Spens postaje centar primenjene umetnosti

Kaleidoskop kulture donosi nam još jednu, poslednju nedelju umetnosti kojom ćemo „bojiti“ evropski Novi Sad mozaikom kulturnih događaja. Nedelja primenjene umetnosti, koja će trajati od 30. septembra do 7. oktobra, uneće novi dašak kulture u novosadski simbol modernističke arhitekture – SPENS.

Dizajnerski smelo konstruisan osamdesetih godina, SPENS će u finalu ovog programskog luka okupiti dizajn zajednicu Srbije i regiona, uz brojne primere evropske dizajn prakse. Na ovaj način će se čuveni gradski toponim i nekadašnje mesto okupljanja, istaći na evropskoj mapi kulturnih dešavanja.

Kaleidoskop kulture 2021.

Već ovog vikenda prošetajte do SPENS-a, jer nam nedelja primenjene umetnosti donosi zanimljive kulturne događaje, pa pogledajte izložbu Fantastična mapa Novog Sada, koja će na maštovit i kreativan način oslikati stvarne i izmišljene pojmove i gradske lokalitete, ali i predstaviti kulturnu baštinu grada kroz mešavinu svakidašnjeg i nesvakidašnjeg. Ne propustite ni izložbu i radionice Od ateljea do preduzetnika, kao ni izložbu Razumevanje: umetnost i istraživanje, koju je podržao Austrijski kulturni forum. Takođe, malo dalje od Spensa u naselju Futog, održaće se i festival i izložba Biserna grana, koju vam takođe preporučujemo, a utorak 4. septembra začinite dozom izvođačke umetnosti u Eđšegu, gde vas očekuje Koncert Saksofon i Istok, Srđana Paunovića.

Dizajn paviljon

Već tri godine zaredom, SPENS, kao svojevrsni gigant modernističke arhitekture Novog Sada, sinonim je za Dizajn paviljon, koji će i ove godine predstavljati okosnicu programa nedelje primenjene umetnosti na Kaleidoskopu kulture. Manifestacija koja se održava upravo na ovom mestu, inspiriše i edukuje dizajnere i dizajnerke i vizuelne umetnike i umetnice, te podstiče razvoj domaće dizajn scene, kroz programe koji prikazuju nove tokove u domenu grafičkog dizajna, dizajna proizvoda, mode, fotografije, animacije i street arta.

Prošlogodišnji dizajn paviljon na Spensu

Tema ovogodišnjeg Dizajn paviljona je – eho. Šta je ono što ostavlja traga u nama, a kakav trag mi sami ostavljamo, pitanja su o našem identitetu na koja će nam umetnici pružiti odgovore tokom poslednje nedelje Kaleidoskopa kulture. SPENS ćemo pretvoriti u novi epicentar dešavanja, čime se oživljava jedan od najznačajnijih predstavnika jugoslovenske arhitektonske baštine i jedan od simbola grada Novog Sada.

Šta nas čeka na paviljonu dizajna?

Na Dizajn paviljonu biće predstavljene ideje preko 300 kreativaca i kreativki iz Srbije i sveta kroz grupne i samostalne izložbe, prostorne instalacije, radionice za umetnike i umetnice, predavanja najznačajnijih predstavnika i predstavnica svetske dizajn scene… Pa tako, na platou SPENS-a biće predstavljena instalacija popularnog umetničkog kolektiva iz Berlina Plastique Fantastique – Double heart (Dvostruko srce) od 30. septembra do 2. oktobra. Plastique
Fantastique kreira privremene arhitektonske instalacije – balone, koje su do sada izlagali na najrelevantnijim umetničkim smotrama na svetu među kojima je i Venecijansko bijenale umetnosti, a sada dolaze i u Evropsku prestonicu kulture!

Proniknite i u Šolimov (nad)realni svet i GIF radove vizuelnog umetnika Miloša Rajkovića, koji smelo kritikuje savremeno društvo kroz satirične kratke pokretne slike. Šolimove animacije vešto opisuju realne anomalije društva – korupciju u politici i religiji, konzumerizam, materijalizam, globalizaciju, zavisnost od modernih tehnologija…

Visit Novi Sad izdvaja i predavanje jedne od najznačajnijih ilustratorki današnjice, Malike Favre, pod nazivom „Me and you and everyone we know” (Ja i ti i svi koje poznajemo), zakazano za subotu 1. oktobra u 18 časova u Amfiteatru na SPENS-u. Malika Favre je francuska umetnica koja živi u Barseloni, a poznata je po minimalističkom stilu koji se često opisuje kao Pop Art i OpArt. Provakativne i nesumnjivo upečatljive, vešto golicaju maštu i podsvest posmatrača, a ove ilustracije bogatog kolorita koje u prvi plan stavljaju ženu, privukle su i klijente poput The New Yorker, Montreux Jazz, Apple i Penguin Books, i mnoge druge.

Malika Favre će učestvovati i u panel diskusiji sa Slavimirom Stojanovićem Futrom na temu „Artist is absent”, koja će biti održana 1. oktobra u 19.30 časova u Amfiteatru.

Malika Favre

Pogledajte detaljne informacije i satnice celokupnog programa Dizajn paviljona po danima, na ovom linku.

Partner nedelje primenjene umetnosti je Erste banka.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Promo

Povezani članci