Kako će umetnici preoblikovati Kreativni distrikt

Kreativni distrikt na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, krajem aprila postaće centar kreativnosti i kulturnog stvaralaštva, a bogat program Zastava budućnosti održavaće se tokom tri dana, od 28. do 30. aprila u obnovljenom kvartu namenjenom umetnicima, koji će sada zablistati uz još jedan obnovljen prostor – Radionicu. Nekadašnja fabrika žica, prostor u kom su radili stolari, limari, bravari, te bogata baština koja je odredila identitet Radionice, fabrike Braće Kramer sada će ponovo krenuti u „pogon“.

Preoblikovani obnovljeni Kreativni distrikt, na prostoru koji baštini 100 godina dugu istoriju zanatskog nasleđa na 11.000 kvadrata, doprineće popularizaciji novosadske umetničke scene, kao i kulturnom razvoju publike. U okviru programa Zastave budućnosti, Kreativni distrikt će nijansama umetnosti “obojiti” čak 70 događaja. Radionica, SKCNS Fabrika, Svetionik, KC Liman, samo su neki od objekata koji će biti na udaru dobre energije i kulture u pokretu. Mi vas pozivamo da ispratite program na našem sajtu i pridružite nam se na Limanu 28, 29. i 30. aprila, jer ćete imati priliku da uživate u četiri izložbe, pet predstava, performansima, radionicama i aktivacijama, ali i na više od 30 koncerata mladih izvođača iz zemlje i regiona, najrazličitijih muzičkih žanrova, među kojima će nastupiti Marko Louis, Purple is the color, Turbojazz, Luka Rajić, Zoi, Tam, Nihil i drugi.

Od industrijskog do kreativnog pogona

Zahvaljujući projektu Novi Sad – Evropska prestonica kulture, transformacija industrijske zone na nekadašnjem Velikom Limanu započeta je pre par godina. U Kreativnom distriktu, nekadašnji zvuk mašina i alata ove, nekada industrijske zone grada, zamenio je kreativni pogon savremenog stvaralaštva. Time je Novi Sad kroz infrastrukturne projekte postavio nove prakse očuvanja arhitektonskog nasleđa, koje obnovom započinju nov život i stavljaju se na raspolaganje građanima. Donosimo vam kratku priču o nastanku Kreativnog distrikta, ali i zašto su ga Novosađani zvali Kineska četvrt.

Nastanak Kineske četvrti

U godinama nakon Prvog svetskog rata, na ovim prostorima se populacija gotovo udvostručila, a ujedno je došlo i do ozbiljnog razvoja metalurških i zidarskih zanata. Kada je srušen Mostobran 1923. godine, otpočela je i izgradnja nove industrijske zone na Velikom Limanu, uz Dunav. Tada su na prostoru današnje Kineske četvrti, podignuti brojni industrijski objekti – strugara, fabrika kamena, fabrika žice, gvožđara… te je na taj način Kineska četvrt postala industrijska zona Novog Sada, koja se razvijala u okviru industrijske zone duž Dunava. A naziv Kineska četvrt spontano je nastao među Novosađanima, jer su govorili kako tamo ima radnika kao Kineza, misleći na njihovu brojnost.

Ono što su nekada bile fabrike za proizvodnju alata, danas su obnovljene “fabrike” za proizvodnju kulture i nove umetničke scene Novog Sada, a njihova estetika poslužila je kao idealno okruženje za modernu urbanu umetnost. Tome doprinosi i lokacija Velikog Limana, u blizini studentskog grada u Novom Sadu, i na obali Dunava, nedaleko od novosadskih mostova, koji su već prepoznatljivi simboli evropskih vrednosti, multikulturalnosti i tolerancije.

Zastave budućnosti preoblikovaće Kreativni distrikt u umetnički kvart stvaralaštva, kulture, dobrog zvuka i energije, te vam toplo preporučujemo da ne propustite i ovaj deo programa Evropske prestonice kulture. Podršku programu Zastave budućnosti pružaju IDEADDOR, i A1 Srbija

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci