog pozorišta nalazi se predstava Ples u 21. veku, koja će biti izvedena u okviru festivala savremenog plesa i performansa Pokretnica, kao i predstava Nesrećni, gostovanje pozorišta Figura Studio iz Rumunije.

Na dva točka

Već smo pisali o posebnoj ljubavi koju ovaj grad neguje prema vožnji bicikla, dugoj istoriji Novog Sada na dva točka, i najboljim bici rutama koje će vam pomoći da bolje upoznate grad ili da se ponovo zaljubite u njega. Septembar je idealno vreme za vožnju bicikla po gradu, između ostalog i zbog prijatnijih temperatura. A ako želite da osetite istinski bici duh Novog Sada, onda 18. septembra u Limanskom parku zajedno sa Novosadskom biciklističkom inicijativom proslavite njihov 10. rođendan velikom zajedničkom vožnjom.

Septembarska gastro uživanja

Bliži nam se jesen, a sa njom i posebni mirisi koji su tipični za Vojvodinu. U ovom periodu počinje da se priprema zimnica, a tezge na novosadskim pijacama dobijaju nove boje. Hrani je sada ovde jako teško odoleti! Zato se prepustite čarima vojvođanske gastronomije, a u tome će vam pomoći dešavanja poput manifestacije Ukusi Vojvodine koja će se od 11. do 12. septembra održati u Limanskom parku, gde će biti posluženo preko 100 tipičnih vojvođanskih jela. Tu je i Novosadski noćni bazar, koji će se 3. septembra po 25. put održati na Ribljoj pijaci.

Vreme je za sport!

Fruškogorski maraton se obično održava u maju, ali je zbog pandemije odložen za septembar. S obzirom da se radi o jednoj od najpopularnijih i najstarijih sportskih manifestacija na ovim prostorima, ne sumnjamo da ga mnogi ljubitelji aktivnog života s nestrpljenjem očekuju. Zainteresovanima je na raspolaganju 15 staza različitih dužina i visinskih razlika, šest je takmičarskih a devet rekreativnog karaktera.

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci