5 razloga da Novu dočekate u Podgrađu

Iako su mnogi navikli na Doček na Trgu, Novi Sad je uoči godine titule Evropske prestonice kulture napravio iskorak kada je u pitanju lokacija Dočeka. Ovogodišnji, u Podgrađu, biće jedinstveni umetnički audio-vizuelni doživljaj koji vam toplo preporučujemo da ne propustite 31. i 1. januara, te vam donosimo pet razloga da Novu 2022. dočekate sa petrovaradinske strane mosta Duga. 

Zajedno gradimo most do Podgrađa

Novosađani i njihovi gosti će 31. decembra, nakon predstave Tesla, izumetnik, reditelja Nebojše Bradića, u izvođenju ansambla Srpskog narodnog pozorišta kod Varadinskog mosta tzv. Duga, imati priliku da u svečanoj povorci simbolički „osvetle“ i „izgrade“ most do Petrovaradina, odnosno Tesla – svetlosne galerije i Novu 2022. dočekaju u Podgrađu, gde će se nastaviti priča o čoveku koji je osvetlio Novi Sad pre tačno 130 godina. U ovom videu pogledajte šta vas čeka na Dočeku.

Slavimo ime i delo velikana Nikole Tesle

Kroz Teslinu svetlosnu galeriju, priču o dostignućima ovog velikana ispričaće na jedinstven umetnički način bugarski multumedijalni umetnik dr Petko Tančev, italijanski umetnik dr Alberto Novelo, hrvatski umetnik Ivan Marušić Klif, koreografkinja Staša Kukić, kompozitor Miroslav Novakov, studenti scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu (Marija Varga, Danijela Matović, Milica Surutka, Jelena Ivančević i Nikola Stojadinović), kao i koordinatorka projekta dr Milica Stojšić. Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NISOčekujte neočekivano, jedinstveno, po prvi put u Srbiji: 100 rasvetnih uređaja, 30 lasera, 20 muzičkih zvezda, 13 projektora, 11 vizuelnih umetnika, 11 plesača, 2 datuma i 1 priču o najvećem naučniku svih vremena – Nikoli Tesli. Jer Doček je u Podgrađu!

Igra svetlosti za sve uzraste

Svetlosni spektakl na otvorenom zasigurno će biti zanimljiv i deci, te vam savetujemo da sa porodicom i prijateljima 31. decembra dođete na Doček u Podgrađu. Osim uzbudljive atmosfere koju svaki doček nosi, zatim laserskih projekcija na fasadama, ali i bogatog muzičkog programa, zagrejaće vas i topli napici na štandovima u podnožju Petrovaradinske tvrđave. Uz to, biće otvoreno i nekoliko ugostiteljskih objekata. Čekamo vas sutra uveče!

Muzički nastupi domaćih i evropskih izvođača

Publika će na nekoliko bina u Podgrađu uživati u muzičkim nastupima, pa će tako DJ Dark Angel nastupiti u 22 sata na glavnoj bini ispred Beogradske kapije, a nakon nje i Noise Destruction na istom mestu u 23.15h. Takođe, na velikoj sceni smeštenoj na Trgu Prote Mihaldžića od 22h publika će slušati Elektro Guzzi, a od 23.45h Nipplepeople. Na maloj sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupiće Kanda Kodža i Nebojša dok će u 23.30 svoj koncert početi Đorđe Miljenović

Repriza je u Podgrađu

Uzbudljiva umetnička proslava Nove godine trajaće i sutradan, te vas pozivamo da nam se ponovo pridružite na reprizi Nove godine. Na Keju žrtava racije, očekuje vas laserski performans Trzaj u krajoliku, autora Ivana Marušića Klifa i dr Alberta Novela, koji će publika gledati od 17 sati. Prvog januara na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije od 21 sat nastupiće beogradska supergrupa Minilinija, dok će publika od 23 sata slušati bečki dvojac Kruder i Dorfmeister, koji dolaze uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Žurka se nastavlja!

Foto: NSEPK

Povezani članci