Kultura vas zove ovog vikenda

Vikend pred nama je kao stvoren za dozu kulture u pokretu, te vam predlažemo da napravite đir po Novom Sadu i posetite izložbe koje su otvorene u Evropskoj prestonici kulture, a u okviru programskog luka Seobe. Očekuju vas dela nekih od najznačajnijih svetskih, evropskih i domaćih umetnika, koja pričaju priču o migracijama i našim večnim lutanjima i međusobnim prožimanjima.

Prigrlite umetnost, pođite na „sastanak sa Novim Sadom“ i otitsnite se na putovanje u prošlost. Saznajte koja dela su nakratko „migrirala“  u Srpsku Atinu iz drugih muzeja, spoznajte sebe i svoj grad i istražite migracije na našim prostorima.

Izložbe koje idvajamo za vas

Prenosimo delić atmosfere fotografijama. Uživo je, naravno, doživljaj drugačiji, te vas još jednom pozivamo da iskoristite vikend pred vama za dozu kulture u pokretu.

Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine je otvorena u Muzeju Vojvodine, nakon čijeg obilaska možete svratiti u Muzej savremene umetnosti i obići Evrovision. Crossing Stories And Spaces. U Dunavskoj ulici se nalazi i Zbirka strane umetnosti, koja vam donosi sjajnu izložbu Akcenti – Novi Sad. Tura vas može odvesti do centra grada, gde vas na Trgu slobode čeka outdoor postavka izložbe Migracije u 21. veku. Priču o migracijama nastavljamo u Galeriji Matice srpske, gde vas očekuju Migracije u umetnosti, umetnost migracija. Stručna vođenja su zakazana za danas i sutra, ukupno u tri termina. Galerija Suluv centar je izložbe Poveži, obeleži, koju takođe preporučujemo da posetite, a u Američkom kutku u centru grada očekuje vas svojevrsno putovanje svetom na biciklu kroz Grafike Ljubomira Kokotovića. Istražite pitanje migracija na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku.  O svakodnevnom životu četiri ugledne novosadske porodice istražite u Dnevnicima seoba,  u Galeriji Prometej. Na Spensu vas čeka još jedna izložba kroz koju ćete upoznati svoj grad, Novi Sad – moderan grad. Ako vas put navede u Futog, oduševiće vas još jedna sjajna izložba fotografija nošnji i kulturnog nasleđa, pod nazvom Putevima niti. Uživajte!

lite

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Marko Pudić

Povezani članci