Nneka: Oduvek sam živela za pevanje

Po prvi put u Novom Sadu, u okviru Dočeka 7531. godine nastupiće afrička umetnica Nneka. R’n’B princeza, koju porede sa Ališom Kiz i Erikom Badu, održaće sjajan koncert 13. januara u 20 časova u magičnom ambijentu novosadske Sinagoge. Otkrićemo kako izgleda kada muzička i modna ikona iz Nigerije oboji Sinagogu snagom glasa koji ju je doveo na evropske top liste za 50 umetnika i umetnica u usponu.

Nneka je nigerijska pevačica odrasla u Nemačkoj, koja je paralelno sa studijama antropologije u Hamburgu počela da se bavi muzikom, a koja to uspešno radi već gotovo dve decenije. Nakon što je prvi put privukla pažnju šire publike kada je otvorila nastup Šona Pola u Hamburgu, to je odvelo ka snimanju prvog singla i albuma. Danas je Nneka popularna pevačica širom Evrope, Amerike i Afrike, nominovana za brojne nagrade, i dobitnica britanske nagrade MOBO Best African Act za 2009. S umetnicom smo za Visit Novi Sad razgovarali o predstojećem koncertu i njenim razmišljanjima o muzici. Nadamo se da ste uspeli da ugrabite ulaznicu za koncert, a svakako uživajte u intervjuu!

Ugledajući se na legendarne muzičare kao što su Fela Kuti i Bob Marli, postigli ste veliku popularnost sa svojim briljantnim zvukom, a nagrada MOBO 2009 za najboljeg afričkog izvođača u Velikoj Britaniji to potvrđuje. Šta spremate za novosadski Doček? Kako će izgledati nastup?

Na koncertu ću predstaviti nekoliko novih pesama i muziku sa starog albuma.

Počeli ste da se bavite muzikom dok ste studirali. Da li vas je muzika oduvek zanimala i u kojoj ste muzici uživali kao nigerijsko dete u Nemačkoj?

Zanimala me je tradicionalna muzika i delimično gospel i ritam i bluz. U slobodno vreme sam volela da pevam i nekada bih pevala stare pesme Vitni Hjuston i Majeka Fašeka. Majek je bio poznati rege umetnik u Nigeriji i napisao je dosta poznatih pesama o promenama u Africi i svetu.

Kada ste odlučili da će muzika biti vaš poziv, koj trenutak je bio prelomni?

Nije ga bilo. Jednostavno sam živela za pevanje i momenat da budem sa drugim muzičarima koji su motivisali jedni druge da budu bolji i da budu fantastični u onome što rade. Znala sam da je bilo mnogo toga što sam želela da iskažem i iz nekog razloga, bilo mi je lakše da to otpevam nego da kažem.

Šta vam je najdraže u stvaranju muzike?

Mislim da su to neizvesnost i tišina tokom procesa stvaranja.

Da li osećate da nešto propuštate zbog života koji sada vodite?

Ne.

Nastupaćete u Sinagogi, jedinstvenom crkvenom prostoru. Šta mislite o tome? U kojoj meri vas nastup u crkvi inspiriše?

Lepo je znati da je sve otvoreno i slobodno. Sviđa mi se i akustika prostora. Nekoliko puta sam nastupala u crkvi. Objekat odjekuje mojim glasom i obrnuto. A u svemu tome oseća se i neki mir. Osećam da su ovakva mesta, mesta gde mnogi ljudi dolaze da meditiraju i mole se i tako poseduju mnogo energije. To se oseti. Naravno, postoji i druga strana ovoga. Ja se priključujem ovom pozitivnom aspektu.

Ovo vam nije prvi put da nastupate u Srbiji. Kako je bilo u Somboru pre nekoliko godina? 

Bilo je neverovatno i dirljivo. I znam da će tako biti i ovaj put.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Promo/EPK

Povezani članci