Legati arhitekture Novog Sada

Peti Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, počeo je spektakularnim četvorodnevnim programom otvaranja u Distriktu, kao najveća smotra umetničke produkcije u ovom delu Evrope. U narednih pet nedelja, Novi Sad će promovisati kulturu zajedništva kroz preplitanje pet vrsta umetnosti, spajajući lokalnu i evropsku umetničku scenu i na taj način pretvorićemo Evropsku prestonicu kulture u jedinstveni grad kaleidoskop koji će okupiti gotovo 1000 svetskih, evropskih i domaćih umetnika i umetnica.

Prvu nedelju posvećujemo arhitekturi, te vas ponovo pozivamo da posetite Distrikt, novi centar kulture i umetničkog stvaralaštva, koji je obnovljen zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture. Upravo ovde vas od 6. do 8. septembra očekuje konferencija Legati arhitekture. Ova konferencija biće povod da se predstavi metodologija koju je Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture koristila prilikom prenamene starih prostora, kako bi se ostvarili dugoročni benefiti i podizanje kvaliteta života svih Novosađana i Novosađanki. Osim toga, imaćemo priliku da na jednom mestu čujemo iskustva gostiju iz zemlje i inostranstva, eminentnih stručnjaka u oblasti arhitekture, koju su radili i rade na sličnim projektima.

Distrikt na Limanu

Program konferencije Legati arhitekture obuhvatiće četvorodnevne panel diskusije i prezentacije projekata, a već prvog dana očekuje nas Uvodni panel u kojem će se prisutnima obratiti direktor Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković i ovom prilikom predastaviti arhitektonske projekte u koje je Fondacija bila uključena, kao i samu metodologiju ZORA (zaštita, obnova, razvoj  i autentičnost). Reč je o zaštiti, obnovi, razvoju i autentičnosti, kao novim praksama u oblasti arhitekture, koje bi mogle da se primenjuju i nakon godine titule.

Pet novosadskih središta kulture

Tokom četiri dana bavićemo se temom pet središta kulture u Novom Sadu, nasleđa formiranog tokom četiri veka unazad. U okviru Evropske prestonice kulture obnovljena su središta koja datiraju iz 17. veka – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, 18. veka – Almaški kraj, najstariji deo grada koji je zaštićen kao istorijsko-ambijentalna celina, potom 19. veka – sam centar grada i Pozorišni trg na kom je smešten najstariji srpski teatar – Srpsko narodno pozorište, 20. veka – Distrikt, koji baštini stogodišnje industrijsko nasleđe, sada pretvoren u centar savremenog stvaralaštva, dok je 21. vek u Novom Sadu obeležen mrežom kulturnih stanica, kao novim središtem kulture i novim kulturnim modelom u ovom delu Evrope.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave

Jedan od stručnjaka koji dolazi ovom prilikom u Novi Sad i obratiće se novosadskoj publici u Distriktu jeste Žordi Pardo, menadžer kulturnih projekata iz Barselone i nezavisni ekspert Evropske komisije za izbor evropskih prestonica kulture, koji smatra da je titula Evropske prestonica kulture odlična prilika za unapređenje, i razvoj kulture u projektu urbanog grada, obezbeđujući bolje pozicioniranje u Evropi i čvršće odnose sa drugim evropskim gradovima.

“Mislim da je Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture uradila dobar posao, prateći elemente i strateške akcije prvobitno planirane u aplikacionoj knjizi, polazeći od koncepta i lajtmotiva obnove mostova, do oporavka i revitalizacije industrijskog nasleđa kao prostora kulture i stvaralaštva, u strategiji unapređenja javnog prostora i neospornog nasleđa. Naravno, ostaje još mnogo posla da se uradi, s obzirom na veliki potencijal novosadske kulturne baštine, ali i položaj grada na Dunavu. Ali put koji je započet je veoma pozitivan i trebalo bi da ima institucionalnu podršku i saradnju kako bi se nastavilo dalje. Izdvojio bih i rekonstrukciju fabrike svile, pretvorenu u Kulturnu stanicu Svilara, samim tim i očuvanje Almaškog kraja, ali i podgrađa Petrovaradinske tvrđave i drugog nasleđa pretvorenog u bolje kvartove i bolje kulturno-kreativne čvorove” – izjavio je Pardo.

Da je adaptacija industrijskog nasleđa od velike važnosti za gradove poput Novog Sada, te da treba strateški razmišljati o budućnosti arhitekture koju želimo da ostavimo budućim generacijama, smatra i Eva Risio, predstavnica Friche la Belle de Mai iz Marseja koja je u Francuskoj radila na adaptaciji prostora sličnog Distriktu. Ona raspolaže velikim iskustvom u ovoj oblasti, budući da je učestvovala u realizaciji obnove i rekonstruisanja industrijske četvrti Marseja početkom devedesetih godina. U okviru konferencije Legati arhitekture imaćemo priliku da čujemo njena iskustva i zapažanja, te vas pozivamo da ne propustite ovaj događaj u Distriktu.

“Napuštene zgrade, parcele i neiskorišćeni prostori se sve više koriste kao privremena mesta za kreativne eksperimente, a često su ove inicijative ključne za izgradnju objekata od javnog značaja. U mnogim slučajevima, oni su u dobroj poziciji da postanu stalni urbanistički elementi grada, delujući kao prototip budućnosti” – objašnjava ova učesnica konferencije, koja će po prvi put doći u Novi Sad da prenese svoja iskustva.

Na konferenciji će, kroz šest panela, uz Parda i Evu Risio biti više od 10 evropskih i domaćih stručnjaka iz različitih oblasti obnove, zaštite i razvoja arhitektonskog kulturnog nasleđa, kao što je arhitekta i predstavnik Rijeke kao Evropske prestonice kulture za 2020. godinu, Idis Turato, predstavnik Faro mreže Saveta Evrope dr Angel Portoles, zatim direktor Zavoda za zaštitu spomenika Siniša Jokić, profesorka Departmana za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka Dragana Konstantinović, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, predsednik društva Almašani Marijan Majin, renomirani umetnik i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane  Stefan Milenković i drugi.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste Banka SrbijaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović, Filip Petronijević

Povezani članci