Simboli Novog Sada kao simbol Dočeka

Ostalo je svega dva dana do Dočeka, kada ćemo zakoračiti u godinu u kojoj će Novi Sad, 13. januara, zvanično postati Evropska prestonica kulture. Dok željno iščekujemo nastupe domaćih i inostranih izvođača u Podgrađu, epicentru Dočeka, koji će 31. decembra nastupati u okviru jedinstvenog svetlosnog spektakla Teslina svetlosna galerija, a čiji je partner kompanija NIS, predstavljamo vam tri simbola Novog Sada, koji će biti zaštitni znak i simbol Dočeka 2022. Osim Podgrađa, izdvajamo i most Duga, kao i čuvenu Beogradsku kapiju u Petrovaradinu, koje će u najluđoj noći, ali i 1. januara, biti osvetljene zahvaljujući specijalnim svetlosnim instalacijama, te će njihov autentičan izgled presvući umetničkim nijansama.

Most Duga

Varadinski most ili Duga, kako ga Novosađani nazivaju, prvi je simbol Dočeka, budući da će baš on 31. decembra biti mesto susreta Novosađana i posetilaca sa Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada.

Baš tu, na početku mosta sa Novosadske strane, premijerno će biti izvedena predstava Tesla izumetnik, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem, a u režiji Nebojše Bradića. Nakon predstave, formirajućemo povorku koja će svojim prolaskom, buditi i simbolički osvetliti most Duga dužine 356m, sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde počinje Teslina svetlosna galerija, koja traje do 1. januara, a čiji je partner kompanija NIS.

Podsećamo, ovaj most je, nakon bombardovanja ’99. godine obnovljen 2000. godine, a dok je sastavljana mostovna konstrukcija, na nebu se pojavila duga iznad Dunava, što je podstaklo projektanta prof. Gojka Nenadića da predloži ime mostu – Varadinska duga, koje je kasnije preimenovano u Varadinski most.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave

U povorci, koja će svojim prolaskom preko Duge, 31. decembra, simbolički “graditi” most preko Dunava, stižemo do Podgrađa gde nastavljamo priču o Tesli “ispisanu” (zahvaljujući svetlosnim instalacijama Tesline svetlosne galerije) na fasadama objekata pastelnih boja, koje su u okviru Evropske prestonice kulture obnovljene posle 300 godina. Stari barokni gradić, koji se nalazi u podnožju Petrovaradinske tvrđave, u svom novom ruhu biće epicentar Dočeka. Građen je tokom 17. i 18. veka, a upravo sa ovog mesta potekao je čitav Novi Sad.

U okviru Dočeka, „oživećemo“ Teslu i dovesti ga u Novi Sad, da ga iznova osvetli, kao pre 130 godina kada je doneo struju u Srpsku Atinu. Zahvaljujući njegovim tehnologijama, multimedijalni umetnici će u okviru Tesline svetlosne galerije osvetliti Podgrađe. U sinergiji sa aktuelnim imenima evropske i domaće muzičke scene, pretvoriće Podgrađe u veliki energetski bljesak sa te strane Dunava. Pridružite nam se u najluđoj noći u Podgrađu i očekujte jedinstven audio-vizuelni doživljaj! Više o programu, izvođačima i satnici pronađite na sajtu Doček.

Beogradska kapija

Kroz Beogradsku ulicu u Podgrađu, dolazimo  do Beogradske kapije, sagrađene 1753. godine. Beogradska kapija je jedna od nekadašnje tri glavne kapije Podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Sagrađena je između Bastiona sv. Benedikta i Bastiona sv. Franciske, na glavnom putu prema Sremskim Karlovcima i Beogradu. Nekadašnja kapija je, pored današnje, obuhvatala i prednju otvorenu kapiju i most preko šanca, ali je to uklonjeno pred Drugi svetski rat, prilikom rekonstrukcije puta i pravljenja još jednog kolskog prelaza. Ova kapija se sastoji od dve različite fasade, a sa unutrašnje strane, prema Podgrađu, nalazi se otvoreni trem, odakle se silazi u odzemno minsko polje. Fasada je oblikovana u barokno-klasicističkom stilu.

Upravo kod Beogradske kapije, koja je treći simbol Dočeka, biće postavljena glavna bina, na kojoj će u okviru Tesline svetlosne galerije 31. decembra nastupiti Dj Dark Angel i Noise destruction, a 1. januara i bendovi Minilinija i Kruder & Dorfmeister. Vidimo se u Podgrađu!

 

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, NSEPK, Promo

Povezani članci