Kulturom zajedništva kreiramo jedinstven doživljaj

Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, doživeće peto i, do sada, najznačajnije izdanje, od 1. septembra do 7. oktobra u Novom Sadu, a ugostiće mnogobrojne talentovane umetnike koji će se predstaviti publici Evropske prestonice kulture. Otvaranje Kaleidoskopa kulture trajaće prva četiri dana septembra i predstavljaće pravi kaleidoskop u malom, uvertiru u pet nedelja umetnosti koje će promovisati kulturu zajedništva.

Prostor obnovljenog Distrikta, jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata na nekadašnjem Velikom Limanu, novi je gradski centar kulture i umetnosti, a sada će zablistati posebnim sjajem reflektora #5 Kaleidoskopa kulture. Već na otvaranju, najvećom smotrom umetničke produkcije u ovom delu Evrope, predstaviće se oko 400 umetnica i umetnika iz gotovo 40 zemalja sveta. O razmerama ovog produkcijski zahtevnog projekta, ali i događajima zbog kojih zaista vredi zaputiti se u Novi Sad, porazgovarali smo sa timom koji sastavlja ovaj programski mozaik. Upoznajte menadžera projekta Kaleidoskop kulture Dušana Vukovića i koordinatore programa Jelenu Stanković i Stanislava Drču, koji zajedno sa velikim timom EPK vredno rade na realizaciji ove značajne manifestacije, koja će i nakon godine titule ostati kao trajni legat Novom Sadu, gradu kulture.

Koji je značaj i vrednost Kaleidoskopa kulture za Novi Sad, ali i afirmisanje i međusobno povezivanje mladih umetnika koji će se predstaviti tokom pet nedelja ovog programskog luka koji će sada svoj jubilej #5 dostići baš u godini titule EPK?

Jelena: Značaj Kaleidoskopa kulture ogleda se upravo u njegovoj raznolikosti koja putem povezivanja pet vrsta umetnosti veoma uspešno uspeva da poveže umetnike iz oblasti vizuelne, primenjene i izvođačke umetnosti. ali i iz oblasti arhitekture i književnosti. Jedna ovakva fuzija događaja ugradu čini da građani i građanke Novog Sada imaju  svakodnevno šta da vide, obiđu i nauče, te prošire svoje znanje.

Dušan: Povezivanje umetnika, nevladinih organizacija i institucija kulture jedna je od ključnih vrednosti Kaleidoskopa kulture. Stvaranje jedne takve atmosfere nije bilo jednostavno; štaviše, bilo je izazovno ali pre svega važno za podizanje kvaliteta produkcije samih događaja i stvaranje novih mogućnosti za umetničku scenu. I onda, nakon pet godina shvatite da poruka kojim smo se vodili od prvog dana – kultura zajedništva, ima jedan dublji značaj i smisao.

Stanislav: Vrednost ovakve manifestacije upravo jeste umrežavanje mladih autora i kreativaca, podizanje njihovih kapaciteta kroz različite programe i otvorene pozive, ali i pružanje odskočne daske. Kaleidoskop je uvek izlazio iz lokalnih okvira, okupljajući autore od Triglava do Vardara, umetnike iz cele Evrope, najistočnijih delova Azije i najzapadnijih gradova severnoameričkog kontinenta.

 

Koliko se novosadska kulturna scena promenila i dodatno razvila uz programe Evropske prestonice kulture, sada i kroz Kaleidoskop kulture, najboljeg evropskog trend brenda u oblasti kulture?

Dušan: Nagrada pripada svim organizacijama, institucijama kulture, pojedincima, partnerima ali i Novosađanima koji su verovali da je promena moguća, da je zajedništvo temelj i osnov napretka, da samo zajedno sa jasnim ciljem možemo da izađemo iz postojećih okvira.

Dušan Vuković, menadžer projekta Kaleidoskop kulture

Kada je reč o kulturnoj sceni grada, tu nema dvojbe, promena je očigledna. Nakon više od 30 godina, Srpsko narodno pozorište u kooprodukciji sa Fondacijom Novi Sad 2022 organizovala je operu Rigoleto koja je bila realizovana u Distriktu, ispred Češkog magacina. Dok smo sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom organizovali prvi događaj klasične muzike na otvorenom, KORZO još 2018. godine koji mogu slobodno da kažem da je postao tradicionalan. A ove godine nas, 10. septembra očekuje spektakl za pamćenje koji će predvoditi Julijan Rahlin, inače umetnik koji je sarađivao sa svetskim zvezdama poput Džona Malkoviča, Žerara Depardjea, Rodžera Mura i mnogih drugih. Promena je očigledna i kada je reč o pristupu književnim događajima. U Podgrađu Petrovaradisnke tvrđave kreiramo jedinstven književni događaj koji je već prošle godine pobrao simpatije Novosađana i koji se neprekidno razvija. Nedelja vizuelne umetnosti opet potvrđuje da kulturom zajedništa možemo da kreiramo jedinstven doživljaj, pa će tako svi posetioci po prvi put moći da vide najznačajnija dela Save Šumanovića. Treba istaći i da smo kroz nedelju primenjene umetnosti uspeli da jedno kultno mesto kakvo je SPENS, stavimo na kulturnu mapu, ne samo grada već i šire, što je posebno važno imajući u vidu značaj ovog objekta za Novi Sad i Novosađane.

Naravno, najveći infrastruktuni projekat nikako ne smemo da izostavimo. Kreativni distrikt je svoj novi život dobio upravo kroz projekat Evropska prestonica kulture.

Koji su najveći produkcijski izazovi u pripremi jednog ovako obimnog i značajnog programa za kulturnu scenu grada?

Jelena: Produkcijski izazovi su zaista veliki, ali kada oko sebe imate ozbiljan tim, sve je moguće i izvodljivo. Kao i na proteklim programskim lukovima EPK, i na organizaciji #5 Kaleidoskopa kulture sarađuje tim mladih i iskusnih ljudi koji dobru i uspešnu organizaciju posla smatraju za najvažniju stvar u realizaciji programa. Najveći produkcijski izazov gledajući  iz mog ugla je definitivno činjenica da nakon posete nekom programu publika sa događaja izađe zadovoljna i sa željom da poseti još neki program #5 Kaleidoskopa kulture.

Jelena Stanković, koordinatorka programa Kaleidoskop kulture

Dušan: Prilagoditi se prostoru, istaći ono važno i podstaći njegov razvoj, osnova je našeg produkcionog delovanja. Kada smo krenuli sa planiranjem prvog Kaleidoskopa kulture, jedan od ključnih zadataka je bio da izlaskom van institucija kulture ne želimo da te prostore osvojimo i narušimo, već da istaknemo njihovu lepotu, vrednost i važnost. I zaista mislim da smo u tome uspeli. U okviru projekta Kaleidoskop kulture, organizovali smo kulturne programe u najvećem industrijskom kompleksu u gradu – Distriktu, koji nakon 100 godina postaje prostor kulturne i kreativne industrije, a sve to smo realizovali i realizujemo na mestu koje je još uvek građevinska zona, što u produkcionom-logističkom smislu stvara velike izazove. Drugi važan primer za nas je Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, koje je u okviru projekta Evropska prestonica kulture revitalizovano nakon 300 godina.

Koje programe Kaleidoskopa biste izdvojili kao one koje publika ne treba da propusti?

Stanislav: Kaleidoskop kao jednomesečni festival je svojevrsno iskustvo za sebe, a publika najbolje može da oseti šta predstoji, upravo za otvaranje Kaleidoskopa Kulture u Distriktu. Showcase 1, 2 i 3 mladih bendova je prava prilika da se svi upoznaju sa najsvežijim mladim autorima i kreatorima underground muzičke scene regiona. Izložba Bits and Bytes u Distriktu, koju nam priprema Galerija 12 iz Beograda je transmedijski rad koji je u rangu svetskih izložbi u domenu novih likovnih medija i savremenih umetničkih praksi. Ceo Kaledioskop je prožet izložbama, koncertima, performansima, radionicama, predstavama i drugim vidovima umetničkog izražavanja koje priređuju mladi autori do 35 godina iz cele Srbije, a koji su pobednici javnog poziva Umetnici.Sad! koji Novi Sad 2022 raspisuje već treću godinu zaredom. Mogao bih da nastavim u nedogled, ali zato pozivam sve da dođu i dožive Kaleidoskop kulture.

Stanislav Drča, koordinator programa Kaleidoskop kulture

Jelena: Ukoliko uzmemo u obzir da će u okviru #5 Kaleidoskopa kulture biti realizovano više od 250 događaja, teško je izdvojiti ono najbolje. Ipak, preporučila bih publici da nikako ne propusti otvaranje Kaleidoskopa kulture u Distriktu koje nas očekuje od 1. do 4. septembra, ali ni predstavu Gospođica Julija, Korzo i izložbu Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata, koja se realizuje u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji Matice srpske i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu,  a uključiće i programski povezanu postavku u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Dušan: Još jedna specifičnost Kaleiodskopa kulture je ta što svako može da pronađe program za sebe. Evaluacija koju radimo već četvrtu godinu pomaže nam da razumemo potrebe posetilaca i shvatimo u kom pravcu treba da gradimo Kaleidoskop kulture, i tu se opet vraćamo na početak, na poruku u koju iskreno verujemo, a to je kultura zajedništva.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci