5 razloga da ovog vikenda posetite Grad stripa

Distrikt je iznova oživeo zahvaljujući manifestaciji Grad stripa i kao takav vrvi od umetničkih programa posvećenih devetoj umetnosti. Mi smo izdvojili pet razloga da ovog vikenda zakoračite u magičan svet stripa, te vas očekujemo u Distriktu. Osim u brojnim izložbama, uživaćete i u odličnom muzičkom programu, međunarodnoj konferenciji koja u Novi Sad dovodi renomirane srtip umetnike i umetnice, berzi stripa, sjajnom programu za najmlađe, ali i prvoj zombi šetnji u Novom Sadu. Strip umetnost je utkana u svaki kutak Distrikta, te vas pozivamo da ovog vikenda budete u epicentru sjajnih kulturnih događaja.

Grad stripa

#1 Vizuelna umetnost koju krije Grad stripa

Strip vikend u Distriktu započnite obilaskom šest izložbi koje će vas provesti kroz svet devete umetnosti. Bilo da se strastveni ljubitelj stripa ili možda nedovoljni poznavalac ove umetnosti, verujemo da ćete jednako uživati učeći o istoriji srpskog stripa na izložbi Od Nevena do Betmena. Ova izložba postavljena je u objektu Radionica, stoga vam preporučujemo da ovde započnete svoju avanturu kada prođete kroz kapije Grada stripa. Izložba će trajati sve do 22. novembra. Stručna vođenja će se održavati svake subote (29. oktobra, kao i 5, 12. i 19. novembra) od 12 časova. Kustos i autor ove postavke je Zoran Stefanović, upravnik Centra za umetnost stripa Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Izložba Od Nevena do Betmena i superheroj u prirodnoj veličini
Izložba Od Nevena do Betmena

Ne propustite ovog vikenda ni Strip table čuvenog strip crtača Stevana Subića, koje su do nedelje, 30. oktobra, postavljene u objektu Skladište. Stručna vođenja su zakazana u subotu, 29. i 30. oktobra sa početkom u 18 časova, a kustos će ovom prilikom biti Nenad Savin, direktor Balkanskog festivala italijanskog stripa Fumeti!

Mirko i Slavko su dva imena koja svi dobro poznajemo. Sada će oživeti u Gradu stripa na jedinstvenoj izložbi na otvorenom, duž Bulevara Despota Stefana. Budite u Distriktu ovog vikenda i pročitajte još jednom najčuveniji jugoslovenski strip na 32 panoa. Izložba Mirko i Slavko – nikad robom predstavlja saradnju sa Gradom Beogradom i Pozorištem Dadov.

Da li ste nekada videli strip na tapiseriji? Ukoliko smo vas zaintrigirali, otkrijte ovu umetnost na izložbi Heroji svakodnevice, koju su za vas pripremili umetnici iz Srbije i regiona. Ova postavka je otvorena sve do 21. novembra u okviru programa Druga? Evropa.

Devojka u crnoj majici fotografiše telefonom strip tapiseriju za izložbi Heroji svakodnevice
Heroji svakodnevice

Distrikt vam ovog vikenda otkriva i instalaciju na otvorenom nesvakidašnjeg naziva Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima, koja će biti izložena od 28. oktobra do 28. novembra. Postavka je nastala kroz saradnju romske zajednice i evropskih umetnika. Otvorićemo ovom prilikom prostor za razgovor o nejednakosti i društvenoj isključenosti Roma. Naziv proističe iz romske kletve koja naglašava društveno slepilo prema pitanjima manjine. Umetnike iz četiri zemlje je okupio programski luk Druga? Evropa, Evropske prestonice kulture, i projekat Remix Comics.

Još jedna Izložba na otvorenom čeka vas ovog vikenda u Distriktu, te otkrijte radove domaćih umetnika izložene u umetničkom bloku u okviru Grada Stripa.

#2 Muzički program

Grad stripa novosadskoj publici donosi i nastupe regionalnih muzičkih imena! Očekuju nas odlične svirke u subotu i nedelju u objektu Proizvodnja. Rogi, Goddealers, Stray Dogg, Cut your nipple i drugi bendovi zagrejaće atmosferu, te je zagarantovan odličan provod! Upoznajte bendove koji dolaze u Evropsku prestonicu kulture i – vidimo se u Distriktu 28. i 29. oktobra!

Crno-bela fotografija benda Cut your nipple koji nastupa u okviru manifestacije Grad stripa
Cut your nipple

#3 K0nferencija o strip umetnosti

Vikend pred nama donosi nam i veliku, međunarodnu strip konferenciju Strip, nasleđe i savremena umetnost, koja će biti održana u Distriktu od 28. do 30. oktobra, u okviru međunarodnog projekta Remix Comix. Ovaj jedinstveni događaj otvoriće austrijska strip autorka Uli Lust, sa kojom smo nedavno porazgovarali, a kroz niz predavanja, radionica i razgovora, otkrićete kako stripovi doprinose inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima. Budite sa nama u Distriktu, jer ćete imati priliku da upoznate i druge svetske autore i autorke, kao što su Akinori Oiši iz Japana, koji je već gostovao u Novom Sadu u aprilu, zatim Alekandar Zograf iz Srbije, Džanan Marašligil iz Turske, Boris Stanić iz Srbije, Kuš! kolektiv iz Letonije i drugi.

#4 Grad stripa za najmlađe

Grad stripa će upotpuniti ugođaj i najmlađim posetiocima, te vas pozivamo da se s porodicom ovog vikenda zaputite u Distrikt. Zanimljiv program za decu obuhvatiće radionicu i projekcije animiranih filmova. Nemojte propustiti ni da se prošetate do KS Liman, gde vas očekuje Strip igralište. Detaljnije o ovim programima pročitajte u ovom tekstu na našem sajtu.

DEvojčica vozi bicikl u okviru programa manifestacije Grad stripa i Strip igrališta
Strip igralište

#5 Zombie walk

Budite i vi učesnik prve Zombi šetnje u Gradu stripa! Dođite u Distrikt u nedelju, 30. oktobra u 18 časova i maskirani prošetajte zajedno sa ostalim učesnicima, nakon čega ćete uživati u nastupu DJ Zupany u Fabrici, s početkom u 19 časova. Pozivamo vas da se OVDE prijavite za besplatno profesionalno „zombi“ šminkanje, koje će obavljati majstor za vizuelne efekte.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jovana Semiz, Promo/Epk,

Povezani članci