Milena Janković iz EPK preporučuje događaje koje ne treba propustiti

Evropska prestonica kulture u narednih mesec dana donosi nam raznovrsne kulturne događaje u okviru novog programskog luka Dunavsko more, koji već ovog vikenda započinje Štrand paviljonom na najlepšem novosadskom kupalištu. Dunav je mesto susreta Novosađana, mesto sećanja i simbol povezivanja dve obale Novog Sada, te je upravo okosnica Dunavskog mora predstavljanje kulturnog nasleđa i očuvanje prirodnih bogatstava jedne od najvećih evropskih reka. U narednih mesec dana, na Dunavu ćemo izgraditi mostove umetnosti i ekologije, kroz raznovrsne programe koji bude i upućuju na akciju za očuvanje i brigu o Dunavu, ali nas i upoznaju sa nasleđem zemalja kroz koje ova reka protiče.

„Život u Novom Sadu podrazumeva život pored Dunava, a život na Dunavu je tajni svet Novog Sada. Oni koji žive ili borave uz Dunav, doživljavaju grad na drugačiji način – uče da žive u sinergiji s prirodom. Pitanja zaštite Dunava otvaramo na Štrandu – da slučajni prolaznici kroz umetnost i edukativne programe spoznaju važnost ove reke i ovog prostora. Programi Dunavskog mora pozivaju na moć zajednice i zajedničkog delovanja, umesto odgovornosti pojedinca – fokusirajući antropocen i pomerajući njegovo težište“ – objašnjava koordinatorka Dunavskog mora Milena Janković, učesnica u realizaciji programa koji će nam od 22. jula do 21. avgusta doneti više od 160 događaja na reci.

Ukoliko ne znate gde da se najpre uputite tokom letnjih dana, Milena Janković vam predlaže da krenete putem kulture i posetite što više umetničkih događaja koji nas očekuju u Evropskoj prestonici kulture, a koje ovom prilikom za vas izdvaja.

Paviljon na Štrandu

Ova manifestacija počinje u petak 22. jula i traje sve do 31. jula, a otvara debatu o budućnosti velikih i malih prostora na i u Dunavu. Program kolektiva Minipogon(Ne)radno vreme: Uštimavanje održive zajednice od 25. do 31. jula poziva građane da recikliraju plastiku i od nje naprave – muzičke instrumente! Ovaj kolektiv sarađuje sa najširim značenjem zajednice – od komšija, eksperata u oblasti zaštite životne sredine do nacionalnih i internaciolnanih umetnika, i tako otvara važno pitanje održivosti i angažmana građana. Pored njih, na Paviljonu će suočeni sa budućnošću biti posetioci Štranda ispred Klimatske kapsule, instalacije Centra za promociju nauke. Ovaj eksponat pokazaće građanima kakvo će zagađenje, vlažnost i temperatura vazduha biti u budućnosti, ukoliko posledice klimatskih promena nastave da budu prisutne. O alternativnim modelima umetničke produkcije govoriće projekti Biofilija, izložba postavljena na Štrandu, kao i Biofabrika umetnice Adrienn Ujhazi. Umetnički kolektiv U10 zajedno sa austrijskim umetnicama okupljene oko Danube Trasformation Agency for Agency svojim telima postaće ostrvo za život i opstanak ptice malog zujavca kroz projekat Becoming an Island, dok će Ekotopie otvoriti gledaocima poglede o mogućim budućnostima koristeći postojeća znanja, metode i alate. Na Štrandu i bioskop može da pozeleni, pa će tako međunarodno priznati filmovi Zemlja meda i Tajni život drveća biće prikazani u selekciji Slobodne zone.

Koga slušamo na Paviljonu?

Paviljon na Štrandu će tako, uz prateći muzički program čija je osnova ambijent – a tu su lokalni i međunarodni izvođači poput benda Stray Dogg, Planet Opal i čuvenog bubnjara Nadava Dagona koji dolazi u okviru saradnje sa Terminal Arts&Music festivalom iz Sombora, započeti specifičnim performansom Šav, koji će izvesti kompoziciju namenjenu Dunavu za klavir, miksetu i šiveće mašine. A ukoliko kojim slučajem u gradu primetite akrobate koje se savijaju, prave od svojih tela mostove, hodaju po palatama i stoje na neuobičajenim mestima – to je međunarodno poznata trupa Compagnie XY koja ne dozvoljava da se previše promoviše i tiho poziva na Grand Randevous 22. jula na Štrandu, te ne propustite Les Voyages.

Šta ostaje posle Dunavskog mora?

Jedna Panonska bašta, locirana u Kreativnom Distriktu kako bi ozelenela taj prostor i edukovala građane o sadnji medonosnog bilja i baštenskih zajednica u organizaciji udruženja Ekonaut. Konačno, grupa od pet lokalnih organizacija koja se bave zaštitom životne sredine (Pokret gorana Vojvodine, pokret gorana Novog Sada, Zeleni sad, Živi grad i Dečja ekološka akademija) izradiće strategiju održivosti događaja u kulturi – od redukcije jednokratne plastike do mobilnosti i pristupačnosti institucija, udruženja i pojedinaca koji deluju u domenu kulturne i umetničke produkcije.

Priča o Dunavu ne staje kod ekologije…

Ona zapravo otpočinje pozivom da ga primetimo, a onda sija u svom bogatstvu i lepoti. Pristaništa na Dunavu otkrivaju se kroz izložbu Izvan centra – saradnje umetnika dunavskog regiona i galerije BelArt u Čereviću, Sremskoj Kamenici, Irigu i Sremskim Karlovcima. U Banoštoru gostuje umetnik Nikola Faler sa Velikom slamom – izložbom skulptura od slame visokim preko 2 metra koje će se 7. avgusta zapaliti imitirajući ritualni obred iz davnina. Kako zaseoci Novog Sada postaju pristaništa za međunarodne umetnike, tako i Sremski Karlovci u Zavičajnom muzeju dovode pet bendova za vreme Dunavskog kulturnog festivala 13. avgusta – od Hrvatske, Slovenije i Mađarske do Francuske – lokalna podrška bendovima je čuveni Magnifico koji će u palati Ilion zatvoriti ovu manifestaciju.

Finale Dunavskog mora

Gastronomsko nasleđe Vojvodine biće predstavljeno kroz projekat Kuvari u gostima – kuvarice iz Japana i Luksemburga dolaze u Novi Sad i interpretiraju klasična jela vojvođanske kuhinje kroz svoje kulture, čineći relevantnim lokalnu gastronomsku kulturu na međunarodnom polju. Konačno, Dunavsko more zatvara Tamburaška filharmonija – više od 200 učesnika regionalnih tamburaških orkestara koji slave muziku lokalnog pojasa.

Autorka: Marina Marić

Foto: Marko Pudić

Povezani članci